Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenosí děti čáp?

Mohou současné (přírodní) vědy s naprostou jistotou tvrdit, že děti nenosí čáp? Mnoho lidí by bez většího přemýšlení odpovědělo kladně. Odpověď však není tak jednoduchá, jak na první pohled vypadá.

Úkolem přírodních věd obecně není poskytování definitivních odpovědí či dogmatických jistot (pravd). Každé tvrzení, má-li být považováno za vědecké, musí být falzifikovatelné, tj. musí existovat způsob, jak takové tvrzení vyvrátit.

V diskusích s věřícími na serveru kreacionismus.cz jsem se občas dotazoval: "Víte jistě, že děti nenosí čáp?" Odpovídali kladně, s čímž víceméně souhlasím, za korektnější však považuji tvrzení, že děti nenosí čáp s velmi vysokou pravděpodobností. Tato pravděpodobnost je tak vysoká, že ji často ztotožňujeme s jistotou, přestože možnost, že alespoň některé z lidských dětí čáp přinesl, vyloučit neumíme.

Narození dítěte není z pohledu celého lidstva nijak výjimečnou událostí. Určitě by se našlo mnoho lidí, kteří byli očitými svědky nebo i aktéry porodu a odpřisáhli by, že se na procesu zrození nového člověka žádný čáp nepodílel. Není důvod jim nevěřit. Teorie, že se na donášce dětí čáp nepodílí, je prozatím potvrzována a tedy platí.

Zrození předchází početí, při kterém splynou rodičovské pohlavní buňky. Oplodněné vajíčko se následně dělí, buňky se postupně diferencují, specializují, vznikají tkáně a končetiny budoucího jedince. Novorozenec přichází na svět obvykle po devíti měsících skrze ženské porodní cesty.

Zkusme však do děje přizvat všemohoucí entitu (boha) se schopností konat zázraky. Nemohl by každé narození provázet zázrak, který pravdu o příletu čápa s dítětem v zobáčku a jeho odlet již bez dítěte v našem vědomí nahradí falešnými obrazy popsanými v předchozím odstavci? Neptejte se mě, proč by bůh (všemohoucí entita) ve své nekonečné moudrosti měl takto činit, ale podobný zázrak by všemohoucí jistě realizovat dokázal.

V bibli jsou například popsány okolnosti zrození Ježíše Krista, které se vymykají běžné zkušenosti. Ježíš se narodil ženě jménem Marie, byl počat z ducha svatého a Marie zůstala až do porodu (dle Lateránského koncilu i po porodu) pannou. Pokud příběh z bible považujeme za pravdivý, ztrácíme jistotu, že početí vždy musí provázet splynutí rodičovských pohlavních buněk. Ani zrození Adama dle bible neproběhlo zrovna standardně. Apod.

Mezi námi žijí lidé, pro které je z hlediska jejich víry nejdůležitější osobní (očité) svědectví. Věří ovšem nejen ve svědectví evangelií, ale například i v takové pitomosti, že Jan Pavel II. je v pekle. Někdo ho tam jednoduše viděl a vydal svědectví. Opravdu se nenajde jediný člověk, který by na vlastní oči spatřil čápa s dítětem v zobáčku?

V bibli najdeme také příběh (svědectví) o potopě. Dle kreacionistické chronologie se tato událost odehrála někdy před 4500 lety. Potopa zatopila celý svět až po vrcholky hor a přežití lidstva a suchozemské fauny zajistila dřevěná loď postavená z božího příkazu Noem a jeho rodinou. Je tento příběh pravdivý? Odehrála se potopa přesně dle biblického popisu nebo se jedná jen o mýtus, byť inspirovaný reálnými událostmi lokálního významu?

Po potopě, jak ji popisuje bible, bychom na Zemi měli nacházet zřetelné stopy. Očekával bych zejména mocné vrstvy sedimentárních hornin datované cca 4500 let do minulosti.

Sedimenty nacházíme sice hojně, ale různě staré, s vrstvením ukazujícím cyklické (roční) přirůstky, proložené horninami vyvřelými, s velmi různorodým společenstvím fosilií. Ve stejném geologickém sloupci se mohou vyskytovat sedimenty mořské i sladkovodní, zvrásněné sedimenty zbroušené erozí a překryté mladšími vrstvami, do toho stopy po zalednění nebo různě staré impaktní krátery. Jedinou rok trvající geologickou událost to rozhodně nepřipomíná. Pokud tedy tvrdíme s jistotou, že děti nenosí čáp, s podobnou jistotou ve 21. století víme, že biblický příběh o potopě je jen mýtus.

Nebo snad spravedlivě trestající bůh, který kvůli lidskému hříchu neváhal vyhubit půl biosféry, je natolik poťouchlý, že zamíchal zemskou geologií, nastražil nám hádanky v podobě dobře roztříděných fosilií a instaloval radioaktivní atomová jádra v horninách tak, aby Země a vesmír vypadaly mnohem starší než jsou ve skutečnosti a s bohatší historií než jakou nám stroze popisuje bible? Opět nepochybuji, že pro všemohoucí bytost je zahladit stopy po potopě snadno realizovatelné, technicky – vzhledem ke všemohoucnosti – srovnatelné s vytvářením falešného obrazu, že děti nenosí čáp.

Kreacionistům: Opravdu si myslíte, že by se na lékařských fakultách měla vyučovat alternativní teorie, že děti nosí čáp?

Autor: Karel Tejkal | středa 11.4.2018 23:26 | karma článku: 14,92 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik