Urvané soužití.

Neklid, nebo rvačky?… Prožívá další město. Vůbec by mě nenapadlo, že se to stane v Českých Budějovicích. V dalším pokračování je zraňována víra ve spravedlnost, a přibývají i krvavá zranění obyčejných zvědavců.

Je tak jednoduché, aby již čtrnáctidenní budějovickou ostudu odstartovala rvačka na dětském hřišti na sídlišti Máj? Jeden  chlapec prý strčil do jiného tříletého a pak ho měl začít být. Do sporu zasáhla jedna  z maminek. Přidala se i druhá a nelichotivá slova nahradily pěsti. Do hádky se vložilo dalších pět žen a tři muži. Během chvilky přihlížela asi stovka převážně Romů...

Poslední sobota v Českých Budějovicích začala osobními prohlídkami v ulicích města. Přesto se na náměstí, na nepovoleném shromáždění, sešlo asi tři stovky lidí, aby se podívalo na Kulturně – společenské shromáždění na sídlišti Máj. Lidé v davu skandovali: „My chceme na Máj.“ Ze shromáždění na náměstí se stal kotel, protože policie uzavřela všechny ulice. Až někdy okolo 17. hodiny začali policajti po malých skupinkách, ve vlastní šťávě uvařené občany, pouštět.

Povolené, kulturně společenské shromáždění Romů u svého bydliště, nedaleko dětského pískoviště, se návštěvy „příznivců“ nedočkalo. Skupinky gádžů byly rojnicemi těžkooděnců odříznuti od vřelého setkání. Gádžové se nevybíravě snažili dostat přes kordóny, policisti však odpověděli obušky a slzným plynem. Dlužno dodat, že v davu zasahovali i policajti v civilu. Jaká podobnost s vládou jedné rudé strany! Asi proto píši tahle slova…

Většina lidí jistě souhlasí s postojem občana, když v zájmu spravedlnosti, se velí: „Měřit každému stejným metrem.“ Nezávisle na barvě pleti, vyznání a pohlaví apod. se na každého vztahují práva a povinnosti. Jakmile však Cikány někdo začne poměřovat a poukáže třeba na asociální chování vůči většinové společnosti, je okamžitě nařčen z xenofobie a rasizmu.

Na závěr přidám několik anonymních citátů: „Tím spíš tam půjdu. To si nenechám ujít. Ty černý huby musí dostat co proto…´se na ně chystáme. Neumí se chovat, tyranizujou okolí už několik let, tak musí poznat, co je to dostat za vyučenou…“  Jistě není těžké uhádnout, odkud tahle slova pocházejí a proč byla vyřknuta! Na druhou stranu docela pochybuji, jakou váhu mají výrazy: Extremizmus, rasizmus, xenofobie a na druhé straně právo. Sama o sobě  jsou to také jenom pouhá slova. Tím spíše, že naši současní, ani dřívější gosudaři jejich význam nedokázali naplnit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Stýblo | pondělí 8.7.2013 10:27 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24