Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Ústavní soud nezasáhl do výkonu amnestie odcházejícího prezidenta Klause. Amnestie sice na čas vyprázdnila věznice, ale protože systémovou chybu zákonodárci neopravili, věznice opět praskají ve švech a nespravedlivě odsouzení jsou opět v „nápravném zařízení“. Stát doplácí na špatnou interpretaci Ústavy. Senát je zralý na zrušení.

Zdroj: https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685119

A tímhle blábolem jste chtěl říci co ? Ústavní soud nemůže zasahovat do výkonu amnestie, jak jste na to přišel ? A jakou "systémovou chybu" měli zákonodárci opravit ? K odebrání pravomoci prezidenta vyhlašovat amnestii je potřeba změny Ústavy. Vy si na tu Ústavu tak potrpíte, tak proč to nazýváte "systémovou chybou" ? Nespravedlivě odsouzení jsou opět v nápravném zařízení ? A jak víte, že jsou nespravedlivě odsouzení ? Spíše nespravedlivě propuštění, nikoliv odsouzení. Patrně se bude jednat o recidivisty, když jsou opět ve vězení (ano, říká se tomu vězení, nikoliv nápravné zařízení). A senát je proč zralý na zrušení ? Uvědomujete si, že je to jedna z mála pojistek, která nás chrání proti nepředloženým změnám Ústavy ???

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že naše justice a další orgány činné v trestním řízení pracují velmi dobře. A stejně dobře za určitých okolností pracují i zemích, kam bych se bál jet na dovolenou. V režimech spíše nedemokratických či totalitních umějí velmi dobře usvědčit a odsoudit například žháře nebo zloděje domácího zvířectva. Zvláště když jsou zajištěny důkazy, stopy, svědectví.....atd. Pokud však udělají na počátku chybu (ať už z nedbalosti či se jedná o záměrně přehlížená fakta), pak jsou schopny zničit člověka, který jim oponuje. U nás však takového smělce neumlatí. Tak morbidní nejsou. Přece jen i ta česká demokracie má svá pozitiva.

0 0
možnosti
Foto

Žádným administrativním ani organizačním úkonem nelze napravit zásadní systémové chyby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.