Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Panoramatická fotografie na počítači

Vytváření panoramatických fotografii na počítači.   Když jsem před několika měsíci navrhl redaktorům, že pro www.ephoto.sk připravím příspěvek o tvorbě panoramatických fotografii na počítači, netušil jsem, že mám před sebou několik měsíců práce. Několik měsíců jsem pochopitelně nepracoval, ale postupně jsem objevoval nové programy a učil jsem se s nimi pracovat. Celkem jsem v každém programu vytvořil cca 11 fotografii, abych zvládl alespoň na základní úrovni rutinní práci s těmito programy.

 Nečetl jsem návod k žádnému z těchto programů, s výjimkou Serif PhotoPlus. V případě tohoto programu jsem měl k dispozici fyzicky krabici s programem, včetně vytištěného návodu. Tvůrci mají s programem velké plány, neboť připravují českou verzi.

 

Programy

 

měl jsem k dispozici tyto programy

 

Zoner Photo Studio 13 Pro www.zoner.cz 1499 Kč (verze 14)

 

Microsoft Image Composite Editor freeware

http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

 

Panorama Perfect 1. 6. 2. http://www.volny.cz/profipohanka/ 450 Kč

 

ADG Albatross Panorama Tools Professional Edition 5. 5. 0. 14 http://albatrossdesign.com/ $99

 

AutoStitch v. 2. 2 Demo version http://www.cs.bath.ac.uk/brown/autostitch/autostitch.html free

 

 

Panorama FirmTools Panorama Composer (Trial verze) http://panorama.firmtools.com/ $29,95 download

 

Panorama Studio 2 Pro v. 2. 1. 2 http://www.tshsoft.com/en/index $89,95 69,90euro

 

PTGui Pro v. 9. 1 http://www.ptgui.com/ 149 euro

 

Stoik PanoramaMaker Version 2. 1. 1. 2971

http://www.stoik.com/products/photo/STOIK-PanoramaMaker/ $39,90 733,89Kč

 

Canon Utilities PhotoStitch 3. 1

http://download.cnet.com/Canon-Utilities-PhotoStitch/3000-18489_4-199151.html freeware (?)

 

ArcSoft Panorama Maker Pro 5. 0. 9. 46

http://www.arcsoft.com/estore/software_title.asp?ProductCode=PMK5PRO $79,99

 

Serif PhotoPlus X4 http://www.winsoft-international.cz/ 75 euro

 

The Panorama Factory v 5 . 3. http://www.panoramafactory.com/ $79.95

 

Panorama Tools http://panotools.sourceforge.net, Open source (?)

 

Hugin http://hugin.sourceforge.net/

Open Source (?)

 

 

Panoramatická fotografie je disciplína,. která činí možné vyfotografovat větší úhel pohledu, než je ovbvyklé u běžných fotoaparátů. Nejčastěji panoramatické fotografuie zachycují krajiny nebo jiné celku a objekty. Panoramatický formát je divácky velmi přitažlivá, protože se více blïží k tomu, jak lidský zrak zachycuje svět kolem sebe, a proto patří k velmi atraktivní oblasti fotografie.

 

K získání panoramatické fotografie vede více způsobů:

 

Ořez fotografie běžného formátu na panoramatický (/to ovšem žádníé pánoráma není, neboť nezachycuje větší než běžný zorný úhel)

Použití speciálního panoramatického fotoaparátu

Pořízení scenérie po částech a pozdější složení na počítači

 

Panoramatický fotoaparát je speciálně zkonstruovaný fotoaparát, který umožňuje pořizování panoramatických snímků s co největším zorným úhlem.

 

Jeden z prvních zaznamenaných patentů na panoramatickou kameru předložil Joseph Puchberger v Rakousku v roce 1843. Jeho fotoaparát dokázal zaznamenat zorné pole s úhlem 150°, ohniskem 20,32 centimetrů na daguerrotypické desky dlouhé 61 centimetrů.[1]

 

Úspěšnější a technicky dokonalejší panoramatickou kamerou zkonstruoval Friedrich von Martens v Německu v roce 1844. Jeho kamera dostala jméno Megaskop.

Příchod fotografického filmu v roce 1888 způsobil převrat v panoramatických fotoaparátech. Na trh byly uvedeny desítky kamer. Mezi nimi například Cylindrograph[4][5], Wonder Panoramic[1], Pantascopic nebo Cyclo-Pan.

Historie panoramatických fotoaparátů od 1843 do 1994 v angličtině.

 

http://www.panoramicphoto.com/timeline.htm

 

 

Panoramatické fotoaparáty tak dnes vyrábí ruská firma Красногорский завод имени С. А. Зверева z Krasnogorsku (www.foto-zenit.ru) , které jsou našim fotografům nejdostupnější cenově. Oficiálně se k nám ale nedovážejí, takže se dají koupit jen ojediněle. Prodává je např. firma Foto Škoda z Prahy ve Vodičkově ulici, prakticky na rohu Václavského náměstí, kde je knihkupectví Academia. Nevím, zda Foto Škoda zajišťuje také záruční a pozáruční servis. Panoramatický fotoaparát Horizon S3PRO této firmy se tak u nás prodává cca za 15 tis. Kč, (který v Rusku stojí cca 12 859 rublů, 100 rublů je cca 64,662 Kč) tedy jako digitální zrcadlovka střední třídy. Tato firmy vyrábí i levnější model Horizon 202, a sportovní verzi Horizon S3 U500, který má i kratší expoziční časy pro fotografování sportu. Mezi modelem S3PRO a 202 je rozdíl v počtu expozičních časů, 202 má méně použitelných expozičních časů než model S3PRO. Nedá se použít, a ani tyto fotoaparáty nenabízejí čas „B“ (bulb), kdy zůstává závěrka otevřena po dobu stlačení spouště nebo tlačítka dálkové spouště, protože při expozici v těle fotoaparátu rotuje objektiv a otáčí se i otvor, kterým vniká do fotoaparátu světlo, aby osvítilo film. Model S3PRo se dá např. na Ukrajině koupit za cca 370-390 USD přes Internet. Velikost jednoho snímku je cca 24 mm x 58 mm a na běžný kinofilm pro 36 snímků se tak vejde cca 22 panoramatických fotografii a na kinofilm pro 24 snímů tak 15 panoramatických fotek.

Firma, která je známá značkou Zenit, vyrábí nebo vyráběla také panoramatický fotoaparát na střední formát model Horizon 203RS, který v Rusku stojí přes 20 tis. rublů a při neoficiálním prodeji by stál ještě mnohem více než model S3PRO. Panoramatický fotoaparát na střední formát nafotí na jeden film typu 120 cca 5 fotek, typ 220, který je delší než film typu 120, se u nás neprodává,

Dále panoramatické fotoaparáty vyrábí či vyráběla německá firma Noblex z Drážďan, která ale měla právní problémy, zřejmě porušovala patenty jiných firem. Dále jej vyráběla švédská firma Hasselblad. Fotoaparáty této firmy, ale na střední formát, se používaly při fotografování na Měsíci v programu Apollo. Domnívám se, že výrobu fotoaparátů Hasselblad převzala japonská firma Fuji. Panoramatické fotoaparáty vyrábí i firma WideLux. Ještě jsem slyšel, že panoramatické fotoaparáty vyrábí i jakási firma Otoman, která by měla vyrábět i středoformátové panoramatické fotoaparáty, ale nemám žádné bližší informace.

 

Digitální panoramatický fotoaparát

Fotoaparát GIROPTIC 360° je zřejmě prvním digitálním přístrojem, který umožňuje automaticky pořídit panoramatické fotografie s obrazovým záběrem 360° stupňů na základě jediného zmáčknutí spouště. Fotoaparát používá speciální stativ a je schopen zaznamenaný snímek přímo uploadovat na zvolený internetový server. Vybaven je 8Mpix snímačem typu CCD a operuje s nastavitelnou citlivosti v rozsahu 100, 200 a 400 ISO (dostupná je též funkce Auto ISO). Jak bylo výše zmíněno, fotoaparát pracuje pouze v (polo)automatickém modu, respektive v režimu priority clony.

 

 

Technická specifikace fotoaparátu:

Typ snímače: CCD

Rozlišení: 8.0 Mpix

Citlivost ISO: Auto/100/200/400

Kapacita integrované paměťi: 1Gb/2Gb

Úhel obrazového záběru: 360° (horizontálně) x 110° (vertikálně)

Expoziční režimy: Priorita clony, Režim „HDR“ (automatický bracketing)

Kompenzace expozice: +/- 2EV

Režim snímání: Single shot, Samouspoušť (zpoždění 10/20/30 s)

Vyvážení bílé: Automatické

LCD Displej: 1.5" TFT barevný LCD – kruhový tvar

Napájení: baterie 2 100 mAh (výdrž až 160 snímků), nabíjení přes USB 2.0 rozhraní

Typ stativového závitu: univerzální

Kompatibilita: Windows 98/2000/XP/VISTA, Mac OS X

Zdroj: giroptic.com

více www.fotografovani.cz

 

Digitální fotoaparáty přiblížily panoramatickou fotografii většímu počtu amatérských i pokročilých fotografů. Nemusí si kupovat žádný speciální fotoaparát, stačí většina běžných diigtálních fotoaparátů, které mají manuální režim, tedy ruční nastavení citlivosti, hlavně expozičního času a clony, případně režim preference clony, tedy režim, ve kterém fotograf ručně nastaví clonu a ostatní zvolí fotoaparát. Vhodné je také ruční nastavení zaostření. Preference clony je důležitá proto, aby všechny fotografie, které se použijí k vytvoření panoramatické fotografie, měly stejnou hloubku ostrosti. Některé fotoaparáty mají přímo jako jeden režim, panoramatický režim, ve kterém se zřejmě panoramatická fotografie vytvoří přímo ve fotoaparátu a fotograf vidí při volbě expozice na displeji předchozí záběr a snadněji tak může navázat dalším snímkem na předchozí expozici. Některé progtramy pro vytváření panoramatických fotografií na PC umožňuje i použít naskenované fotografie z filmu.

