Každý BOJ má svůj náboj

Všude kolem nás dnes a denně probíhají boje. Člověk bojuje s přírodou, technikou či dobou, ale nejvíc práce má především sám se sebou. To tiché nepřátelství není vidět na pozadí vesmíru, kde politici bojují o korýtka, střední vrstva národa o přechod do kategorie vyšší a obyčejní lidé leckdy i o holý život. Právě tak, jako města bojují o dotace a vesnice o přežití. Sportovci se na různých úrovních rvou o mistrovské body, všehochuť talentů a  tzv. vyvolených o své místo na výsluní showbyznysu a vědci o světové uznání...

Bojuje se nejen fér, ale i všemi možnými prostředky. Pás rozhodně není žádnou hranicí. Většina z nás svádí dlouhodobě marný BOJ s obezitou, v poslední době, zaplaťpánbu ne zřídka někdo porazí rakovinu. Ovšem pro všechny zvlášť nebezpečná je blbost. Ta číhá za každým rohem a nikdy nevíte, kdy se s ní srazíte. Zkrátka BOJ probíhá všude tam, kde jsou lidi.

A tak BOJ malicherný se zpravidla mění v boj lítý a otravuje již tak dost otrávené ovzduší všem. Člověk je totiž bojovník hned od narození a důvody začít si BOJ se najdou dycinky. Pekař spálí chleba, obchodník vás "natáhne", lékař špatně vykurýruje, žena naštve a politici nedodrží co slíbili. Žába vítězí nad myší!

Předvolební BOJ si nebere servítky ani v tom povolebním, sousedi si navzájem podřezávají slepice a někdo dokonce i větev pod sebou, ať už se jmenuje Šašek nebo Štjobach. Každý souboj má svého rozhodčího, ale i každý rozhodčí musí svést BOJ se svým vědomím a svědomím. Ať však rozhodne, jak rozhodne, vždycky je to špatně, protože každý chce, aby pravda zvítězila. Bohužel jen ta jeho.

Minuty, hodiny, dny a roky. Předem prohraná válka s časem zuří každou vteřinu a např. taková nemoc bývá moc zlým nepřítelem. Dobro a zlo spolu bojují v pohádkách, na stránkách knih a plátnech kin. Fanoušky na obou březích rozděluje obrazovka. Reálně pak radostí jedněch, jsou druzí zhnuseni. Vítězství a prohry nás provázejí na každém životním kroku, sem tam někdo vzdá. A přitom žádný BOJ není předem ztracený a tudíž ani marný.

Život je zkrátka BOJ a jedno je jisté. Nikdy nebude nic jako křišťál čisté, ale ten svůj BOJ si musí každý z nás, ať chce či nechce, vybojovat sám. Šám před sebou totiž ještě nikdy nikdo neutekl.

Autor: Karel Vodrážka | úterý 5.11.2013 10:27 | karma článku: 4,33 | přečteno: 152x