Soudní divadlo pokračuje.

Soud I. stupně vydal rozhodnutí pro ostatní obviněné v kauze "Tluchoř". Zamyšlení nad komentáři našich televizních a tiskových pracovníků.

Jedním ze základních principů právního státu je, že každý svéprávný občan může činit vše, co není Zákonem zakázáno. Po zproštění viny zbylých obviněných, se mnoho komentátorů pozastavuje nad tím, že soudkyně nezdůvodnila své rozhodnutí. To je jen důkaz toho, jak jsou občané zvyklí na totalitní soudnictví. Nevina se nedá ničím dokázat. Presumpce neviny platí pro každého. Jestliže soud nenalezl žádný důkaz viny, potom je jeho povinností tuto skutečnost oznámit. Každé zdůvodnění je zbytečné.

Problematické je, když státní zástupce veřejně prohlásí, že podává odvolání. Nevím, podle jakého nařízení má státní zástupce I. stupně právo zpochybňovat rozhodnutí soudu I. stupně. Je v zákonných nařízeních (Sbírce zákonů) výslovně tato pravomoc uvedena? Měla by platit hierarchie. Takovou pravomoc rozhodně má státní zástupce vyššího stupně. Ten může zvážit, zda soud I. stupně nepochybil. 

Někteří soudci si dělají z Ústavy a Listiny práv trhací kalendář. Soudci neuznávají právo občana zříci se soudce, který již jednou rozhodl. V Ústavě je jednoznačně uvedené, že nikdo (ani soudce nadřazeného soudu) nesmí rozhodnutí soudce zpochybňovat. Čili každé rozhodnutí soudu je konečné. Ústava je napsána pro dvoustupňové soudnictví. Každý spor může mít pouze dvě zákonná rozhodnutí. Odvolání není opravný prostředek, ale zákonný prostředek, který umožňuje po verdiktu soudu I. stupně prohlásit: „Beru na vědomí rozhodnutí soudu I. stupně, ale přeji si, aby toto rozhodnutí zkontroloval soud II. stupně“. Vrátit spor k řešení témuž soudu je jeden z nejhorších zavedených kroků v justici. Převzali a zavedli to „odborní“ pracovníci ministerstva spravedlnosti. Aplikují to do všech nových právních předpisů. Bohužel, i Ústavní soud se tím řídí.

Aby k podobným případům nedocházelo, je nezbytně nutné dát do zákonných předpisů (Sbírky zákonů) takový odstavec, který soudcům přikáže, jak je třeba vnímat termín „Zákon“. Až to některá politická strana pochopí a prosadí, ukončí se trapná kapitola totalitních (a mafiánských) metod v justici.

Autor: Karel Januška | sobota 30.5.2015 4:46 | karma článku: 19,71 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11