Čím nižší emise, tím víc peněz do kapes. Ale čích kapes?

Zastánci takzvané zelené energetiky v Česku jsou pro přísnější omezení emisí, které tento týden podpořil Evropský parlament (EP). Vše nasvědčuje tomu, že nás čeká další obrovské tahání peněz z našich společných kapes.

Většina europoslanců se při úterním hlasování ke klimatickému zákonu přiklonili k variantě, která jde v emisních limitech dále než zářijový plán Evropské komise. Evropská unie tak má do roku 2030 omezit emise skleníkových plynů o 60 procent proti úrovním roku 1990.

Selským rozumem vzato jde o naprostý nesmysl. Nic takového se nepovede, a nebo pouze při vynaložení naprosto nesmylsných nákladů. A přesně o to zastáncům zelené energetiky pravděpodobně jde. Všichni ti větrní a solární baroni už mají nastavené kapsy na peníze nás všech. A protože ty jejich soláry a větrníky nikdo nechce, snaží si jejich stavění vynutit právě tímhle způsobem.

Solární panely ani větrníky nejsou zdaleka tak zelené jak se nám snaží neustále média podsouvat, jejich výroba se neobejde bez množství surovin, které se někde musí vytěžit, přepravit, zpracovat a teprve poté využít na solár nebo větrník. Celý tento proces ovšem příznivci zelené nergetiky taktně zamlčují a vše prezentují na pár obrázcích s lány solárních panelů a větrníků, které nás mají spasit. Nic z toho se nestane. Planeta nemá a nikdy neměla dostatek surovinových zdrojů k tomu, aby mohla celá jet jen na tento druh energie.

Další kapitola je způsob skladování takto vyrobené energie. Nic lepšího než lithiové baterie v souačsné době nemáme. Jejich kapacita je však více než komicky malá. Není a ani v dohledné době nebude žádný přelomový způsob uchovávání elektřiny, proto jediná cesta jak se nějak s produkcí elektřiny ze solárů a větrníků popasovat je využití lithiových baterií. Proč neexistuje dostupná studie řešící enormní těžbu lithia v budoucnu a jeho dopady na přírodu, se můžeme pouze domnívat. Někomu se evidentně nehodí přiznat třeba drobnost kolik vody je třeba k vyrobení jedné tuny lithia - jsou to totiž astronomické dva miliony tun vody. Je toto eokologické?

Bez vody není život, bez solárů a větrníků přežije úplně v klidu.
Zapamatujme si dobře lobbistické organizace, které tento další zelený tunel tlačí všemi silami. Jde o Svaz moderní energetiky, Klimatická koalice a Aliance pro energetickou soběstačnost. Samozřejmě nezapomeňme ani na Hnutí Duha a Greenpeace, neboť tyto dvě organizace svou činností uvedené lobbistické organizace podporují.

Mějte pěkný den a používejte selský rozum
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Schweitzer | úterý 13.10.2020 8:28 | karma článku: 26,41 | přečteno: 413x
  • Další články autora