 

Pro vytváření panoramatické fotografie lze použít např. programy, které jsem uvedl dříve

 

 

Úvod

 

Ve všech programech jsem vytvořil minimálně cca 12 panoramatických fotografií, abych jejich obsluhu zvládl na rutinní úrovni. Nezabývaĺ jsem se podrobně všemi možnostmi programů, snažil jsem se postupovat intuitivně.

Všechny fotografie byly nafoceny bez stativu, tedy z ruky. Záměrně jsem zařadil i fotografie, které zcela nezapadají do tématu fotografie, abych vyzkoušel, jak si programy poradí s takovou vadnou fotografií. Pokud se chcete naučit postup, jak pořídit fotografie pro účely panoramatické fotografie, přečtěte si knihu vydavatelství Computer Press Tomáše Dolejšího Panoramatická fotografie, cca 168 str. 397 Kč. Neznám situaci na slovenském trhu, zda neexistuje nějaká podobná slovenská kniha.

 

Zoner Photo Studio 13

 

V těchto dnech je k dispozici již verze 14, o kterou jsem si ale nepožádal. Nepředpokládám, že by se utilita pro vytváření panoramatických fotografií nějak zásadně změnila

 

Práce v programu

Otevřeme v ZPS složku, ve které máme fotografie, které chceme použít.

Postup: průzkumníku ZPS najedeme kurzorem na fotografii, kterou chceme použít, klikneme na nabídku Vytvořit->Panoráma, otevře se okno „Výběr fotografií“, zobrazí se náhled všech fotografií ve složce, které jsou nevýrazné, barevně zvýrazněná jen fotografie, na které jsme byli s kurzorem. Musíme ovšem projít složku, až najedeme na tuto fotografii. Další fotografie, které chceme použít, označíme kliknutím na zaškrtávací pole nad fotografii, nebo vybereme „Vybrat vše“. Můžeme zvětšit velikost náhledů, Potom klikneme na „Další“. Zobrazí se upozornění, že všechny vybrané fotografie nemají stejnou ohniskovou vzdálenost. Následuje okno „Seřazení obrázků, můžeme volit zobrazení na šířku, výšku nebo obrátit pořadí fotografií, klikneme na „Další“. Následuje „Spojení obrázků“. Zvolíme ohniskovou vzádelnost, buď automaticky, nebo určit manuálně, můžeme zvolit „Spojit“ nebo „Další“. Následuje „Úprava spojů“, zobrazí se náhled panoramatické fotografie s přechodovými oblastmi, po kliknutí na přechodovou oblast můžeme zvolit spojovací body, nebo „Další“. Následuje „Ořez panorámatu“, objeví se výchozí ořez, který můžeme opravit myši. většinou vychozí nastavení ořezu, opět zvolíme „Další“, následuje „Otevření v editoru“ nebo „Uložit“. Možnosti formátu vytvořené fotografie: PCX, GIF, TIF, BMP, WPG, TGA, JPG, PNG, BMI, HDP, JXR. Zvolíme název fotografie a formát a uložíme do vybrané složky. Zpravidla jsem zvolil Otevření v editoru a provedl vylepšení, popř. srovnání horizontu, úprava barev, úrovní, automatické vylepšení expozice atd. V každém z popsaných kroků je možné zvolit Storno nebo Zpět.

Panoramatickou fotografii vytvoříte v několika krocích, v podstatě jen odklepnutím, program si poradil s fotografií, která nezapadá do námětu, a fotografie se mi jeví docela dobré. Čeští a slovenští uživatelé mají pozitivní zkušenosti se ZPS řadu let a program zvládne řadu dalších operací, nejen vytváření panoramat. Volba ZPS je proto dobrou volbou.- Pokud již ZPS vlastníte, tak není co řešit a není třeba si pořízovat další placený program pro vytváření panoramat. Pokud Vám nestčí návod k programu, můžete si koupit knihu vydavatelství ZonerPress o ZPS, aktuálně je na trhu již kniha o ZPS14: Zoner Photo Studio 14 – upravujeme fotografie , cca 229 Kč. O verzi ZPS 13 byly dvě části od ZonerPressu

 

Microsoft Image Composite Editor

Tento bezplatný program je na opačném pólu než Panorama Perfect. Má jednoduché ovládání.

