Týden do eurovoleb

Sledování volebních plakátů, billboardů a spotů mě přivedlo k zamyšlení. Mají tyto volby nějaké důležité téma, nebo se zabýváme pouze maličkostmi?

Kampaním před volbami do Evropského parlamentu se nelze vyhnout. Jen málo z nich se, podle mého názoru, týká opravdu důležitých věcí. U některých stran je to takřka tradice, ale u některých stran je to zarážející.

V poslední době rostou preference Svobodným. V jejich kampani hrají prim žárovky, pomazánková másla nebo igelitové tašky. Tyto problémy určitě nejsou z těch, kvůli kterým bych se v noci budil. Další riziko vidím v "ekonomizaci" základních hodnot. To vidím jako problém celé dnešní společnosti. Možná to v současné době většině společnosti nevadí, vždyť ani na Tibetu ministru zahraničí evidentně moc nezáleží. Jak se například Svobodní staví k obchodu a lidským právům? A to, že jeden z čelných kandidátů dává za pravdu Jiřímu Vyvadilovi, je na pováženou.
   Další paradox je Petice pro korunu. ODS asi chce říci, abyste Jiřího Zahradila nevolili a počkali až do voleb do Poslanecké sněmovny. Tam o tom totiž bude moci rozhodnout, z Bruselu ne. Téma hodnotím jako dosti chabé.
   Do voleb se žene mnoho stran natěšených na "boj" s EU. Co třeba zkusit spolupracovat a na chodu unie se podílet?
   Co třeba Pavel Telička. Je to opravdu správný člověk, kterého bychom měli to Bruselu vyslat? Škoda, že se toho o něm moc nenapsalo ( možná je to tím, že jeho šéf vlastní velká média a tím deformuje mediální trh?). Zatím akorát vím jen to, že bude líp...
   Stranami s xenofobními tendencemi se ani nebudu zabývat...

Z východu čelíme rozpínavosti Ruska. V tomto ohledu nám může evropská jednota jen pomoci. Zahraniční politika se dá dělat mnohem lépe z úrovně celé EU, než každý stát za sebe. V návaznosti na události na Ukrajině by jistě nebylo od věci, se zamyslet nad energetickou politikou, což už se v Evropě začíná řešit. Zbavit se závislosti na Ruské ropě a plynu by bylo jen dobře.
   Za dobrý počin také vidím přistoupení k fiskálnímu paktu. Musí to bý ovšem "plnohodnotné" přistoupení. Vládu by to vedlo k rozpočtové odpovědnosti. V žádném případě to není tak, že by nám nějaký úředník z Bruselu určoval státní rozpočet. Obchod vůbec je mnohem výhodnější, než v ESVO, kde je v současnosti jen hrstka států.
   Z okolí neustále slyším, co nám EU bere. Zamyslete se ale také nad tím, co nám unie dává. Nebude toho málo.

Volby do EP se konají již za týden, naložte tedy se svým hlasem zodpovědně.

Autor: Karel Pučelík | pátek 16.5.2014 12:43 | karma článku: 7,67 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Karel Pučelík

S komunisty se nespolupracuje

17.9.2016 v 11:14 | Karma: 24,63

Karel Pučelík

Může hudba bořit zdi?

16.8.2016 v 8:26 | Karma: 8,42

Karel Pučelík

Média a manipulace

2.3.2016 v 20:33 | Karma: 12,78

Karel Pučelík

Máte účtenku?

10.11.2015 v 17:00 | Karma: 28,31