Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

kilokrok

22. 8. 2012 21:16
Lidská hloupost je charakterizována odkllonem od přírodních

zákonů a právě proto,že máme polovzdělance právníky a že jich je tolik, ocitáme se v bahně, ve kterém jsme. Právě proto mladý člověk musí nejdříve vyzrát, něco zažít, aby mohl se připojit k rozhodování!Už vůbec není možné, hledat díru v zákonech a obkecávat životní zákonitosti,takovými nesmysly jako je např. termín: právní názor! Občané u nás již nejsou analfabeti a dobře vědí jaký názor je ten sorávný, než, aby jim nějaký utřinos s titulem vykládal něco, co je nakonec ještě průhledná zástěrka pro posilení něčích zájmů.Náš stát se ocitá právě v marasmu proto,že lidé se neopírají o pevný filosofický základ života a už vůbec je nezajímají nové objevy upravující poznání přírodních zákonů! Úpadek naší společnosti v Česku je dán také tím, že se tady prosazují takové názory, které jsou v rozporu se světovým poznáním a ženou lidí k nerespektování lidskosti a touze po penězích a moci!Proto také je takový zájem o získání dokladu o právním vzdělání!

Tito lidé se musí naučit ostatní respektovat!

0 0
možnosti
TZZ

To zase zírám...

22. 9. 2012 14:48
Re: Lidská hloupost je charakterizována odkllonem od přírodních

A vy sám se považujete za polovzdělance nebo celovzdělance?

0 0
možnosti
O

OhMyGolly

22. 8. 2012 19:27
právo jako přírodní věda...

kdyby každý soudce musel vynést stejný rozsudek, nebylo by odvolání vůbec potřeba, vlastně ani soud jako takový a lidi by se nebyli schopni odchýlit od "zákona".

tohle zbožštění vědy do podoby "zákona" by nemohlo fungovat už z podstaty věci. spravedlnost je nepochybně hodnotová záležitost, kdežto vědecké poznání je naopak hodnotově neutrální. (pokud ne, dopadá to takto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko).

navíc právo tvoří lidé; jde o psaný text. jistě, existuje nějaká časově podmíněná idea přirozeného práva, ale konkrétní podobu vždy stanoví stát pomocí zákonodárce. těžko tak může existovat jediný výklad. kdyby ale existoval, připomínalo by to totalitu.

1 0
možnosti
JS

kelner

22. 8. 2012 14:37
Názor

Jste velmi exaktní, vypadá to na Fortran. Zapomínáte na jednu podstatnou záležitost. To vracení nižším soudům sleduje jediný cíl a to dostatek práce pro právníky. Üstava je jen nevinný detail, stejně o jejím porušení budou opět rozhodovat právníci. Uvědomte si prosím, že každá profese může být postižena za chybu, kterou udělá. Právník však chyby nedělá, ten má pouze jiný právní názor.

0 0
možnosti
JK

j23

22. 8. 2012 19:07
Re: Názor

Co jste tím chtěl říci kromě toho, že nerespektujete ústavu?

0 0
možnosti
JV

Žadatel

22. 8. 2012 11:59
Soudci se při rozhodování zákonem neřídí

Soudy si ze svých rozhodnutí sestavily judikáty a podle nich postupují i v případě, že daný spor se judikátu podobá jen vzdáleně.

0 0
možnosti
G

gumidos

22. 8. 2012 11:46
Rozumím tomu

že pan autor se domnívá, že rozumí mnohem lépe právu a i procedurálním náležitostem soudní pře, než odborně vzdělaní pracovnící justice.

Problém ovšem je, že si možná pan autor myslí pouze sám......

0 0
možnosti
JS

kelner

22. 8. 2012 14:40
Re: Rozumím tomu

Máte pravdu. Autor se totiž domnívá, že právo a spravedlnost je totéž. Není si vědom toho, že zákony tvoří právníci.

0 0
možnosti
AVBP

až vyrostu, budu politikem

22. 8. 2012 11:46
Hned v první větě máte chybu.

Úspěšně jste zaměnil moc soudní s mocí výkonnou. A teď to jdu dočíst.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

22. 8. 2012 11:34
K čertu s právním státem

nejlepší byl soud se Švejkem tuším v Maďarsku. Tak by to mělo vypadat. Žádné dlouhé vyptávání a rovnou ortel. Pověsit-zastřelit. Lid se musí soudu bát a ne si z něj dělat srandu jak je tomu dnes. Stačí si najít Sokoly a ti z toho vytáhnou i vrahy, protože se vyznají v zákrutech paragrafů i v duších soudců a státních zástupců a  cestu z labyrintu najdou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.