Postup: Z nabídky File zvolíme New panorama a z nabídky Select Multiple Overlapping Images. Zvolíme složku a vybereme fotografie, opět můžeme zvolit Podrobnosti nebo Náhled atd. Vybrat můžeme obrázky formátu: BMP, DIB, EXIF, GIF, ICO, JPG, JFIF, RLE, JPE, a klikneme Otevřít. Vybrané fotografie se načtou a provede composite. Zobrazí se náhled, pod fotografií jsou možnosti: Stitch (Camera motion: Rotating Motion, Automatic, nebo tři režimy Planar Motion. Vyplatí se postupně experimentovat při volbě, výsledy jsou odlišné kvality. Následuje CROP, většinou stačí vybrat Automatic crop, Z možnosti EXPORT se vybereme formát výsledného souboru: JPG, TIFF. Adobe Photoshop,Deef Zoom Tileset, BMP, PNG, HD photo image, posuvníkem se zvolí Quality, , popř se zaškrtne Create JPEG Thumbnail, dále se zvolí Scale, Width, Height a zobrazje se velikost souboru v Mpx, potom zvolíme buď Export to disk nebo Publish to Web. Ještě před vytvořením výsledného souboru můžeme z hlavní nabídky Tools vybrat Options a zvolit Memory Consumption limit. Při volbě Export to disk můžeme zvolit formát ukládaného souboru, ovšem aktuálně je jediná volba JPEG a název ukládaného souboru

Ovládání je jednoduché, fotografie jsou docela dobré.

 

 

 

 

 

 

Panorama Perfect

Další český program českého tvůrce. Hodí se na vytváření velkých či obrovských fotografií, které byste v jiném programu nevytvořili.

 

Postup:

Z nabídky Soubor zvolíme Otevřít obrázky, Zvolíme fotografie v dialogovém okně Otevřít soubory, zvolit tak můžeme např. Podrobnosti, Náhled atd. Formát otevíraných obrázků: JPG,. BMP, ICO, EMF, WMF. Označíme vybrané fotografie a klikneme na Otevřít. Objeví se „Natočení obrázků“: Žádné, 90°, 180°, -90°. Po odklepnutí si můžete vybrat Normální nebo Obrácené pořadí obrázků, načtou se fotografie, nastaví se deformace pro všechny přechody, zvolí se Zoom, nebo se nechá načíst z EXIFu, nastaví se křivka Deformace výšky, šířky, Komprese šířky nebo manuální nastavení deformace výšky, šířky nebo komprese šířky. Po volbě Nastavit se objeví okno, dole jsou náhledy vybraných obrázků, nad tím vždy přechod mezi dvěma sousedním fotografiemi. Nad nimi panel nástrojů: 360° panoráma, Deform. výšky, Animace, Porovnávat, Volná deformace, Náhledy, Hladká čára, Deformace šířky, komprese, redukce, Aktualní průhlednost. Nad náhledy vybraných fotografii jsou ouška, vybíráme jeden přechod za druhým a nastavujeme posouváním fotografíí přechody. Po úpravě přechodů, zvolíme Vytvořit panoráma z nabídky soubor, provede se spojení a zobrazí náhled, pod obrázky jsou možnosti Redukce, Hladká čára Zobr. deformací, Storno nebo Vytvořit. Po zvolení Vytvořit se objeví Orientace: Vyberte správnou orientaci panorámy, Horizontálně nebo Vertikálně. Zvolíme orientaci a můžeme volit formát ukladáné fotografie: TIF, BMP, JPG a zvolíme kvalitu JPG od Nízká k Vysoká. Výsledná fotografie se uloží pod automaticky určeným názvem ve složce, ve které máme uložené zdrojové fotografie.

Nemá cenu podrobně popisovat všechny kroky, návod v českém jazyku je na Internetu. Program umožňuje vytváření obrovských fotografii (až 2GB) a základní editaci výsledné fotografie (srovnání horizontu atd.), protože výsledny soubor byste v jiném editoru neotevřeli.

Bohužel se mi nedařilo jednoduše vytvořit kvalitní fotografií. Možnosti nastavení je mnoho a není možné na pár kliknutí jednoduše vytvořit kvalitní fotografii. Program si asi zvolí uživatelé, kteří se chtějí zabývat panoramatickými fotografiemi na profesionální úrpvní a vyplatí se jim investovat čas a pohrát si s nastaveními

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADG Albatross Panorama Tools Professional Edition 5. 5. 0. 14

 

