Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přátelská pomoc.

Čas ze života odkrojil padesát let. Nemám zapotřebí cokoli, jakkoli upravovat, zažil jsem ony i tyto doby a stále mně paměť slouží. Tehdy v roce 1968 jsme si „přátelské gesto“ užívali všemi smysly, jak jen člověk může.

U nás na venkově.

 

Jenom bych dodal, že jsem se nikdy nenechal manipulovat nikým a ničím, ani teď se nedojímám nad historií, kterou jsem prožíval na vlastní kůži. V noci z 20. na středu 21. Srpna 1968 začala na Ruzyňské letiště v Praze přilétat nákladní letadla se štábem „přátel“ a vojenským materiálem. Také ten den ráno překročili hranice vojenské kolony. A u nás na venkově v Chotěboři? Přátelské podání ruky jsme si samozřejmě s malým zpožděním užívali taky. Sinice byly přecpány vojenskými kolonami a poblíž Havlíčkova Brodu bylo nejvíc rudoarmějců a zmatených polských vojsk.

 

Z vojenské služby jsem přišel před dvěma lety, proto mně sovětská vojenská technika, přes vážnost cituace, připadala srandovní. Nákladní auta s potrhanými plachtami, radiovozy jako kukaně, cisterny s vodou a cisterny s benzinem rachotící po silnicích řetězy. Zkrátka, zastaralá přepravní technika vypadala, jakoby prošla 2. světovou válkou. Zaprášení rudoarmějci byli veskrze příslušníky asijských národů a chápavého pozorovatele ihned napadlo, že tento první sled byl určen k boji. Ale k boji naštěstí nedošlo. Vojáci se setkávali jenom s občanským vzdorem, což představovali obrácené, nebo odstraněné ukazatele směru a názvů měst. Neviděl jsem, že by někdo unaveným vojákům podal skleničku vody.

 

Byl to strach.

 

 Jak jsem se již zmínil, tehdy jsem bydlel v Chotěboři a 11. srpna, se nám narodil prvorozený syn. Naši rodiče prožili II. světovou válku. Není divu, že o deset dní později po narození syna a vnuka, nejčastěji skloňovaným slovem byla válka a strach. Z obchodů zmizely trvanlivé potraviny, nedala se koupit ani mouka. V té době jsem byl zaměstnán v havlíčkobrodském Plastimatu a do práce dojížděl na motorce. Až tak jednoduché to však nebylo, protože silnice byly plné vojenských kolon.

 

Myslím, že to bylo 23. srpna při vyhlášení protestní generální stávky, k níž z výrobní haly ČKD, vyzval XIV. mimořádný sjezd KSČ. V práci se rozkřiklo, že u hlavní silnice směrem na Ždírec nad Doubravou se zastavila malá kolona polských vojáků. „Pojďme se na ně podívat…“  A nápad se stal skutkem. Vykročili jsme k silnici a cestou se přidali i kolegové ze Zetoru. Byli jsme docela odhodlaní, když už z dálky byl vidět skříňový vůz a dva náklaďáky. Vojáci byli dezorientovaní, špinaví a nervózní, když je začalo okukovat asi padesát lidí. Naše „bojová“ akce rychle skončila, protože byli i odhodlaní. Myslím, že by se nerozpakovali použít zbraň.

 

Život kráčel dál a teď již jistá okupace nemohla změnit, že jsem rád jezdil na houby. Byl počátek září, když jsem zamířil na svá místa. Na motorce jsem jezdíval do lesa mezi Dolní Krupou a Kojetínem. Jenom kousek od místa, kde jsem motorku parkoval, mě zastavila přes silnici závora. Houby tehdy rostli hodně a já se samozřejmě nechtěl vzdát. Slezl jsem z motorky, jenomže z lesa vyskočil ruský voják a místo do lesa, jsem hleděl do hlavně samopalu. Znova jsem si připomněl, co je strach. Bez řečí jsem otočil motorku a upaloval zpět.

 

Jenomže jsem byl mladý a vzdorovitý. Rozhodl jsem se vrátit do Rozsochatce a les objet z druhé strany. U rybníka jsem odbočil vpravo, vyjíždím na kopec a blížím se k lesu plného hub. Teď mě přepadl opravdový strach. Asi 100 metrů od silnice na louce, byl snad tankový pluk. Tanky, obrněné transportéry, hemžení vojáků v černých kombinézách a pojíždění techniky. Při tom vzteku jsem měl štěstí. Tahle silnice ke Kojetínu byla dál průjezdná. Jenomže na houby mě přešla definitivně chuť. Ani dnes už v těch místech houby nehledám. Určitě mě odradilo, že se tam ještě půl roku po téhle příhodě, povalovaly posrané ruské a polské noviny.

Netřeba se dojímat, ale pamatovat.

V prvém sledu naši zem obsadilo asi 100 000 vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel varšavské smlouvy. SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska. Abychom nezapomněli, je velmi důležité! Protože 21. srpna 1968 rozjezdily sovětské tanky naše iluze. Po dalších padesáti letech přišel strach jiný a píše se jiný příběh našich životů. Bohužel, také neslavný.

Autor: Karel Stýblo | neděle 19.8.2018 12:18 | karma článku: 21,18 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik