Neinformovaní učitelé.

Nevstřícně vnímají školní řád! Vždyť muslimský šátek obyčejnou pokrývkou hlavy není! Představují si ho, jako nějaký -  jako nějakou čepici, nebo kulich hadovku a přitom hidžáb je důležitý znak islámské společnosti. Kdo ví, jestli až se ze studentek stanou manželky, nenavléknou burku?

„Proroku řekni manželkám, svým dcerám, svým věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své závoje! A to bude nejvhodnější k tomu, aby byly neuraženy…“říká Korán. „Ženy prorokovy!  Nebuďte jako lecjaká žena! Chcete-li být bohabojné, pak nebuďte příliš poddajné v řeči své…“Ve své fantazii si představuji, jak muslimské zdravotní sestry zavádějí mužům cévku, jak pacientům k obědu podávají vepřový řízek a nosí zdravotní uniformu s hezkou, naškrobenou čepičkou. Je ještě někdo mimo mě, zmatený z rozhodnutí ochránkyně veřejných práv paní Šabatové?

 

Nemohu se ubránit dalším představám: Co když vystudované zdravotní sestřičky budou chtít pomáhat řádovým sestrám? Jak se k tomu křesťanská církev postaví? Pro církev bude ombudsman v sukních nepoužitelný, uvrhne tedy společnost do středověku? Ostatně, Islám se v čase již vrátil. Nebojuje jenom proti jiným náboženstvím, ale i mezi sebou. Šíité i Sunité jsou jedny děti Mohameda a přesto si řežou hlavy.

 

 Raději se vrátím se domů, snad ještě do poklidného soužití s muslimskou menšinou. Úmyslně se nedotýkám jiných menšin, tenhle článek bych nedokázal dokončit. Stačí rozhodnutí našeho pana ombudsmana v sukních, paní Šabatové. Ředitelka střední zdravotní školy prý neměla právo zakázat nosit dívkám muslimský šátek. Hidžáb je totiž projevem jejich náboženského přesvědčení navenek. Přistěhovalé dívky a ženy ho nosí hrdě jako výraz kulturní identity. Tak se ptám: koho vlastně paní Šabatová chrání? Uvědomila si, že jejím rozhodnutím tahle malá, Česká, šátková aférka určitě nekončí?

 

Laskavému čtenáři se musím omluvit za samé otazníky. Jenomže v Evropských zemích, kde žije daleko více muslimů, otazníky přibývají též. Přestože na příklad Francie má s islámem zkušeností daleko víc, teprve nedávno začala chránit svoji kulturu. Myslí snad někdo, že by se tisíc let vytvářené společenství mělo přizpůsobovat úplně odlišné životní filosofii? Že by společnost neměla chránit svoje občany? To platí oboustranně. Jestli-že se někdo rozhodne žít v cizí zemi, musí bezvýhradně přijmout její zákony, zvyklosti i etické normy.

 

Učitelé nejsou jenom neinformovaní, ale i zmateni. Troufám si to říci, protože jsem postupem našich vůdců zmaten taky. Vyjádření ombudsmana v sukních je pouhá třešnička na dortu, který pro svoje občany pečou naši vyvolení politici. Tím dortíkem je jim potřeba zacpat h… hodně rychle ústa.

Autor: Karel Stýblo | úterý 2.9.2014 9:29 | karma článku: 19,95 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24