Po spuštění programu je pro vytvoření panoramatu zvolit z panelu nástrojů, případně z nabídky File New Panorama. V dialogu pro otevření souboru se vyberou příslušné fotografie. Fotografie musí být ve formátu JPG, TIFF, TGA, BMP a GIF. Následuje animací doprovázené spojování fotografii (stitch). Následně můžeme panorama uložit, nebo vytvořit Hot Spot. Z nabídky Options můžeme nastavit některé vlastnosti Panorama. Tato nastavení se volí z paletky General Options nebo Advanced Options. Z nich vybírám Image Resolution až do max. 100, podobně Image Quality, Maximum Zoom. Nastavení Execution Options nabízí zaškrtávací položky Auto Stitching, Auto Preview. Podobně Output Image Options: zaškrtávací položky Auto Brightness Auto Contrast, Output Format: ADG Java, ADG QRVR, JPEg Script, a JPEG File. Podobně se dají nastavit Output HTML Options. Vytvořené panorama můžeme uložit buď pomocí Save Project, nebo Save Panorama (ADG File Format, JPG nebo QTVR File Format. Vytvořená panoramata však neby,la příliš kvalitní, zejména se některé objekty zobrazovaly opakovaně, příp. obrázek „vynikal“ naprosto neopravitelným šikmým horizontem.

 

 

AutoStitch

 

Program příliš nevyniká nějakým kreativním rozhraní, to je spíše spartánské. Program se konfiguruje z nabídky Edit->Options, kde se dá zvolit Output Options: Width, Height v pixelech nebo Scale v procentech. Rendering Options: Blending Method: None, Linear nebo Multi Band a Gain Compensation, dále se nastaví možnosti ořezu: Auto Crop (zaškrtávací položka) nebo Manual crop settings, význam nabízenýcz možnosti ručního ořezu mně ale unikal. Other Options nabízejí System memory (GB) a JPEG Quality. Další možnosti nastavení mně nebyly zcela jasné.

Z nabídky File je možné zvolit buď OPEN (JPG nebo All Files) nebo Exit. Po výběru fotografii a kliknutí na Otevřít se začne vytvářet panorama za přítomnosti hlášek o průběhu vytváření panoramatu. Vytvořená fotografie se ukládá automaticky pod názvem PANO.JPG do složky, ze které jsme vybírali zdrojové fotografie. Není tak možné zvolit formát výstupní fotografie.

 

 

Firm Panorama Tools Composer

Po spuštění programu se otevře jednoduchá nabídka Select Images nebo Open Project. Při vybírání fotografie se nabízí jen JPG Files nebo All Files. Po kliknutí na Otevřít následuje okno Arrange Photo in the correct order. Ude můžeme odstraňovat fotografie (remove images), add images příp. Select all. Vedle toho můžeme zvolit Full 360° Pano a nastavení rychlosti a kvality výpočtu: (režimy Default, Quick calculation, Precise calculation, No deviation nebo Smal intersections. Potom zvolíme Next nebo Back. Po dokončení spojování se zobrazí finální panorama a možnosti save as images, export to HTML, export to EXE, save project a new project. Po zvolení save as images můžeme volit buď JPEG File nebo Quick Time panorama a pod volbou format souboru je ještě možnost zvolit Quality Image. Také v tomto programu se objevovaly některé statické objekty vícenásobně, případně neopravitelně šikmý horizont

 

Panorama Studio 2 Pro v. 2. 1. 2

 

Po spuštění programu se objeví okno programu, ve kterém je panel, ze kterého může uživatel zvolit: Create Single-Row Panorama, Create Multi-Row panorama, Merge document, Import panoramic image, Open project. Po provedení volby Create Single-row panorama se objeví bublinová nápověda, jak dál, která navádí uživatele po celou dobu tvorby panoramatu. Zvolíme, jak napovídá nápověda Import image, odklikneme Otevřít po provedení výběru fotografii. Nápověda upozorňuje na možnost nastavit Parameters, např. Automatické nebo ruční odstranění vinětace atd., a fotografii vytvoříme zvolením Align (partial) panorama. Dále pokračujeme zvolením RENDER a po vytvoření panoramatické fotografie se objeví rámeček pro poloautomatický ořez a panel Finish panorama, ve kterém můžeme vybírat velikost výsledné fotografie v pixelech, zobrazí se úhel pohledu ve stupních, z Other options můžeme zvolit interpolation: bilinear nebo bicubic a Edge completion: add color nebo simple edge completion. Výslednou fotografii můžeme uložit použitím Save as image (JPG, PCX, PNG, PSB, PSD, SUN, TGA, TIFF)

Program má propracované uživatelské rozhraní a výsledné fotografie jsou vcelku dobré. Na některých fotografiich se opět některé objekty objevují opakovaně. To by se (a to platí i pro ostatní programy) dalo napravit odstraněním některých fotografii při jejich výběru pro vytvoření panorámatu.

 

 

PTGui Pro v. 9. 1

Pokoušel jsem se naučit pracovat s tímto programem, ale nepochopil jsem, jak mám postupovat při vytváření panoramat. Domovská stránka nabízí videotutorialy. Soudím, že inteligentní člověk se nebude učit pracovat s nějakým programem na základě nějakých videotutoriálů. Podobně jsem dopadl, když jsem otevřel soubor s nápovědou. Podle mého názoru neobsahuje nějaký jednoduše popsaný postup. Nepodařilo se mi vytvořit ani jednu panoramatickou fotografiii. Pouze jsem se dozvěděl, že program funguje pod Windows a Mac OS X, umoňuje vytváíření více řádkových fotografii a že je základem pro Panorama Tools. Popsat práci v tomto programu by tedy musel popsat někdo jiný, mně se nepodařilo to naučit. Při učení práce s programem jsem nebyl schopen ani z dialogového okna určeného pro otevírání obrázků pro vytvoření panoramat zjistit, jaké mohou být formáty vstupních souborů: dialog nabízel jen „Supported files“

Český návod jsem našel na http://www.grafika.cz/art/df/ptguipro78.html

na anglické Wikipedii jsem našel toto: http://en.wikipedia.org/wiki/PTGui

Potom ale došlo k obratu, na svém počítači jsem objevil ve složce, kam jsem ukládal vytvořené panoramatické fotografie, podsložku PTGUI s vytvořenými panoramatickými fotografiemi. Vzhledem k tomu, že jsem učení se všemi v tomto příspěvku popsanými programy, věnoval poměrně dlouhou dobu, nezapamatoval jsem si, kdy jsem se vlastně učil či naučil s programem PTGUI pracovat. Ale podle všeho, co jsem si přečetl, je práce s programem, pokud se chceme naučit všechny možnosti, které jsou různě skryté, poměrně složité

Nicméně v okamžiku, kdy jsem psal tento text, jsem nepřišel na to, jak vytvořené panorama uložit jiným způsobem, než jej zobrazit v prohlížeči. Panorama se mi otevřelo v Zoner Photo Studio a obrázek jsem pak uložil v ZPS13.

Na fotografiích, kde se objevují rychle se pohybující objekty (tomu by se měl uživatel vyhnout, nebo se rychle poučit), se objevují duchy, nebo místo kompletních aut jen jejich části.

 

 

Stoik PanoramaMaker Version 2. 1. 1. 2971

 

Po startu programu se v dolní části okna objeví složka s fotografiemi, ze které můžeme vybírat klikáním. Vlevo je seznam složek, nahoře jsou znázorněny 3 kroky vytváření panoramatu: 1. Add images, 2. Stitch, 3. Export. Pod těmito třemi postupnými kroky je pás rámečku pro fotografie včetně perforace. Nad oknem s náhledy fotografiemi z aktuální složky jsou dvě ikony, PLUS a Uzavření okna. Po okliknutí ikony PLUS se vybrané fotografie objeví v pásu s rámečky fotografiemi. Povolené formáty zdrojových fotografii: vedle JPG je to TIFF, PNG, a all supported files.

Program firmy STOIK má rovněž propracované uživatelské rozhraní. Navíc vytváření probíhá jen ve třech krocích, takže tvorba je docela zautomatizovaná.

Na fotografiích nejsou chyby, jako u předchozích programů, tedy neopravitelně šikmý horizont nebo opakující se objekty, takže na několik kliknutí se dají vytvořit docela dobré fotografie

 

 

Canon Utilities PhotoStitch 3. 1

 

Program přidává firma Canon ke svým fotoaparátům. Utilita pro tvorbu panoramat je součástí většího počtu utilit. Naučil jsem se používat jen PhotoStitch. Po startu programu a volbě PhotoStitch se objeví jednoduché okno se třemi znázorněnými kroky: 1.Selection and arrangement, 2. Merge,. 3. Save.

Nejprve v prvním kroku klikneme na ikonu Open, proklikáme se do správné složky a zvolíme pomocí myši a kláves SHIFT nebo CTRL zdrojové fotografie. Potom můžeme fotografie uspořádat na šiřku, výšku, MATRIX (více řádková fotografie), nebo 360° fotografie. Pomocí Switch prohodíme směr fotografii doleva či doprava.CLEAR umožňuje odstranit všechny fotografie nebo vybrané, ROTATE: otočení o 90 po směru nebo proti směru otáčení hodinových ručiček, Enlarge zvětšuje náhled zdrojových fotografii a REDUCE je zase zmenšuje.

Ve druhém kroku (Merge) si zvolí fotograf rovnoběžný posun při fotografování nebo Panning nebo skenované fotografïe ve výběru. Pak se vytvoří panoráma. Po zvolení 3. kroku SAVE se zobrazí na vytvořené fotografii rámeček sloužící k poloautomatickému ořezu výsledné fotografie. Fotografie může být uložena ve formátu JPG, BMP, FPX, PSD nebo TIFF. Před uložením se mohou zvolit ještě OPTIONS (Low compression, standard compression, nebo high compression. Potom zvolíme název a formát.

