Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsou kozy jako kozy-řecký recept na dlouhověkost

     Je to už pár let kdy se mi dostalo zvláštní cti. Bylo to v době, kdy jsme na Lefkádě teprve budovali náš Eden. Tehdy jsem si doma objednal nějakou součástku do mé krásné, červené enduro motorky Aprilie, kterou jsem si dovezl po ose z Čech. Veškerá pošta, složenky, ale i doporučené věci chodí do prastarého kafenia v poslední vsi před naším rájem, které se zove Evgiros. Mé oblíbené kafenio vlastní a provozuje Spiros Faturo. Menší, šestašedesátiletý, příjemný, čerstvý důchodce se v obsluhování střídá se svou stejně dobrosrdečnou ženou Georginou.

     Tržbami neoplývají, protože jejich kafenio navštěvuje pouze pár místních a já s Evou. I když je kafenio prastaré a zanedbané stran vybavení, má neodolatelné kouzlo a je mi tam dobře. A protože Evgiros, přestože to kdysi byla středisková obec, nyní obývá na 20 důchodců, kteří jsou živi převážně z toho co vypěstují, jich sem chodí jenom pár. Vždy se dozvím něco nového ve vztahu k pěstování rajčat, okurek, paprik, ale i přípravy ryby na gril atd. Samozřejmě i kdo kolik čeho sklidil, kolik kdo má nových jehňat či kůzlat.

     Ten den ráno mi volal pošťák, že má pro mě balíček a dnes pravděpodobně kolem 12 hodiny, jej doručí do kafenia. Přijel jsem do kafenia před polednem. Spiros měl na venkovní terase jediného zákazníka s kloboukem na hlavě.

„Dobrý den“, povídám, „ smím si přisednout ?“. „Ale jistě“, odvětil příjemným hlasem chlapík. Po zdvořilostním „ jak se máte a co je nového“ jsem si řekl Spirosovi o pivo. Byl jsem zaprášený v pracovním a bolel mě loket. Na stavbě jsem sbíječkou a krumpáčem dělal v betonu žlab pro odpadní rouru díky něčí blbosti.. Loket mě bolel hodně i když jsem bral tabletky předepsané mi bývalým primářem chirurgie v Pelhřimově.

„ Co ti je mladej?“, povídá druhý host kafenia sedící vedle mě. „Ále bolí mě loket od práce, už dlouho, ale nikdo to za mě neudělá, tak si nestěžuju“, povídám. „Bodejť by sis stěžoval, takovej mladej, skoro dítě, co bych měl říkat já a mě nic nebolí“. „No, dítě nejsem, důchodce taky ne“, povídám, „ 45 už mi bylo“. „Však to říkám, dítě jsi. Kolik myslíš, že je mě a nestěžuju si. Každý den běhám do hor s ovcema, kozama dělám sýr, peču chléb. Taky pěstuju hrozny, dělám víno, nekupuju tady, mám svoje. Tak kolik myslíš, že mi je?“ „Jako Spirosovi, kolem 65,“ odvětil jsem.

„Synku, mě je 103 let. Opravdu 103 !“ A zavolal na Spirose, aby jeho křížky potvrdil. Vyvalil jsem oči, ale loket mě bolet nepřestal. Dali jsme se do řeči a já se snažil dozvědět co nejvíce jako rady k dlouhověkosti. Začali jsme s tím, že jsme se představili a potykali si. Tady to tak zkrátka je. Stefanos pak vedl dlouhý monolog o tom, jak celý život pracoval ve vsi. Celý život nebyl na nikom závislý. Vše si pěstoval sám, vždy choval ovce, kozy, slepice, králíky.. pálil i svojí pálenku tzipuro a slíbil, že příště mi dá láhev na „košt“.. když v tom vpadla na terasu kafenia starší paní v typickém černém úboru. Stefanos, hezký, sympatický dřívenarozený-tahle paní s ním měla společného jen to, že byla evidentně „jen“ dříve narozená.

„No to jsem si mohla myslet kde tě najdu. V hospodě! Už na tebe u Januly   /místní 87-mi letá vitální pekařka, kšeftařka, a drbna/   hodinu čekám. Přijel Vangeli s rybama. Jdu pro ryby a za pět minut jsem zpět a jdem domu!“ docela „hustě“ na něj hulákala.

