Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Asi by nám pomohl toleranční patent Josefa II.

Když se vedle sebe mohou modlit příslušníci různých náboženství, mohli by vedle sebe existovat i vyznavači různých ekonomických modelů, s tím, že by mohli platit daně jen na činnosti státu které považují za rozhodující a případně z těchto fondů také čerpat.

Z toho srabu nás může dostat něco, jako toleranční patent Josefa II.

V dějepise jsem ve škole zrovna nevynikal, spíš v tělocviku a kreslení, přesto jedno poučení z historie mi zůstalo v hlavě. Obdivuji a po letech stále víc, rozumové výkony Josefa II, také jeho odvahu. Bylo by nanejvýš potřebné probudit ho k životu. My, potomci jeho bývalých sedláků se navzdory obrovskému pokroku vědy, techniky a technologie potácíme v permanentních problémech se zaměstnaností, nevyrovnaným rozpočtem, minimálním růstem hospodářství, tvarem demografické křivky a tak dále, je toho požehnaně, je mi do pláče  kdybych to tady měl  všechno vypisovat. Někteří dokonce přivolávají komunistické časy. Prostě úpadek.

V monarchistickém uspořádání se jedná spíš o štěstí nebo náhodu, když v čele stojí takový muž .Náš systém dosazování lidí na vedoucí posty rozhodně nezajišťuje, abychom se podobného úspěchu také dočkali. Ve většinovém systému vítězí průměrnost, někdy demagogové, nejčastěji si zasloužíme populisty kteří hodně žvaní a slibují že všechno bude v brzku, to se od komunistů nezměnilo. Navrhuji proto abychom použili jeden z mnoha úspěšných návodů Josefa II., když na příklad rozpuštění cechů, našich povinných komor, by mi taky moc pomohlo. Jde o toleranční patent.

Když se potírali protestanti a křesťané, oznámil jim panovník, že to není tak úplně potřeba a mohou se modlit vedle sebe. Když se o koryto přetahují různé partaje, je potřeba oznámit jim, že můžou žít vedle sebe, s malou úpravou, totiž že se jim to koryto  tolik nenaplní. Co by tohle  tolerující uspořádání znamenalo pro nás, tak zvané obyčejné občany.

Předesílám,jsme tvorové se sociálním chováním. Máme dědičně každý uloženo v hlavě, jak spolupracovat, jak spolu vycházet v každé situaci.

Určitě nepotřebujeme nikoho jako sociology, politology, právníky, ekonomy a už vůbec ne politiky aby nám vypracovávali návody jak se napít vody a jak se chovat v posteli. Myslím, že nám to dřív bez nich šlo o hodně líp.

Kdyby mohli vyznavači různých způsobů uspořádání společnosti žít bez sočení, tolerantně vedle sebe, dokonce i s těmi kteří si vystačí sami bez uspořadatelů, což je praxe kterou jsme používali zřejmě s úspěchm, asi posledních milion let. Znamenalo by to následující:

Především bychom nemuseli povinně platit politiky se kterými příkře nesouhlasíme, naopak třeba jen dobrovolně ty, kteří prosazují naše představy o uspořádání společnosti. Podobně bychom si mohli vybrat faráře, když už nemusíme platit odboráře, což bylo za komunistů neslýchané provinění.

Jde především o daně. Politici nám, zřejmě na popud lobistů, zorganizovali množství opatrovníků, kteří se jakoby mají starat o náš klidný spánek, zdraví, životní prostředí, taky památky, vědu, dokonce kulturu a sport. Myslím, že by mi stačila bezpečnost, obrana, základní školství a ještě bych rád platil daně na výkon smysluplné práce na příklad na dopravních stavbách pro nezaměstnané. Nevím to úplně přesně, ale domnívám se, že Josefovi stačilo na funkce státu 5%.Placení církvi, které se panovníkovi zdálo nadměrné, dokázal silně omezit zrušením klášterů, kde se řeholníci jenom modlili. V tom je to kouzlo. Panovník potřeboval výkonný stát, který by vyzbrojenou armádou mohl vzdorovat intervenci. V podstatě jsme na tom stejně, i my potřebujeme výkonnou společnost, která by dokonce vytvářela nadhodnotu, ne dluhy, dál se jedná   o střetnutí opět  na poli ekonomiky a i tady může špatný výsledek znamenat vpád cizinců. Naši politici naopak potřebují především být  znovu zvoleni ke korytu. To deformuje jejich uvažování a posléze počínání natolik, že jsou pro vedení společnosti naprosto nezpůsobilí. Monarchii asi ne, ale jinak nám zbývá několik možností:

-         Politici, nebo ti kteří nás povedou se musí zařadit mezi nás kteří   plníme státní pokladnu, aby je zajímalo jak na to, především v pracovním nasazení. Mohli by svoje funkce vykonávat dobrovolně, nebo jen za náhradu ušlého času a nějaké diety. Poslanci za komunistů to mám dojem měli nějak podobně.

-         Zákony budou navrhovat a odsouhlasovat občané podobně, jako je tomu domnívám se, ve Švýcarsku.

-         Povinné daně ano, ale jen na armádu, policii, hasiče, záchrannou službu, základní školství, zdravotnictví se spoluúčastí. Ostatní daně dobrovolné, podle výběru, jako dle tolerančního patentu. Kdo chce může platit i na bruselskou administrativu, subvence, dotace, fotovoltaické elektrárny, nebo na výkonnou fotbalovou reprezentaci. Z Listiny základních práv a svobod je potřeba vypustit odstavec 5 z článku 11. „Daně a poplatky lze ukládat jen na  základě  zákona“. Jednak to odporuje základnímu ustanovení o nedotknutelnosti vlastnictví, ale především nás dík tomuto nesmyslu mají politici trvale na háku a mohou si dovolit odřít nás zcela libovolně, což samozřejmě využívají vrchovatou měrou.

