Když jednou "NE" nestačí

Je schválení Lisabonské smlouvy ve prospěch EU nebo to může být začátek jejího konce? Uvažují její zastánci alespoň jeden tah dopředu nebo se tato záležitost změnila jen na boj o prestiž?

Ruleta v Irsku se již točí, krupiér pustil kuličku a teď nevíme, jestli padne červená nebo černá. Průzkumy ukazují to co si jejich zadavatelé přejí a ani převaha pro "ANO" v průzkumu zadaném irskou vládou nic nezaručuje. Poslední průzkumy před hlasováním v roce 2008 byly podobně pozitivní a výsledek byl pak poněkud rozdílný. Dnešní informace, že Tony Blair má šanci dostat jako výměnek post EU prezidenta a hysterický nátlak vedený proevropskými institucemi může být při irské povaze zcela kontraproduktivní. Výsledky budou známy zítra odpoledne a i pak se bude spekulovat co dál.
Jaká jsou rizika "ANO"? Představme si na chvíli, že LS vstoupí v platnost a dá mimo jiné možnost jednotlivým zemím opustit EU. První zemí, kde se bude lámat chleba je Velká Británie a otázka bude, jak velkým poměrem hlasů toryové vyhrají jarní volby a jestli UKIP porazí laboristy jako v nedávných EU volbách. David Cameron vypíše slíbené referendum a pak je riziko vystoupení UK a zahájení rozpadu EU velké. Tony Blair jako prezident EU bude argument sám o sobě. Citlivý a tolerantní přistup pánů Barossa, Sarkozyho nebo Berlusconiho a nesmyslné zákazy Evropské komise také udělají svůj díl práce.

Otázka tedy nestojí jestli Václav Klaus zůstane posledním mohykánem, ale co poškodí EU víc - podpis a nebo jeho odmítnuti?

Copak jsme se před 20 lety nic nenaučili?

 

Průběžné výsledky hlasovaní (Irish Times).

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Kareš | sobota 3.10.2009 1:30 | karma článku: 16,06 | přečteno: 1437x