Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cose stalo?

Rozpadající se země Afriky a Blízkovýchodní Asie, násilí a uprchlický exodus zbídačených obyvatel do Evropy. To je obrázek dnešní doby. Evropa a Spojené státy ho kreslí již od koloniálních dob.  

Po 11. září 2001 se prý tým prezidenta Bushe  ukryl do bunkru a se světem nekomunikoval. Vznikly obavy, že na Afghanistán USA  použijí atomovou bombu. Řekl to zahraničněpolitický poradce tehdejšího německého kancléře Gerharda Schrödra.

 Jako vzpomínku a pro autenticitu přicházím i se svojí troškou z té doby. Můj článek byl otištěn  9.11.2001. Na tomto místě ho přepisuji z novinového výstřižku, protože v té době, jsem si ještě s počítačem netykal a proto nemám kopii:

C o se stalo?

Listuji si v novinách. Těším se na pokojné odpoledne po návratu z práce, když mě manželka volá k televizi. Vyrušený z klidu se jdu jen nerad podívat. Ale v tu chvíli padám do křesla.

A jako přimrazen zůstávám. V přímém přenosu hoří nejvyšší budova  Manhattanu, během krátké chvíle se mihne letadlo a naráží do jejího dvojčete. Mohutný výbuch plamenů a v jako v nějaké šílené fantazii události spějí dál. Srdce New Yorku se halí do dýmu. Potom televizní kamery přenášejí obraz z washingtonského ministerstva obrany USA. Náraz třetího letadla a obraz zkázy Pentagonu. Přicházejí neodbytné myšlenky; fenomén strachu. Co se stalo 11. září roku 2001?

Milosrdný čas odkrojil již bezmála měsíc, Amerika po úrazovém šoku začíná opět žít. Zážitky se odsouvají do archivu lidské paměti a Bushovi výroky tipu: „Byl to střet civilizací, americký lid viděl ďábla a podobně,“ mají dokonalou schopnost šokovat. Spolu s rozumem je však nutno začít hledat pravdivé odpovědi.

Hledat kořeny způsobeného zla a kořeny násilí. Každá akce budí reakci, to je fyzikální zákon. A v přeneseném smyslu platí i v humanitních vědách. Násilí totiž, plodí jenom násilí. Není politika Spojených států arogantní a přezíravá? Nesklízíme kyselé plody za to, že USA účelově podporovaly všechny dřívější např. protisovětské aktivity? Třeba, nynější afghánští Mudžáhidové a teroristi, na Američany míří jejich vlastními raketami. Nejsou to kyselé plody za Vietnam, Jižní Ameriku, Afriku a mocenskou politiku na Středním východě? Není to daň za to, že USA se pasovala na celosvětového arbitra a policajta? Jejich ynější vojenská přítomnost v Saúdské Arábii, posvátné to zemi islámu, nebýt obchodního přátelství, by stačilo k vyhlášení „svaté války.“

Samozřejmě, že nikdo nesmí zohledňovat terorizmus, natož mu pomáhat. Že je přinejmenším nemocný ten, kdo se raduje ze zmíněných událostí v New Yorku. Ale není možné ponižovat země embargem a se zadostiučiněním se dívat, jak diktátorské režimy utlačují svůj lid. Snad není možné obchodovat se Saúdskou Arábií a podporovat šejky, jak americkými dolary dláždí teroristické chodníky.

Co se 11. Září 2001 stalo? Asi to byla obzvláště deviantní reakce, ne jiných lidí, ale jinak se po staletí utvářející společnosti. Společnosti, která vyznává jiné kulturní a duchovní tradice. Společnosti, která se obává ztráty své identity ve víru západem Evropy a Amerikou prezentované globalizace. Tato společnost si násilím kabát našeho střihu, neoblékne. Proto je nutné nenásilně a slušně podporovat humanistické síly v totalitě všech režimů a nechat např. islámský svět, aby si své věci řídil sám.

Jenom pro dokreslení současné situace ve světě jsem se nerozpakoval přepsat svůj článek z  9. října roku 2001. Ani po čtrnácti letech od šíleného teroristického činu se západní svět nepoučil, protože petrodolary jsou stále důležitější než lidské osudy. Ještě jednou opakuji:  „Islámský svět si kabát našeho střihu nikdy neoblékne. Ani v Evropě, dokud bude křesťanská.“

Autor: Karel Stýblo | pátek 11.9.2015 13:15 | karma článku: 17,58 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik