Zajimavá kniha: Naučte se komponovat kreativně

Naučte se komponovat kreativně. Zoner Press, Brno 2005, 160 str., brož., ISBN 80-86815-27-5, cena 360 Kč Učíte se fotografovat a již jste zvládli obsluhu fotoaparátu? Chcete umět více než jen mačkat spoušť? Chcete se poučit a fotografovat lépe než většina amatérů? Pak právě Vám je určena tato kniha. Je třetí v řadě nakladatelství Zoner Press o kreativním fotografování.

Naučte se komponovat kreativně. Zoner Press, Brno 2005, 160 str., brož., ISBN 80-86815-27-5, cena 360 Kč

Učíte se fotografovat a již jste zvládli obsluhu fotoaparátu? Chcete umět více než jen mačkat spoušť? Chcete se poučit a fotografovat lépe než většina amatérů? Pak právě Vám je určena tato kniha. Je třetí v řadě nakladatelství Zoner Press o kreativním fotografování. Volně navazuje na knihy „Naučte se exponovat kreativně“ a „Naučte se vidět kreativně“, které napsal Bryan Peterson. Tato kniha je však autorským počinem založeným na 220 fotografiích 25 předních českých fotografů. Podotýkám fotografů, protože mezi autory není ani jedna žena. Vladimíra Birguse, Milana Blšťáka, Pavla Brunclíka, Karla Cudlína, Jířího Česáka, Františka Dostála, Jiřího Havla, Jířího Hellera, Bohdana Holomíčka,Vladislava T. Jirouška, Ladislava Kamaráda, Jiřího Koliše, Jaroslava Kučeru, Jana Pohribného, Josefa Ptáčka, Kamila Rodingera, Jana Saudka, Romana Sejkota, Josefa Sekala, Herberta Slavíka, Jana Šibíka, Jindřicha Štreita, Jiřího Tillera, Davida Waltera a Norberta Záliše, kterého zná veřejnost zajímající se o koně z trochu jiné funkce, a jehož fotografie koní je na obálce. Zastoupeny jsou snad všechny možné obory fotografie: portréty, akty, sport, krajinky, architektura, makrofotografie, koně, reportáž, reklama. Každý fotograf je stručně představen životopisnými údaji a pak hovoří fotografie. Někteří autoři vysvětlují, co je vedlo k právě takové kompozicï, jiní jen uvádějí své fotografie tím, jak vznikly.

Nečekejte ale nějakou učebnici kompozice fotografie. Místo slov hovoří krásné fotografie, barevné i černobílé. Některé fotografie bych jako amatérský fotograf považoval za průměrné, ale můj názor není samozřejmě nejdůležitější. Za zmínku stojí, že mnoho fotografů, kteří se podíleli na knize, si oblíbilo fotoaparát Nikon. Za upozornění stojí kvalitní grafické provedení, křídový papír a formát A4. Přes kvalitní provedení je kniha poměrně cenově přístupná. Jak se uvádí v knize, o fotografické kompozici toho u nás mnoho nevyšlo, dalo by se to spočítat spíše na prstech jedné ruky a tato kniha je svým pojetím určitě ojedinělá a neměla by chybět v knihovničce žádného zaníceného fotografického amatéra.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | středa 12.10.2011 7:00 | karma článku: 4,72 | přečteno: 586x