Některé fotografie jsou do oblouku, takže jsou nepoužitelné. Jindy by se musel provést takový ořez, že by na výsledné fotografii téměř žádné informace nezbyly.

 

 

 

 

 

ArcSoft Panorama Maker Pro 5. 0. 9. 46

 

Tento program jsem měl jen v Trial verzi, která mi vypršela, dříve, než jsem se dostal k sepsání příspěvku, takže nejsem schopen jednoduše popsat práci v programu. Jen jsem si zapamatoval, že vstupní rozhraní bylo trochu kreativní, takže mi chvíli trvalo, než jsem našel tlačítko NEXT a naučil jsem se pracovat s programem

 

 

 

Serif PhotoPlus X4

 

Jediný program, který jsem dostal fyzicky jako krabici poštou, včetně vytištěného návodu v angličtině..

Firma má velké plány, připravuje českou verzi a český návod. Program má mnoho možností a je tak srovnatelný se ZPS, uvidíme, jak bude přijat českou a slovenskou veřejností

Postup: Po spuštění zvolíme, pokud chceme vytvářet panoramatické fotografie Get Media volba spočívá buď Add photo from disk nebo Add photo from other source. Formát přidávaných, fotografií je Common Media Files, All Image Files, All Raw Files, All Audio Files (?), a All video files. (Program umožňuje vytvořit panoráma i z videa). Vybereme soubory, zobrazí se náhledy vybraných fotografií, označíme je myší, zvolíme Create & Share, z panelu nástrojů vybereme Panorama, začne Image extraction, zobrazuje se postup operace, následuje okamžitě Matching a Perfoming RANSACK, následuje automaticky Blending block a Finalising, Rendering, Adjust potom se zobrazí náhled panorámatu. Můžeme vybrat Rotate -90°nebo +90°, Straighten, Crop, Presets nebo Export panorama nebo video, před uložením si můžeme určit z nabídky Preferences velikost obrázku (Width nebo Height a pro video Import one frame in every, popř. Features Matching Sensitivity (Match Less nebo Match More. Když se rozhodneme vytvořené panoráma uložit zvolíme Export panorama a ještě můžeme nastavit Quality až do 100, formát u kládaného souboru je JPG, BMP, PNG a TIFF. Před oklepnutí OK můžeme vybrat Resizes, nabízí se nám optimální velikost souboru OPMTIMUS SIZE nebo Width, Height. Opět začne Blending Block a zobrazuje se postup operace. Potom zvolíme OK a můžeme vybírat formát, ovšěem pouze JPG, tak se mi to alespoň zobrazovalo. Nefungovala mi možnost nastavit, co největší fotografií, objevovalo se mi jakési chybové hlášení.

Program funguje bez problémů, kroků při vytváření panoramatické fotografie není za s tak mnoho. Uvidíme, jak se budou při výběru programu pro zpracování fotografii a vytváření panoramat aj. rozhodovat naši fotografové

 

 

The Panorama Factory v 5 . 3

 

Po spuštění programu se objeví graficky střídmé prostředí programu. Program komunikuje česky a první krok nabízí Import, Otočení vpravo o 90°, Otočení vlevo o 90°, Otočení o 180°, Opačné pořadí. Nabízí rovněž možnost zobrazit krátkou nápovědu. Další krok 2/7 je Výběr spojení fotografií, buď Plně automaticky, Poloautomaticky, Ručně. Zvolil jsem první možnost. Krok 3/7 – Popis kamery – volby 35 mm, APS rozměr filmu, APS širokoúhlý formát, APS klasický formát, APS panoramatický formát, Digitální kamera, Digitální zoom, Otáčivý objektiv nebo kamera, Jiná velikost filmu (mm), Jiná digitální kamera – použití 35 mm ekvivalentu, Jiná digitální kamera – použití násobku ohniskové vzdálenosti, Jiná digitální kamera – použití velikosti snímače. Zvolil jsem Digitální kamera a zvolil typ a model fotoaparátu - Kodak Z740, dále se nabízela možnost zvolit automaticky zjistit ohniskovou vzdálenost a zaškrtávací pole Širokoúhlá nebo telepředsádka (konvertor) a korekce soudkovitosti a vinětace. Krok 4/7 – Nastavení kvality obrazu- Automatické prolínání, Povolit vyrovnání expozice, Provést korekci obrazu: ztmavit nebo zesvětlit a Zaostření vytvořeného obrazu (v procentech). Krok 5/7 Volba typu panorámy: Výstupní formát – Jen obrazové soubory, Vrstvený obraz PhotoShopu, TVR, PTViewer, QTVR, Částečné panoráma nebo 360° panoráma, Kulová expozice. Krok 6/7: Tvorba panorámy. Připravit obraz pro zobrazení na Internetu nebo Připravit obraz pro tisk, Maximální velikost, Šířka obrazu, Výška obrazu v bodech, palcích, pixelech. Když vybereme z možností kroku 6, začne vytváření panoramatu v několika fázích, které jsou komentovány programem. Tato fáze vytváření výsledného panoramatu trochu déle trvá. Následuje krok 7/7: Ukládání a tisk panorámy: Uložit výsledný obraz, Zobrazit v prohlížeči, Uložit projekt, Nastavení stránky, Ukázka tisku, Tisk. Při ukládání obrazu může uživatel zvolit z formátů JPG, TIFF, PNG, PSD, vícenásobný TIFF, TVR, PTViewer a QTVR. Po volbě JPG můžeme zvolit kvalitu obrazu v procentech, Vlastnosti obrazu (rozměry). Následuje několik dalších hlášek programu – informací o spojení fotografie, viditelnost duchů, výskytu jasu, přílišné světlosti nebo tmavosti panoramatu a možnosti navštívit web programu a FAQ.

