Zákon nebo závazný právní názor?

Otevřený dopis předsedkyni poslanecké sněmovny a všem poslancům:                                                          Jedním z nejhorších právních ustanovení v našem platném právním řádu (Občanský soudní řád z roku 1963) je odstavec, který umožňuje soudcům II. stupně (odvolacím soudům) vrátit spor zpět soudci I. stupně. 

Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil tvrdil, že jedním z axiomů naší justice je dvoustupňové soudnictví. Laik tomu rozumí tak, že každý spor má nárok na dva soudní rozsudky. Ústava hovoří jasně: „ Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.“ Nikdo, ani soudce vyššího soudu nesmí ohrožovat nezávislé rozhodnutí jiného soudce. Soudce vyššího soudu má právo vydat své nezávislé rozhodnutí. V něm může rozhodnutí soudce nižšího soudu změnit. Soudci (včetně soudců Nejvyššího správního soudu, včetně soudců Ústavního soudu) tuto skutečnost neberou v úvahu. Nevím, zda je to nedostatečným vzděláním, nebo profity, které „občané s právnickým vzděláním“ na základě tohoto totalitního ustanovení získávají, jsou pro ně důležitější.

Samotný termín „právní názor“ rozhodně nepatří do žádného právního předpisu. Podle právního názoru, že existuje jistá třída nadlidí, vznikla druhá světová válka. V nedávné minulosti za právní názor, že dělnická třída nezvítězí na celém světě, posílali naši soudci občany do uranových dolů.

Je možné, aby dva stejné spory soud rozhodl diametrálně rozdílně? Ano, v našem právním řádu je to na základě tohoto ustanovení zcela normální. Jestliže dva soudy I. stupně (na Vsetíně a v Karlových varech) rozsoudí identicky, potom odvolání řeší krajské soudy. V jednom může rozhodnout soudce tohoto soudu a ve druhém se ustanoví (nevím podle jakých předpisů) jakýsi senát, který může vrátit spor soudci I. stupně. Taková benevolence umožňuje, aby rozsudek byl diametrálně rozdílný. Soudci neakceptují termín "odvolání" jako odmítnutí soudního rozhodnutí a žádost, aby spor posoudil jiný soudce.

K jakým trapnostem může docházet, když občan trvá na svém právu a soudci rozhodují podle platné legislativy, můžete se přesvědčit na adrese sporu: http://dokumentytmobil.wz.cz

Kdyby současná poslanecká sněmovna zrušila platnost Občanského soudního řádu, udělala by pro boj s korupcí ten nejzáslužnější čin, který by občané nepochybně docenili. Přitom je to poměrně jednoduchá záležitost, protože napsat předpis Soudní řád rozhodně není práce na delší dobu než 14 dní. Domnívám se, že by takový předpis schválili všichni poslanci. Základní rámec Soudního řádu jsem se pokusil nastínit v tomto článku.

Roztoky 6.7.2013

Autor: Karel Januška | sobota 6.7.2013 20:20 | karma článku: 11,36 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11