Podnik, na kterém nejde prodělat.

Roční výnos před zdaněním bude dosahovat na více než půl miliardy korun, plánovaný čistý zisk je spočítaný na šest milionů měsíčně. Pro našince nepředstavitelné cifry a troufám si ještě dodat, že i pro mnoho otrlých podnikatelů. V dnešní době za finanční krize si investor postavil firmu za čtyři miliardy korun a bude měsíčně splácet 35 milionů. V Praze - Libni vyrostlo soukromé ozařovací centrum, nejmodernější v Evropě.

Laskavý čtenáři věř mně, že poslední dobou se snažím z mojí obyčejné hlavy vytěsňovat neobyčejné politické dění a všechny možné i nemožné mediální bláboly. Dnešní MF DNES mě zase načas, rozhýbala z letargie. Otiskla článek o nemocnici bez pacientů. Budoucí pacient se prý, v nově vybudované soukromé nemocnici, bude cítit jako v hotelu kombinovaném se sci – fi filmem. Jsou tam plyšové koberce s vyšším chlupem než ve zbohatlických ložnicích a stěny obložené půvabným exotickým dřevem, jehož název je lepší ihned zapomenout, než vyslovit.

 

Společnost Proton Therapy Center, která zdravotní zařízení vybudovala, má evidentně vkus. „Design je z větší části moje práce,“ říká Pavel Laštovka, jeden ze spolumajitelů. „Chtěli jsme, aby se tu pacienti cítili dobře, když už mají tak vážnou diagnózu.“ K tomu jistě přispěje i postel v protonovém centru. „Ta postel si vás položí sama ze stoje, stačí se jen mírně zaklonit. Je nepříjemné, když se má nemocný sám někam škrábat.“  Předvádí druhý z jednatelů, Laštovka Václav.

 

Zbývá si ještě říci, že léčbu v tomto zařízení, se již před šesti lety zavázala platit Všeobecná zdravotní pojišťovna. Tehdy, smlouvu o smlouvě budoucí podepsal bývalý náměstek ministra zdravotnictví a tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka. Stalo se to těsně před ukončením nucené správy, kdy mohl jednat bez posvěcení správní radou. Když firma Proton Therapy Center začala megalomanské zdravotní centrum stavět, odešel ze státní správy a stal se hlavním manažerem. Panu Pečenkovi bych rád vzkázal, že mu bude taky jedno, jako nám všem, jestli se poveze na hřbitov v Bentley, nebo v autě Škoda.

 

Jak dlouho si ještě budou takypodnikatelé zakládat firmy, na kterých se nedá prodělat? Troufale si odpovím. Do té doby, než mlčící a slušní občani vyjdou do ulic. Kandelábrů ve městech je určitě více, než profláknutých politiků a takypodnikatelů. Dovoluji si to říci, protože už něco pamatuji. Také proto, že před více než dvaceti léty jsem zásadně odmítal, aby se na pouličních světlech pohupovali profláknutí komunisti.

Autor: Karel Stýblo | úterý 7.8.2012 17:14 | karma článku: 22,12 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24