Vážení poslanci

Klidně přihlížíte na průběhy soudních sporů, a křivdy na občanech jsou vám lhostejné. V první řadě byste měli dohlížet na to, aby náš stát patřil mezi právní státy.

Právo a soudy tu nejsou pro právníky, ale pro občany. Tisíce okrádaných občanů exekutorskou mafií vás nechává v klidu.  Soudci soudí podle předpisů z Občanského soudního řádu. Klidně pomíjí důkazy, které občan do žaloby uvede. Soudci mají v Ústavě i ve slibu závazek, že budou rozhodovat nestranně a nezávisle. Jak je možné, že je soudce nucen vynášet rozhodnutí, které je nadiktováno vyšším soudem?  Jak může dojít k trestnému činu soudce? Není to důkaz toho, že je Ústava cárem papíru?

Vy můžete veřejně mluvit o „trestně stíhaném premiérovi“, protože vás chrání imunita.  Který soud rozhodl, že je důvodné podezření ze spáchání trestného činu premiérem? Pouze místní státní zástupce překročil svou pravomoc, a předložil nějaké skutečnosti k posouzení. Jen Nejvyšší státní zástupce má mít právo obracet se na poslaneckou sněmovnu. A to jen v Ústavou předepsaných situacích, ke kterým rozhodně nedošlo.  

„Žádost o vydání k trestnému stíhání“ je absurdní požadavek státních zástupců.  Senát nebo Poslanecká sněmovna, která takový úkol od moci výkonné přijme, a zabývá se jím, jedná v rozporu s pravidly právního státu.

Moc výkonná má právo šetřit konání každého občana, i zákonodárce. Nepotřebuje k tomu žádné povolení. V okamžiku, kdy moc výkonná zjistí, že někdo jednal v rozporu se zákonem, je její povinností požádat soud, aby ve věci rozhodl. Pouze na základě rozhodnutí soudu může dojít k obvinění občana (i poslance). Ústava dává přednost mandátu zákonodárce před případným trestným činem. Pro republiku je mandát od voličů důležitější, než eventuální trest zvoleného zástupce.

Je v plné moci premiéra a vlády napravit nelogické „pravomoci“ státních zástupců. Státní zástupci mají být součástí moci výkonné (v gesci ministra vnitra). Nyní jsou v gesci ministra spravedlnosti, tak se domnívají, že mají identickou moc, jako v dobách totality. Obraz našeho soudnictví tomu odpovídá. Pokud budou státní zástupci nadále podléhat ministru spravedlnosti, je nutné jim přikázat, aby dodržovali hierarchii. Pouze Nejvyšší státní zástupce může mít právo obrátit se na Parlament. Státním zástupcům je nutné přikázat, aby vstupovali pouze do případů, ve kterých je stát přímým účastníkem řízení.

Vážení zákonodárci.

Institut státních zástupců nepochybně patří do ministerstva vnitra. Měli byste premiérovi a vládě doporučit, aby od  1. ledna 2019 byl převeden institut státních zástupců z gesce Ministerstva spravedlnosti do gesce Ministra vnitra.

Přesunutí je nutné k tomu, aby nedocházelo k neoprávněným krokům státních zástupců a zabránilo soudcům činit trestné činy. Drobné Upřesnění právních předpisů napraví pozůstatky totality.

Republika ušetří miliardy a stane se právním státem.  

Ing. Karel Januška, ID: uiz6ad

 

Autor: Karel Januška | úterý 20.11.2018 21:04 | karma článku: 23,21 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11