Koronavirus den 40. – celé Česko šije roušky

V záplavě informací o pandémii je samostatnou kapitolou iniciativa občanů, kteří se snaží pomoci ostatním. Na akci „celé Česko šije roušky“ se bohužel snaží mediálně přiživit i některé známé osobnosti.

Jsou však i občané, kteří pomáhají i když mají sami zdravotní potíže.

 

Včera se v Událostech z regionů objevila reportáž o obecně prospěšné společnosti CEDR z Pardubic. Společnost existuje přes 20 let a poskytuje sociální služby občanům se zdravotními potížemi. Vedle volnočasových aktivit pro osoby s postižením invalidní důchodce také zaměstnává. V současnosti je aktivní jejich šicí dílna, která obvykle vyrábí textilní výrobky např. jako hračky pro děti, v těchto dnech vyrábí textilní roušky pro občany Pardubic.

 

Je realitou, že náš stát zanedbal přípravu na pandémii. Celé týdny jsme sledovali v televizi, co se děje v Číně, která pandémii čelila jako první, aniž by se mohla nějak připravit. Naši politikové včetně představitelů evropské unie se nijak nepřipravili, prostě vše hodili za hlavu a nechali občany napospas osudu.

 

I když jsme na tom o poznání lépe, než Itálie či Spojené státy, protože naši politikové přece jen něco učinili, i když podle mého názoru se zpožděním, přece jen vláda vyhlásila nouzový stav, zavřela školy a omezila veřejné akce. Domnívám se, že by po skončení pandémie měla být vytvořena komise pro vyšetření okolností, jak se stát připravil, kdo co zanedbal. Politikové nenesou žádnou zodpovědnost za své skutky, kromě tzv. politické zodpovědnosti. Hlavně proto, abychom se poučili do budoucnosti. Současná situace je unikátní, čelíme problému všichni poprvé, nikdo s tím neměl žádné zkušenosti, musíme tolerovat přešlapy a neustálé korekce opatření, které mají zmírnit následky, ale nemůžeme zapomenout, co situaci předcházelo, tedy podcenění rizika.

Někteří politikové kritizují vládu, ale sami si neodpustili lyžování v Itálii. Ti, kteří parlamentu bojovali téměr „se zbraní v ruce“ proti tomu, aby se zakázala účast na světovém poháru v Novém městě na Moravě divákům, teď útočí na vládu, co  učinila se zpožděním. Sami spíše škodili a měli by proto mlčet.

 

Pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | pátek 10.4.2020 7:58 | karma článku: 11,44 | přečteno: 273x