Esa Peltonen měl v rukávu esa…

Hokej s fotbalem v celém světě odjakživa soutěžily o příznivce, a samozřejmě ani u nás tomu není jinak. Není divu. I přes přibývající nová sportovní odvětví stále ještě jde o dva nejmasovější a nejpopulárnější sporty.

 

Bohužel veřejnost naprosto odlišně vnímá miliony hráčů členské základny oproti jeho hvězdám. ANO, jsou to ony, kdo mohou nejvíc ovlivnit budoucí sportovce, z nichž pak vyrůstají jejich následovníci. Vždyť, kdopak by nechtěl být Pelém, Messim nebo Jágrem!? Bohužel jsme všichni jen lidi, a tak i světové STAR mohou svým sportům vedle skvělé propagace udělat naopak i službu medvědí. Abych nešel daleko a moc zpátky. Celý národ nedávno na hokejovém MS fandil sympatickému Vůjtkovu výběru, ale protože je to sport, holt to nevyšlo. Vloni se víc než hokej samotný, řešila kauza reprekouče Růžičky. 

ALE pojďme na fotbal, kde máme "už daleko za sebou" další mistrovský ročník. Občas mám sic nezdravé konspirační teorie, ale všichni viděli, jak ta letošní „nalajnovaná“ taškařice dopadla. Jedním slovem výsměch všem dobrovolným fotbalovým funkcionářům a divákům. Mistr, jehož káru zjevně tlačili rozhodčí, seč jim síly stačily (viz mé blogy z 28. 2. – Skandál! Kdy už jim někdo rozhodí sandál?, 14. 3. – Něco tady smrdí, ale olomoucké syrečky to nejsou… a 10. 4. Jen ať , to lidi vidí, co sudí „nevidí“…) byl dán dlouho předem, stejně jako to, kdo doprovodí Banik pi.o o patro niž. Pominu-li šílené výsledky posledního kola, jen nad prohrami Olomouce s Plzní a Spartou se dá donekonečna polemizovat, jak dalece se tato utkání rozhodčím, resp. známým firmám Lerch a Paták s.r.o. nepovedla, a jak dalece šlo o zákulisní spektákl. nechci jmenovat, ale jeden z nich odcestoval dokonce na EURO...!?  

Podívat se tam neměli nárok „nakulení“ a teď i vykulení arbitři z Příbrami. Ostudu mají, kam se podívají. Jen si nejsem jist, zda ostudou českého fotbalu jsou opravdu oni, jak to prezentovalo rozhořčené vedení svazu, které v současnosti chystá jeho obrodu. Krok č. 1 prý už učinil jeho nejvyšší představitel Miroslav Pelta, který prodává svůj Jablonec novému majiteli z Nizozemska, ovšem s dovětkem, že i nadále zůstává členem představenstva klubu. Ale POZOR, v nižší funkci. Co k tomu dodat!?

Co přinese samostatná liga, vysílaná prakticky jen na placených kanálech, se zahraničními majiteli a sponzory!? Těžko říct, těch novinek bude mnohem víc, a z toho, co se proslýchá či už ví, není nikdo zrovna dvakrát nadšen. Jisté je jen jedno. V řadě soutěží vystoupila ze soutěže v rozehraném ročníku řada klubů a na losovacích aktivech zřejmě ubydou další. Fotbalisté, funkcionáři i diváci docházejí nejen v lize, ale především na vsi. Tam si mohou o stamilionech točících se ve vrcholové (letošní ročník byl fakt vrchol!) kopané jenom nechat zdát, protože jak známo, fotbal je černá díra na peníze… Masová kopaná tak brzy bude už jenom masem dneška, tj. max. tak s 20 % obsahem masa. Nikdo totiž není zvědav na to, aby mu někdo z oken nového sídla svazu házel ohlodané kosti.

PROČ je fotbalový národ krmen nechutnou podívanou na zoufalé výkony rozhodčích a poměry v mužských soutěžích? PROČ se teď valná většina fandů styděla za vystoupení svého nároďáku na EURU 2016, přestože byl nejlépe oblečen!? PROČ všichni slibovali, že "Jeden za všechny...", když se všichni na jednoho....!? Protože ME díky pitoresknímu zrcadlu v plné nahotě odrazilo poměry v celém českém fotbale. To Bělehrad před čtyřiceti lety, to bylo úplně jiný kafe. I když stálo mnohonásobně míň než to francouzské, dalo se s chutí, a hlavně vzpřímeně pít. Tam si totiž nikdo před nikým na zadek nesedl!

PROČ se tedy raději nedostává většího prostoru ženskému fotbalu, který už dávno nehrají jenom ošklivé mužatky a lesby? Vždyť i slávistky hrají Ligu mistrů, a to ještě po práci… PROČ máme veřejnoprávní televizí, když nám nedokáže zprostředkovat alespoň občas některá ligová utkání žen, natož třeba kouzlo ženského derby pražských „S“!? PROČ asi se nejpopulárnějšímu finskému hokejistovi Esa Peltonenovi všech dob dostává hold v podobě oslavného zvolání VIVAT PELTONEN a u nás všichni jenom řvou PELTA VEN!?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Vodrážka | středa 22.6.2016 17:17 | karma článku: 10,84 | přečteno: 163x