Kdo je vinen? Meč nebo ruka, která jej vede?

V pondělí 9.listopadu 2009 Česká republika jako první bezprecendentně  zveřejnila organizační strukturu své rozvědky v roce 1989 a osobní spisy zaměstnanců, počínaje oddělením nelegálních agentů, přes osazenstvo zahraničních zastoupení, šifrantů na vyslanectví až po zdravotní sestry. Tento "průkopnický" čin našeho Ústavu pro studium totalitních režimů je jen dalším z kroků této instituce na její křížové výpravě za mlžením minulosti.

Mediální masáž byla doplněna televizními reportážemi o zlotřilosti předlistopadové rozvědky a i když nemám v úmyslu heroizovat její práci, stále mi uniká čím se provinilo těch 985 lidí na seznamu? Snad tím že dělali svou práci a uskutečňovali plány jiných?

Je třeba se vrátit zpět do 17. listopadu roku 1989 a uvědomit si jaká byla situace v okolních státech. Sovětský Svaz měl glanosť, v Polsku fungoval Senát zvolený ve svobodných volbách v květnu, východní Němci mohli volně cestovat a Maďarsko si užívalo svou roli "enfant terrible". Pokud si někdo se schopností přemýšlet vyhodnotil situaci, co mu asi tenkrát vyšlo? Na práci v rozvědce totiž nestačila jen komunistická legitimace, jednalo se o elitní zpravodajce hovořící několika jazyky. Je tedy toto "odhalení" reakcí na obvinění Milouše Jakeše, že sametová revoluce byl puč STB? A proč na seznamu chybí 43 jmen z celkového počtu 1 028 příslušníků? Neloaylita našeho státu vůči výkonným pracovníkům (z nichž řada pokračovala v práci i po listopadu), představuje riziko jejich přímého fyzického ohrožení a ostře kontrastuje s přístupem k řídícím strukturám bývalého režimu.

Časové a příčinné souvislosti této akce Ústavu pro studium totalitních režimů jsou minimálně zvláštní. O to větší paradox je, že včera byl na pozici eurokomisaře nominován Štefan Füle, komunista a absolvent Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (což jistě není škola pro disidenty, že?). Tyto události se odehrávají v 20 let po něčem, čemu jsme si zvykli říkat sametová revoluce. V čele vlády a parlamentu jsou opět komunisté.

Stále se ještě divíte, že netušíme co se před 20 lety opravdu stalo?

O KGB se říkalo, že je to meč strany. Velmi výstižné....

A nám se někdo snaží namluvit, že meč je vším vinen ...

P.S. Také se těšíte, že Ústavu pro studium totalitních režimů zveřejní k výročí 17. listopadu osobní spisy pana Štefana Füleho, Jana Fischera a Miloslava Vlčka?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Kareš | středa 11.11.2009 15:55 | karma článku: 11,09 | přečteno: 1016x