Novinářská bída a dva rozdílné pohledy

Musíme dodržovat ustálené normy a trvat na dodržování elementární slušnosti. Musíme začít u sebe. Jak to, že rádoby novináři, nebo spíše novinářky, nemají stejný přístup ke všem? Je to žalostné. V honbě po světovosti ukazují svoji pravou bídu.

Dnes mě zaujaly dva články - klasická ubohost novinářů iDnesu. Paní Táňa Havlíček se pravděpodobně jmenuje Havlíčková, protože toto svoje příjmení také udává na svém bloku ve Vašich novinách.  A má to určitě takto zapsáno v dokladech.

Ale paní Kate Winslet má také toto jméno zapsané v dokladech, takže nechápu, proč je její jméno przněno? Vlasně obě dámy mají przněna jména z nejasných důvodů. Jedna v honbě redaktorů po světovosti a druhá ...? Proč vlastně?

Rádoby novináři, již to pochopte. S jménem a příjmením se nedá nic dělat, ty zkrátka jsou. Přidáváním nebo odebráním koncovek vytváříte někoho kdo neexistuje. V celém světě se tyto, pro VÁS cizinky, jmenují stejně. Pouze u a nebo nás jim musí někdo stále prasit jméno. Proč? Snad chce být světový? Jenže toto je spíše o malé české novinářské zaprděnosti.

Marie Curie, Kateřina Valois, Marie Antoinette, Eva Peron, Mata Hari... Jsou toto snad ženy, kde by se komukoliv soudnému chtělo za jejich příjmení přidávat ono ...OVÁ? Bylo by to trapné a hloupé, že.

Naše dvě slavné rodačky. Celý svět je zná pod jejich pravým příjmením, a nikdo jim je nikdy neprznil. První je tenistka Martina Navrátilová. Všichni ji tak znají a všichni ji tak také označují a oslovují.

Nebo si připomeňme druhou dámu, která ovládala plynně pět cizích řečí (němčinu, angličtinu, italštinu, francouzštinu a ruštinu) a proslula zálibou v rybaření. Většinou o ní víme bohužel pouze to, že byla slavnou operní zpěvačkou. Je to Ema Destinnová.

Ach jo. Novináři, uvádějte vždy pravá jména a netvořte patvary.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Krchňák | sobota 3.9.2011 18:54 | karma článku: 15,02 | přečteno: 1279x