„Manželka, co?“, povídám jen co vypadla.

„Kdepak synku“, povídá pomalu, „ vnučka..“

Začal jsem se smát a dlouho jsme se smáli všichni tři.. Pak jsme se viděli a diskutovali ještě několikrát, bohužel 104 už se nedožil.

Na tuhle historku jsem si vzpomněl, když jsme v neděli byli opět v taverně nejvýše položené vsi ostrova pojmenované stejně jako nejvyšší hora tyčící se nad ní - Agios Ilias. V příjemné společnosti místních lidí se cítíme moc dobře. Došel nám kozí sýr a víno. Letitou praxí jsme zjistili, že tady je obojí nej.......

S námi u stolu seděl i náš kamarád Ilias. Výborný, 87 letý společník doposud v plné síle s krásnými zakroucenými vousy po vzoru Franze Josefa. Zrovna vedl řeč o dlouhověkosti. Že nikdy nebyl u doktora, zuby má všechny, mléko, maso, sýry, víno, tzipuro, všechno svoje, nic nekupuje. Všechno pochází z jeho ovcí a koz, které se pasou na bylinkách v okolí nejvyšší hory.

„Ale hlavně si myslím, že si neničíš zdraví kouřením“, povídám, protože vím, že většina Řeků kouří a to hodně.

„No, to máš pravdu,“ povídá Ilias pomalu „ nekouřím a nepiju kávu, tolik, už 10 let “ .

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Štrobl | čtvrtek 7.2.2013 17:43 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Karel Štrobl

Není dirka jako Dirka

Na fotbal jsem se těšil, u televize se sešli hosté Edenu. Po první půli jsme věřili v remízu, všichni požívali alko i nealko, případně míchanice. Atmosféra parádní. Až přišly 2 holky středních let. Evidentně patřily k sobě.

16.6.2016 v 8:08 | Karma: 12,58 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Karel Štrobl

Každý den plný švindlů

Ráno mě vzbudí budík v 6.00 h, ale ve skutečnosti je 5.00 h. Bělící zubní pastou z lékárny si vypucuju mluvnici i když obsahuje toxiny. K snídani do sebe šoupnu zdravý jogurt plný ovoce - srajda, ve které žádné ovoce není.

23.5.2016 v 7:46 | Karma: 27,84 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ostatní

Karel Štrobl

Řecké erotické ráno

Ráno mě probudí motor jediné bárky v " našem " zálivu - tuk, tuk, tuk... a hlas kudrnatého, rezatého rybáře Vangeliho:" Karlóóó levettííí, echo jinekáááááá !!! , Krásné ránoooooo !!! ", čímž mi dává na jevo, že si užil noc

20.5.2016 v 8:01 | Karma: 23,32 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Média

Karel Štrobl

Řecký velebný pán-aneb hovado v kutně

Nejsem vychován v duchu jakékoliv církve i když jsem pokřtěný. Dokonce i moji synové jsou křtem posvěceni, protože jeden z nich měl problémy po porodu a tak jsem už bezradný řekl, že synové budou pokřtěni, pokud všechno dobře dopadne. Svoje sliby jsem zvyklý plnit. Nebylo to tenkráte jednoduché. Byť mne nechali moji rodičové pokřtít, já se církvi moc /vůbec/ nevěnoval a moje přání pokřtít syny bylo něco jako za socialismu sehnat barevnou televizi. A to už jsme žili v demokracii.

30.9.2014 v 9:39 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1869x | Diskuse| Ostatní

Karel Štrobl

Zákon o výkupu kovů – trubice a zloději mezi námi

Jednou jsme přijeli k našemu domku a měděné okapy i svody byly fuč. Máme totiž tu smůlu, že cca kilometr je výkupna-sběrna kovů. Vše jsme nahlásili Policii ČR a ...nic. Pachatele se nepodařilo vypátrat i když sběrna je kousek a vše je v podstatě jasné. Celá věc se stala vloni. V našem okolí už to dochází tak daleko, že zloději začali lámat i sloupky od plotů.

27.9.2014 v 9:48 | Karma: 36,96 | Přečteno: 4550x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:51

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 104
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
motorkář a kluk z Jindřichova Hradce, baví mě řečtina, rád si dělám legraci, hodně pracuju, dost cestuju a padesát mi fakt bylo...

Seznam rubrik