Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P73e62t34r 86Č87e92j30k48a

15. 6. 2020 18:03

Pane Januško - já vím, že to pro vás bude objev.... ale správní soudnictví je odvětví obecného soudnictví (spolu s trestním a občanskoprávním), rozhodují je soudci obecných soudů na správním úseku (tzn. ústavní činitelé a ne, tady opravdu činitel a nikoliv úředníci) a první stupeň správního soudnictví spadá na úroveň krajských soudů (tedy na druhý článek obecné soudní soustavy) a druhý stupeň správního soudnictví řeší Nejvyšší správní soud.

1 0
možnosti
KN

To je marné mu vysvětlovat, už jsem se o to pokoušela několikrát. Jeho přesvědčení, že správní soud je nějaký úřad, který rozhoduje, který úřad má co v kompetenci, když se úřady nedohodnou, mu nevyvrátíte;-)

0 0
možnosti

Demokratická dělba moci je základem demokracie. Bohužel, našim politikům nevoní. Václav Klaus i Miloš Zeman měli opakovaně pokušení ingerovat do moci soudní!

Koronavirovou krizi rozpoutali naši politici svou nepřipraveností! Neměli dost ochranných pomůcek, a tak zmatkovali! Neměli zastavovat ekonomiku, neměli zastavovat vzdělávací proces! Stačilo krátce zastavit právo shromažďovací, ale hlavním bylo přísné dodržování nošení roušek! To udělali se zpožděním, protože se neodvážili přiznat, že na koronavirozu nejsou připravení, a že roušky nemají! Naštěstí si občané pomohli sami!

:-)

0 0
možnosti
Foto

je s podivem, jaký blábol dovede stvořit člověk s vysokoškolským vzděláním

2 1
možnosti

Není lépe bláboly nečíst a nediskutovat o nich? :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.