-         Vrchol všeho je, že si na nás půjčují, aby mohli aspoň zčásti  praktikovat jejich populistické sliby. Tisknou peníze, znehodnocují je podle monetárních opatření a   myslí si, že jim bude odpuštěno když je to podle teorie nějakých ekonomů, kteří jsou jen ekonomy, nejlépe na vysoké škole. Tyhle praktiky musíme odsoudit, v podstatě se jedná o stejné počínání jako když někdo falšuje tisícovky pomocí barevné tiskárny, nátěru na nehty a stříbřenky na roury od kamen.

Osobně bych si přál neplatit povinnému cechu, tedy komoře. Nic proti  komorníkům, ale ať jsou komerční, odpadla by jim starost co mají osm hodin dělat, jakoby v zaměstnání, když mají zaplaceno dopředu. Taky mi hodně vadí platit české televizi za natáčení tak zvané kultury, klidně můžu postrádat veselé seriály a poučné cestopisy, stačilo by mi nestranné zpravodajství za pár korun, místo za sedm miliard kulturní komisi a zábavné pořady.

Josef II. se asi neprobudí, máme smůlu. Mezitím jsme totiž docela zapomněli že když platíme v hospodě můžeme si poručit co nám donesou na stůl. Jsme jen vystrašenci s prázdnýma očima, kteří si rozhodně nezaslouží název člověk rozumný. Naše úspěšná éra skončila první světovou válkou pokud mi mé chabé historické vědomosti dovolují vzpomínat na lepší časy. Opustili jsme v podstatě uspořádání společnosti podle zásad, které odsuzují vraždu, krádež a lež, se kterými jsme vybudovali za dva tisíce let předstih před ostatním světem, nezáleželo na tom jakými slovy se kdo modlil. Teď si politici dokonce nechali krádež uzákonit a zapsat do jakýchsi Listin místo osvědčeného desatera.  Musíme zopakovat úspěšné uspořádání z minulosti. Vždycky jsme se všichni účastnili rozhodování a především ti, kteří donesli do tábora jelena nebo kus mamuta, teď o nás mimochodem rozhodují ti, kteří nám největší kus masa ukradnou pomocí policie a státní exekutivy. Můžeme momentálně bez velkého rizika zakládat občanské iniciativy a spolky které se posléze shodnou na principielních zásadách a svým působením ovlivní dění. Jednalo by se o jakousi stranu fungující na základě dobrovolnosti, která by dosazovala lidi, starající se o zajištění bezpečnosti a opatření proti živelným pohromám. Jako program by stačilo   jen omezení daňového břemena. Myslím, že americká Tea Party je podobným, zatím ne moc úspěšným pokusem. Nemůžeme přece nadále strpět, aby nám za neprůhledné  daně, vládli ti kteří se na scéně objevili zhruba před sto lety, nechají se vydržovat, žijí naprosto vzdáleni existenčním problémům společnosti, v pseudosvětě, pořídili si dokonce pomocí násilí odklad výkonu trestu za chyby kterých se dopouštějí. Připomínám, že je to jen iluze,   v dvacátém století se konalo zúčtovaní za politiku nacistů a komunistů. Napravili jsme pár strašných chyb, ale hlavní motiv, tedy krádež zajišťovaná výkonem násilí, krytá ozbrojenou složkou a realizovaná nekřesťanskými daněmi nás opět odsuzuje k nesmyslné porážce.

Nemám   rád vyhrůžky, ale každému je jasné, že to takhle dál nejde, už teď je to ostudné a jestli se zavčas nevzpamatujeme tvrdě   doplatíme na to že nám zase stačí hrnce s masem, chlebem a cibulí a nějaké přihlouplé hry.

Karel Pavlíček

Autor: Karel Pavlíček | úterý 29.11.2011 11:20 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Karel Pavlíček

Samizdat - vláda neschopných

Stimulačním motivem neschopných je krádež. Výsledkem vlády neschopných je nevýkonná, společnost s vyděšenými zchudlými občany obávajícími se oprávněně nových právních nařízení na ekologicky devastované planetě.

29.5.2019 v 11:41 | Karma: 16,37 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Zachránit nás mohou jen počítace vybavené logikou

Z civilizace si politici po stoleté postupné demontáži původních křesťanských morálních zásad udělali ráj pro sebe a povaleče a žalář pro pracující. Žijeme ve společnosti tvrdě ovládané lidmi s omezeným intelektem.

31.7.2018 v 21:34 | Karma: 17,13 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

SAMIZDAT

Místo scestných teorií, které smolí socialističtí ideologové, se musíme vrátit k uznávání morálních principů, které máme uložené v dědičné informaci.

11.5.2018 v 10:08 | Karma: 9,75 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Místo národních podniků na traktory s dělníky máme národní podniky na předpisy s úředníky

Prý máme nízkou nezaměstnanost, ve skutečnosti vysokou, protože politici a úředníci nedělají nic co by se dalo prodat na trhu. Kdyby aspoň přehazovali písek z jedné hromady na druhou, ale oni nám ještě hážou klacky pod nohy

16.3.2018 v 14:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Karel Pavlíček

Samizdat III.: Svět jak má být, skončil v roce 1914 na sv. Annu

Teoreticky by nás lidé ve vedení společnosti za naše daně měli chránit před nebezpečím, tihle nás okrádají, předhazují nás lobbistickým skupinám, oligarchům s jejich subvencemi a dotacemi, tisknou peníze a zadlužují nenarozené

26.9.2017 v 14:15 | Karma: 16,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 927x
Stavební inženýr, v důchodu, zajímající se o politiku, ekonomiku, nové technologie a životní styl.

Seznam rubrik