Řecko, tyrkysově čistá voda, nádherné písčité pláže, ráj i peklo..

     Momentálně tu stávkují doktoři. Převážně staří lidé stojí mnoha hodinové fronty na ošetření a recepty na léky.. Předtím stávkovali popeláři, o čemž svědčily obrovské hromady odpadků v ulicích a pobíhající krysy. Pak zaměstnanci trajektů, letišť..už ani nepamatuji kdy by někdo nestávkoval. Stávka v Řecku patří k běžnému životu jako třeba pivo a párek v Čechách. Jsme po 4 letech na "našem"  ne příliž obydleném ostrově, asi 450km od Athén,na ledacos zvyklí.

     Nikdo se nad tím moc nepozastavuje, lidé krčí rameny a život jde dál. Spiros, místní starosta a můj kamarád říká: "Politika se dělá v Athénách, tady se musíme starat, abychom se uživili". Spiros je eletrikář. Vedle starostenského úřadu, je jeho elektrikářská živnost jeho druhým zaměstnáním. Kolik peněz má jako starosta a kolik vydělá jako elektrikář nevím. Nezajímá mě to. Ale vidím, že jeho žena v sezoně práci má, jinak ne. Spolu mají 2 krásné kluky. Janise a Kostase. Jezdí každý den do střediskové obce na základní školu. Na angličtinu je otec 3x týdně vozí do jiné obce. Chléb stojí 2 Euro, mléko také, benzín 1,7 Euro. 

 Žijeme na samotě, uprostřed sadů starých oliv a zeleně na břehu Jónského moře. 3km od poslední vesnice. Asfaltová silnice končí ve vesnici, k nám je cesta offroadem sjízdná.. Pošta nám  i všem ve vsi chodí do místní "pravěké" taverny. Ne, že by pošťák byl líný, ale všichni ve vsi mají příjmení Faturo. Takže třeba Spiros Faturo je 17 osob, Janis Faturo 12 osob, atd... Není to nic neobvyklého, o 6 km dál je vesnice, kde se všichni příjmenují Skliro..Takže pošťák má ve vsích jakýsi Ofis v nějaké taverně, kde se vyplácejí důchody, přebírají rekomanda, balíčky...A tak jsem i já jednou čekal netrpělivě na balíček od synů z domoviny. "Pošťák možná dneska přijede, je hezky", povídá Spiros tavernista. "Sedni, dej si kafe a počkej". Kávu jsem nechtěl. Když jsem dopíjel druhé pivo, bylo už v taverně i před ní asi 30 lidí. Teda babiček a dědů. Čekali na důchod. Až jsme se všichni dočkali. Kluk pod st. penzí přijel. Dal jsem mu najevo, že nechvátám a že počkám. Srazil 2 stoly, sedl zády ke zdi, rozložil úřad. A začal vyvolávat: " Jana Faturo..tady podepiš, 230 Euro, Spiro Faturo /řekl asi 9x, ale každý věděl o koho se jedná../ 300 Euro..atd. Čekal jsem než vyplatil důchody celé vesnici. Nejvyšší důchod byl 400 Euro vyplácený podsaditému Spirosovi Faturo..Krásné babičky jak z pohádek Boženy Němcové celé buď v černém nebo hnědém, podle stavu, brali kolem 250 Euro. Vzpomněl jsem si na slova Spirose Fatura - starosty i na články v našich novinách.. a taky na Pelhřimov, kde zavřeli fabriku Modeta, ze tří čtvrtin bývalý Agrostroj, Mlékárny a další..a přesto je průměrný měsíční výdělek v ČR 23.000,-Kč. Spiros měl pravdu, politika se dělá v Athénách, v Praze, ale..

      Mám tuto zemi rád. Lidé jsou tu přátelští a Čechy mají v oblibě. A na "našem" ostrově není po stávkách nebo nějakém nepořádku ani památky.. Ani návštěvníci se nemusí čehokoli obávat, protože turistická sezona je vlastně jediná skutečně fungující "fabrika" Řecka..

      A toho jsou si všichni secsakramentsky vědomi...

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Štrobl | pondělí 7.3.2011 9:38 | karma článku: 15,80 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Karel Štrobl

Není dirka jako Dirka

16.6.2016 v 8:08 | Karma: 12,58

Karel Štrobl

Každý den plný švindlů

23.5.2016 v 7:46 | Karma: 27,84

Karel Štrobl

Řecké erotické ráno

20.5.2016 v 8:01 | Karma: 23,32