BRUSEL (i já) reagovat MUSEL!

Coby greenhorn-bloger (jestli se tak vůbec smím nazývat) rád si hrající se slovy již pár měsíců zkouším, CO vlastně lidem můžu nebo prostě jenom chci sdělit. Také já patřím k humánním autorům, protože strikně nevyžaduji, aby má "díla" někdo četl. Prostě blogová paleta je tak pestrá, že KVANTITA někdy až příliš užírá KVALITU. Proto je třeba číst, sledovat, porovnávat a hledat onoho zakopaného pudla. Některým autorům pomůže k vysoké čtenosti už jejich jméno (viz např. Tomio O., Andrej B. ad.), čímž ovšem nijak nechci hodnotit jejich literární vlohy nebo snad dokonce vyslovené názory. Každý má právo na ten svůj a je jenom na něm, zda s ním vyjde na světlo.  

Jedni sází na kontroverznost a druzí brambory. Cení se i originalita či provokace, a zaplaťpánbu, někdy se mezi řádky objeví také humor! Toho je v poslední době jako šafránu, a to hlavně po ránu. Bez mučení přiznávám, že ještě nedávno jsem "nemusel" (nevím proč!?) pana Františka Matějku. I ve svém pokročilém věku se však neustále učím. Po jeho každém dalším příspěvku jsem nakonec změnil názor. Vím, že má své fandy i odpůrce, ale ať si říká kdo chce co chce, u mě je to PAN BLOGER, neboť to co napíše má hlavu i patu. To se naopak mě někdy nedaří, takže žádám čtenáře o shovívavost.

Navíc, díky své PC negramotnosti nedokážu diskutovat pod jednotlivými příspěvky (i když bych někdy i chtěl), ale alespoň reakce čtu rád. Jak jsem stačil zaregistrovat, tyto doplňující diskuse už mají své (téměř) pravidelné glosátory, takže má potřeba výměny názorů není zatím až tak akutní. Jen tak mimochodem připomenu jednu lidovou moudrost. Víte co je výměna názorů? Když jdete ke svému šéfovi se svým názorem a zpátky si donesete ten jeho....!

Ale vraťme se k meritu věci. Téměř 10 let jsem se snažil živit psaním, ale to samo o sobě na živobytí prostě nestačí. O to víc mě štvou naši politici, protože jim na to stačí mluvení a ještě jim zbyde čas na tenis či golf. Momentálně nechci selektovat, koho hodit do jednoho pytle a koho ne. Svůj specifický slovník mají vesměs všichni stejný. Budu se opakovat, ale věty typu: "Usilovně jednáme o tom, zda budeme jednat s velkou stranou nebo "V koalici teď momentálně hledáme názorovou a programovou shodu" mě iritují v každém čase, zas a zase jako prase.

A doslova jako rudá na bejka na mě s již zmíněným F. Matějkou působí termín POLITICKÁ ODPOVĚDNOST - viz jeho nedávný příspěvek o zatraceně drahé větě. Jak prohlásil v TV pražský exprimátor a horolezec Pavel Bém, on nesl za BLANKU tuto odpovědnost jen do roku (tuším 2010!?). Kdo si teď poradí s vystaveným "blankošekem" už je ve hvězdách. Možná by za mírný bakšiš mohl poradit expolitik a astrolog Baudyš. Finanční expert a exministr financí Miroslav Kalousek teď v TV při debatě o zmrazených 100 miliardách z eurofondu zase pronesl mj., že od 1. ledna je politická odpovědnost již na někom jiném...

Obyčejnému smrtelníkovi se z takových sum až točí hlava jako z cen na Matějské pouti. A když zazněla i další má "oblíbená" věta: "To si ale nerozumíme paní redaktorko, vždyť to je všechno jenom o přenesení působnosti...", to už se člověku věru chce plakat. Na kroku Bruselu se podle MK prý podílejí 3 negativní faktory: 1 / Špatný výběr projektu, 2 / Vedle chyb ve výběrových řízeních často i úmyslná manipulace s jejich výsledky a za 3 / Nejasnost kompetencí u faktických výkonů jednotlivých grantů...

Kúrnik šópa, tož toto už přece dávno vědí nejen v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku přeci všici. Dyk každá práce se dá dělat jen dvěma způsoby. DOBŘE anebo ŠPATNĚ. Safra tak načpak pak máme tých europoslancov!? Copak v tem Bruselu naše zájmy nemohl vohlídat třeba šedá eminence, resp. dnes už spíše šedivý strýček skrblík - šéfporadce Špidla? Proč tam Hlavu vzhůru nedávala moje TV exmilenka upovídaná Bobo, kterou jsem miloval v SEDMIČCE?

Možná, že na tyhle bláhové otázky už kdysi odpověděla jedna z reportáží našich zuřivých reportérů. Mapovala denní program jistého rudého náčelníka, jehož lid český překřtil bojovým jménem náčelník Křivá ústa. Určitě to byla reportáž tendenční, protože z ní vyplynulo, že onen náš zástupce si místo práce hlídá spíše čerpání svých europožitků. Ale už se nepamatuji. A právě to je další hlavní povahový rys našich poslanců. My, co každý měsíc toužebně očekáváme svou těžce vydřenou mzdu, víme o každé koruně i pár let zpátky, kdy se podělalo auto, rozbila pračka, odešel vysavač...

Všimněte si někdy, JAK reagují naši vyvolení na dotazy novinářů ohledně jejich peněz. "Ten milion objevivší se nedávno na mém účtě? Nevím, to už je přece skoro dva měsíce zpátky!" "Kde jsem vzal na tuhle luxusní vilu? Stačilo vzít něco z úspor, hypotéka a zbytek mi půjčil kamarád. Ale hlavně, mám toho tolik, že znám jen výši hypoteční splátky a na vše ostatní si již do detailů nevzpomínám..." Krásné to zapomění, chce se volat, kdyby z nás alespoň nedělal vola! 

Dle médií se tak dál vesele vyhazují prachy ze státní kasy na dámské kalhotky s bobrem, který už stejně dávno nefrčí, za padáky co padají, za právníky... Apropó, je fakt zajímavé, že jsem ve sdělovacích prostředcích snad nikdy nenarazil na článek, který by informoval o tom, že právní zástupci toho či onoho ministerstva vyhráli soudní při s firmou X. Většinou se spíš dozvíme KOLIK peněz za ten či onen průšvih zacálujeme my z vlastních, již takhle dost nevybíravě drancovaných kapes.

Nějak mi to neštymuje dohromady. Lidé, kteří na tyto problémy zadělají nesou pouze politickou odpovědnost, a fakticky to za ně platíme MY! PROČ? Protože jsme si je zvolili nebo proto, že ze suterénu nejsou naše námitky tam nahoře prostě slyšet? Politika je svinstvo, což už se všeobecně ví, ale špína bohužel usedá i na mezilidské vztahy. Strašně rád bych byl optimistou, ale tuhle neodstraní žádný vanisch ani Babiš. A přitom stačí tak málo. Nehandrkovat se o posty, ignorovat vrtichvosty, nezametat špínu pod koberec a hlavně – dělat svou práci pořádně. 

TO, že tohle ještě většině z nás zatím nedošlo, nemusí být zrovna vinou české pošty. Boj za čisté svědomí a vědomí bude ještě hodně težký. Zatočme tedy se špínou ve všech jejích formách, ať už se dál nemusejí prát třeba tzv. špinavé peníze. Ovšem jak říká můj kolega Zbyněk Č., "Špinavé peníze neexistují, to jen někteří lidi je berou do špinavých pracek." Začněme si tedy už konečně pořádně mýt ruce!  

Autor: Karel Vodrážka | úterý 14.1.2014 19:08 | karma článku: 14,39 | přečteno: 587x