Program má podle mého názoru propracované, srozumitelné rozhraní, uživatel nemá žádné problémy s obsluhou programu. Výsledné fotografie jsou vcelku dobré. Na některých fotograficíh je příliš šikmý horizont, některé jsou ale spíše nepoužitelné než použitelné. Na některých jsou jsou opakující se (statické) objekty.

 

 

Panorama Tools

 

Návod v angličtině je na http://epaperpress.com/pano/ nebo na Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Panorama_Tools

Návod pro vytváření panoramatických fotografii v PTGUI a Panorama Tools je také na http://www.johnhpanos.com/pttute.htm

 

 

 

 

 

Hugin

Český návod k Hugin jsem našel na http://jech.webz.cz/hugin.php

nebo http://www.digimanie.cz/art_doc-756B3C18D86DFC61C12577A100334205.html

Diskuse o Hugin v češtině např. http://forum.grafika.cz/read.php?46,1035177

 

V angličtině např. http://www.wikihow.com/Create-a-Panoramic-Photo-Using-Hugin

nebo http://photo2.dfk3.kiev.ua/download/Utilites/Panorama/Hugin/hugin-manual%20(eng).htm

 

 

Závěr

Učení práce s panoramatickými programy mně zabralo dost dlouhou dobu. Podstatnou část této doby ovšem zabraly přestávky v této činnosti, kdy jsem se musel věnovat jiným činnostem. Jsem sice invalidní důchodce, ale netrávím čas nic neděláním. Někomu se může zdát, že jsem část práce odbyl. Ale neměl jsem již trpělivost úplně vše dotáhnout dokonce. Musíte si proto také přečíst další příspěvky podobně zaměřené. Prohlédněte si fotografie vyrobené v programem, jejichž použití jsem si osvojil. Informace o dalších programem, na jejichž studium jsem rezignoval, si musíte najít někde jinde

Kterým programům by měl čtenář dát přednost? Dobrou volbou je Zoner Photo Studio, které řada fotografů nejen v České republice či na Slovensku už vlastní. Účel splní i bezplatné programy, jako Microsoft Image Composite Editor nebo nebo AutoStitch. Dokonale propracované rozhraní má zejména Panorama Studio 2 Pro (každý krok je doprovázen bublinovou nápovědou). Uvidíme, jak si povede na Českém a asi i na Slovensku program Serif PhotoPlus, se kterým mají tvůrci velké plány a zdá se, že už je k dispozici český návod a česká lokalizace programu. Vedle tohoto programu by chtějí tvůrci v ČR a SK prodávat i českou a slovenskou verzi programu Serif PagePlus. Ten, kdo chce vytvářet obrovské fotografie s velkým rozlišením, ten by si mohl vybrat český program Panorama Perfect. Tento program má ale pro běžného fotografa příliš složitou obsluhu.

Nechtěl jsem hodnotit jednotlivé možnosti jednotlivých programů. O tom, jak vypadají výsledné fotografie si čtenář může učinit představu z fotografií, které jsem v každém programu vytvořil a které jsou součástí příspěvku. Většina programů nabízí poloautimatický ořez, některé např. srovnání horizontu nebo vylepšení expozice. Maximálně jsem tedy srovnal horizont (tam, kde to vůbec šlo) nebo jsem poloautomaticky vylepšil expozici. Pokud to příslušný program nenabízel, vylepšil jsem expozici nebo srovnal horizont v Zoner Photo Studiu.

Výsledky by asi byly lepší při použití stativu, fotografování na výšku by zabránilo absenci nebo ořezání např. horní části objektů, nebo kdybychom použili méně zdrojových fotografii. Nedostali bychom tak dlouhou „nudli“, ale výsledná fotografie by asi byla použitelnější a nedocházelo by u některých fotografíí „ohnutí“ linie,k terá by měla být vodorovná.

 

 

RNDr. Karel Vašíček

Pardubice, květen 2011-2012

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | sobota 1.12.2012 19:00 | karma článku: 7,17 | přečteno: 1263x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik