Bude mít vládnoucí klika kliku!?

Zajímavou pasáží v přímém přenosu z posledního zasedání poslanecké sněmovny byly interpelace na našeho premiéra Bohuša Sobotku. Ten se od svého stolu k řečnickému pultu docela naběhal, ale nezpotil se.

V politice už se na různých postech pohybuje již hezkou řádku let, a tak umí mluvit tak, aby to pro něj vyznělo líp než dobře. Rozhodit jej nedokázal ani předseda modrých ptáků Fiala, jenž jedovatě připomněl, že největším zaklínadlem každé nastupující vlády je snižování administrativy, ale v reálu je pak všechno jinak. Jen pro dokreslení, podle různých médií z různých ministerstev odešlo zhruba 150 lidí, místo nich přišlo nových 205… „Nevím, co tam těch 55 nových úředníků dělá, ale budiž,“ okomentoval to rezignovaně Fiala.

„My jsme tato tabulková místa notabene zdědili, a v žádném případě nejde o nějaké čistky,“ bránil se velmi frekventovanou reakcí všech politiků pan premiér. „Ano, máte pravdu, plošné čistky proběhly v nevídaném množství už vloni,“ reagovala sarkasticky hlava ODS, byť i ona strana tam má z minulosti máslo.

Všichni, kdož nejsou na hlavu padlí, vědí, že takhle to prostě chodí a po každých volbách to vnímají jako smutnou realitu vládních manévrů, v kterých jsou oni naprosto v postavení mimo hru. Král je mrtev, ať žije král, zvolají volavky a jede se dál… Nestudoval jsem podrobně nový služební zákon, o kterém byla řeč, ale dá se předpokládat, že přinese více jistoty státním úředníkům, kteří se jako škatulata hýbaj o každých volbách. A jestliže oni vydrží déle, logicky vydrží déle i TI, kdo je k výnosným korýtkům postavili.

Jejich současný průměrný plat se nyní pohybuje něco málo přes 29.000,-Kč a odbory prý teď navrhují ua tu „dřinu“ dokonce zvýšení o 25 %!? To je určitě lepší než makat 7 dní v týdnu a leckdy i 26 v měsíci, aby se člověk dostal alespoň na těch 9… V porovnání s tím, že v tomhle státě nefunguje nic jak by mělo, a stát v mnoha případech hodí miliardy jen tak do kanálu, se mi zdají tyto platy hodně přemrštěné a vůči prostému lidu nadmíru sprosté. A statisícové odměny na konci roku? Hanba mluvit!

Chci jen říct, že politika rozhodně není službou lidu, ale jde o docela slušný (šou)byznys. Miliony se sypou horem dolem a chudák politik ani neví odkud, úplatek není úplatkem, ale darem atp. Výstavba velkého divadla, s jevištěm zakrytým sametovou oponou s nápisem „Politici sobě“ je u konce. Pro Vyvolené je doslova jackpotem, když se takový stav zakonzervuje. Pro mnohé to pak totiž znamená, že oni sami, když na to nemají žaludek, být politikem ani nemusí. Stačí, když budou své ambicióznější strýčky Příhody vytrvale a na věčné časy podporovat, a ona se nějaká ta ohlodaná kost s velkým zbytkem masa vždycky najde i pro ně. Zkrátka padni komu padni, aneb vole padni… 

 

Autor: Karel Vodrážka | pátek 10.4.2015 13:57 | karma článku: 20,92 | přečteno: 542x