Strašické samovznícení zásuvek potrápilo i vědce na Slovensku !

Na začátku ledna 2008 se v městečku Palárikovo (dříve Slovenský Meder) na Jižním Slovensku (okres Nové Zámky), v bytě manželů Hlozákových z Mládežnické ulice začal objevovat plamen v zásuvkách elektrické in­sta­lace. Zpočátku si všichni mysleli, že jde o zkrat elektrického vedení, ale když se stejný úkaz opakoval i při vypnutém proudu v celém bytě (podobně jako v odpojeném domě Mračkových ve Strašiších), nedokázali tento jev vysvětlit ani přizvaní odborníci.  

K zahoření zásuvek i nadále docházelo bez jakékoli zjevné příčiny, samovolně. Objevovaly se zde i záhadné nepravidelné výboje v okolí zásuvek i vypínačů. Záhy se podivné úkazy objevují u dalších najemníků z bytovky, později i na schodišti domu. Zpočátku se snažil zdánlivou po­ruchu elektroinstalace bytového domu odstranit sám příslušný odbor Obecního úřadu Palárikovo, který při­stoupil k revizi vnitřní elektroinstalace, bleskosvodů i elektrické domovní pří­pojky, přičemž byla k revizi při­zvána i firma, která zde realizovala elektroinstalační práce. Přes všechna měření a následná opatření zá­hadné jevy neustávaly a OÚ Paláriko případy samovznícení zásuvek dne 29.1.2008 nahlásil jako požáry OR­PaZZ. V bytovce v Mládežnické ulici byla pro obecný hasičský sbor nařízena pohotovost a hasiči zde podle stanoveného harmonogramu služeb začali vykonával stálý dozor.

Ke spoluúčasti při vyšetřování záhadných jevů byli přizváni odborníci ze Slovenské technické univerzity, různá měření zde prováděli, nezávisle na sobě, nejrůznější odborníci. Zástupci Západoslovenskej energetiky a.s. v souvislosti s trvalým nebezpečím ohrožení zdraví a života najemníků zajistili výměnu zdejší trafostanice i rozvodné skříně. Západoslovenská vodárenská společnost v následných dnech bez okolků zajistila revizi a důsledné uzemnění vodohospodářských zařízení, do bezpečnostních prověrek vstoupili i plynaři. SPP - dis­tribúcia, a.s., provedla řadu měření koncentrace zemního plynu na vlastních zařízeních. Ale žádné z těchto měření neprokázalo únik zemního plynu v domě či jeho blízkém okolí. Záhadné jevy však neustávaly a tak Obecní úřad Palárikovo vyhlásil 12.2.2008 pro dům v Mládežnické ulici mimořádnou situaci a zaktivizoval krizový štáb obce, i krizový štáb úřadu v Nových Zámkách.  

V bytovce byla nainstalována termovize, o konzultaci a odborné posouzení byla požádána skupina požárních expertů z Ministerstva vnitra SR, přičemž policie prověřovala i zavinění neznámou osobou, tedy pyromanem. Kont­rolní chemická laboratoř provedla celkem 60 měření, na základě kterých vyhodnotila  140 možností výskytu nejrůznějších plynů, látek hořlavých, výbušných, toxických a různých rozpouštědel, na analýze se podílel i regionální úřad veřejného zdravotnictví. Geologický ústav Slovenské akademie věd potvrdil, že podle geologické mapy Slovenska sice pod Paláriko­vem probíhají zlomy horninového prostředí, zároveň však podotkl, že jde o málo pravděpodobnou souvis­lost geologického podloží  s pozorovanými jevy.  

 

P.s.: samozřejmě bude pokračování

 

 

 

  

Autor: Karel Wágner | neděle 22.11.2009 18:12 | karma článku: 19,64 | přečteno: 2979x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59