Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

podle dalších dvou článků a zrušené diskuze usuzuji, že autor se zbláznil.

2 0
možnosti
PK

Autore, pokud na někoho uvalím vazbu, neznamená to, že o něm tvrdím, že je vinen. presumpce nevinny pořád platí a až soud rozhodne o vině a trestu. V případě vazby se akorát počítá s pravděpodobností viny obviněného a možností zmaření vyšetřování za předpokladu, že nechám obviněného na svobodě. nechápe co na tom je nelogické.

2 1
možnosti
Foto

Takže na nevinné lze uvalit vazbu. Myslíte to vážně?

1 2
možnosti
KB

Autor má o právu představu na podobné úrovni jako kdybych já tvrdil, že atom se dá rozbít kladivem na kovadlině.

Mě stačilo, když jsem u jiného blogu poradil autorovi, aby si přečetl nějakou část v trestní zákoníku. On na to odvětil "že to číst nebude, protože není právník". To je pak těžké.

2 0
možnosti
Foto

Výklad práva nesmí odporovat zákonu. Zákony matematiky (a matematické věty)jsou v právních státech součástí zákona. Jsou nezávislé na politickém zřízení. Jestliže některý právní předpis odporuje najvyššímu psanému zákonu (Ústavě, Listině), nevidím nejmenší důvod k tomu, abych četl trestní zákoník.

0 2
možnosti
VH

Tak nějak si myslím, že autor má mezery v znalosti práva.  Nejspíš se dnešní právo ke konci 50. let na jaderné fyzice moc neučilo.

2 0
možnosti
VH

Beru příspěvek zpět, protože jsem poprvé nepochopil podstatu článku. Po právní stránce asi nic chybného autor článku nenapsal. Chyba je jinde. V kvalifikaci trestného činu. Tady nejde o to, že by se někdo soudil vzdání se mandátu. Ta protislužba by teoreticky mohla jít na úkor nového poslance, nebo na úkor strany, nemůže jít ale na úkor státu. Vyvádět peníze ze státních firem je trestné.

0 0
možnosti
LS

L72i81b84o30r 57S73y28n28e44k

22. 6. 2013 11:03

Kolikrát sem ještě ten článek z Ústavy umístíte? Jste se asi zasekl, ne?

5 0
možnosti
Foto

Osobní svoboda je pro mne jedna z největších předností, které bylo dosaženo po sametové revoluci. Když neupozorním na špatná soudní rozhodnutí, cítím to jako svou slabost. Bolí mne špatná rozhodnutí soudců. Nechtěl bych se ocitnout v rolích občanů, na které byla vazba uvalena nezákonně.

1 0
možnosti
MP

Je divné, že státní zástupce je beztrestný, a snad i neodvolatelný,  že může bez důkazů zavírat nevinné lidi do vazby. Demokracie je skutečně ohrožena. Lidé, kteří mají radost, že "darebáci" sedí, by si měli uvědomit, že zítra  by mohli sedět oni.

2 3
možnosti
VH

Máte nějaké důkazy, že nějaký státní zástupce zavřel někoho bez důkazů ? A že nedodržuje určité lhůty a další povinnosti, které s tím musí splnit ?

2 1
možnosti
Foto

s Vámi to doma asi nemají jednoduché ...

11 2
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.