Obrazy v rýžových polích

Každým rokem se ve sdělovacích prostředcích objevují fotografie zdánlivě záhadných obrazců v obilí a jiných zemědělských plodinách. Pole evropských a amerických zemědělců každým rokem na­vštěvují nerůznější performeři, kteří zde dávají vzniknout složitým, tajemným obrazcům, nejčas­těji nazývaným agrosymboly a piktogramy.

Jak jsme si minule ukázali, nádherné obrazce se objevují i na sněhu. Pro takovéto umělecké výtvory se vžilo, jak jsme si řekli, označení Snow Art. Dnes se však vrátíme ještě jednou k zemědělským plodinám. Respektive k plodině typické pro kulturu asijských zemí, totiž k rýži. Neboť američtí a evropští performeři inspirovali umělce v Japonsku, kteří samozřejmě o něčem takovém začali na konci 80. let minulého století také uvažovat. Ovšem japonská kultura a dlou­holeté tradice náročného pěstování rýže japonským výtvarníkům to, co začali praktikovat ev­ropští a američtí performeři, prostě nedovolovaly.                                  

Proto nakonec přišli Japonci s jiným řešením. Zcela specifický případ obrazců vznikajících v zemědělských plodinách představuje japonský Rice paddy art (tambo ato) neboli „umění rýžo­vých polí“. Pod tímto označením se rozumí obrazy vznikající vysázením různě barevné odrůdy rýže tak, aby výsledek – pozorovaný z vyhlídkového bodu – vypadal jako obří kopie známého výtvarného díla. Pokud tedy půjdete po cestě kolem rýžového pole, obrazu si ani nemusíte všim­nout. Nejlépe je vidět z letadla, nebo (což je nejčastější případ) z vystavěné rozhledny.

Uměním zvaným Paddy Art proslula především severní prefektura Aomori. Obrazce tu vznikají výsadbou čtyř odrůd rýže s různě barevnými listy. Ve vesničce Inakadate, asi 600 km severně od Tokia, se „umění rýžových polí“ praktikuje od roku 1993 (kdy zde první obrazy vytvořil Ko­chiho Hanada) každým rokem. Projekt začíná vždy v dubnu, kdy se o obrázcích, které mají být z rýže vysazeny na mnoha akrech polí této obce, rozhoduje na setkáních místních země­dělců.                                  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Wágner | sobota 14.12.2013 9:29 | karma článku: 19,57 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59