Další kus svobody odložen ad ACTA

Dne 24. listopadu byla schválena Europarlamentem smlouva ACTA a zpráva o jejím odhlasování se nějak "ztratila" v šumu špatných zpráv z ohledně Irska, Portugalska a Španělska. Jediné české médium, které ji v pátek zaznamenalo bylo moje oblíbené rádio Beat a iDnes až dnes se zpožděním 5 dní.

Přitom se nám může stát, že se zanedlouho nebudeme stačit divit při hraniční kontrole. Oč tedy jde? Jedná se velmi kontroverzní smlouvu o "ochraně duševního vlastnictví", která již svým pokoutním projednáváním způsobila oprávněné obavy. Nyní stačí schválení Evropské komise a máme tu  cenzuru, o jaké se  Orwelově Velkému bratrovi ani nezdálo. Soukromé zájmy "správců" duševního vlastnictví bude zajišťovat stát na naše náklady a jako bonus nás bude moci špehovat dle chuti.

Detaily najdete jako obvykle na Wikipedii, ale velmi dobré články najdete i na ABCLinuxu a  na webu Piratské strany. Smlouva ACTA jde daleko za stávající koloniální stav v České republice , kdy mi zákon sice umožňuje udělat si bezpečnostní kopii, ale stát neřeší porušení tohoto práva bráněním kopírování pomocí DRM. A to už ani nemluvím o "nelegalitě" konverze na jiný formát pro přehrání na jiném zařízení, případně o ochraně VHS kazet proti pořízení záložní kopie.

Nyní si musíme připravit na trestní postih za pořízení kopie pro osobní potřebu, což bylo dosud legální. Problém je také v akceptaci presumce viny, protože celní úřad má právo zabavit Vám zařízení i při pouhém podezření na "závadný" obsah. Vážně netuším jak prokážu, že danou MP3 jsem zaplatil a stáhnul z eshopu na webu, případně ji nahrál z LP desky (jelikož "to" nikde jinde nevyšlo). 
Nikoho asi ani nepřekvapí, že mezi předkladateli resoluce pro schválení dohody ACTA je známý lidumil a ochránce pronásledovaných Miroslav Ransdorf.

 

Jen si tak říkám, co všechno si ještě necháme líbit?

Autor: Václav Kareš | pondělí 29.11.2010 16:52 | karma článku: 28,71 | přečteno: 1813x