Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

RPI

29. 5. 2010 13:25
Opravdu?

"Nevěřím příliš na obohacení jedné kultury druhou. Kultura znamená určité paradigma, kterým vidíme svět, a je velká pravděpodobnost, že přijetím prvků jiné kultury by došlo ke zhroucení celé stavby." Nevěřím, důkazem je mešita Aja Sofia, která je vlastně přestavěný křesťanský chrám;-)

0 0
možnosti
KK

KK46

30. 5. 2010 22:37
Re: Opravdu?

Přejímání cizorodých prvků do určité míry nevadí. Jestli se jedná o skutečné obohacení, je podle mne sporné. Svérázně adaptovaný křesťanský chrám v Instanbulu jsem neviděl a netroufám si posoudit, do jaké míry došlo k obohacení či zprznění.

Pokud se ale přijímají celé myšlenkové konstrukce od základu, pak to vidím jako velký problém a ohrožení kultury. Za zajímavý jev považuji, když například křesťané přejali staré pohanské zvyky a dali jim nový smysl. Tak vznikly například Velikonoce. Byl přijat jen povrchní vzhled, ale idea se vyměnila. Velmi chytré.;-)

0 0
možnosti
E

eAA00

25. 5. 2010 13:31
zajímavý článek,

ale ten konec...Turecko v EU...Já si sice také přeji, aby se ta současná rozpadla nejdéle zítra, ale nemusí u toho být milióny mrtvých...:-(

0 0
možnosti
K

KK95

25. 5. 2010 13:42
Re: zajímavý článek,

Ježíšmarjá, já taky nechci masakr. Ale k tomu může dojít i bez Turků. Jestli se do sebe dají Němci, kteří chtějí EU za každou cenu a druzí Němci, kteří mají plné zuby utahování opasků kvůli rozežranému Řecku, tak z toho může být větší malér, než si umíme představit. Ale možná jste myslel, že by se v rámci EU do sebe pustili Řekové a Turci. Tak to nevím, nakonec vyloučit to bohužel nemohu.:-/

Karel K.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

25. 5. 2010 12:11
Mustafa Kemal je uz davno po smrti

a druhy takovy se v Turecku nenajde. No predstavte si to sam, kdyz se v parlamentu vzpouzeli tak na galerii Attaturk nechal dotahnout kulomet a hned bylo po jeho. To by bylo dnes revu od EU a podobnych. Turecko se proste vrati nazpet k islamu a nic tomu nezabrani.

0 0
možnosti
K

KK95

25. 5. 2010 12:29
Re: Mustafa Kemal je uz davno po smrti

Však já vím, je to ale velká škoda. Ale pro sekularisty by členství v EU bylo velkým povzbuzením. Třeba by se pak udrželi i bez kulometů. To ale může být jen zbožné přání.

Karel K.

0 0
možnosti
K

KK95

25. 5. 2010 10:17
Oprava:

byl jsem upozorněn na překlep: nikoli Pana Maria, ale Panna Maria.

Omlouvám se všem katolíkům, jakožto i případným pannám.

Karel K.

0 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky