Otevřený dopis: Ministryni spravedlnosti, členům vlády

  Úkolem policie je chránit občany před těmi (občany nebo institucemi), kteří porušují zákon. Činnost policie musí směřovat k tomu, aby nedocházelo k trestným činům. Co vidíme? Policie intenzivně hledá něco (trestný čin, který se měl stát) co nikdy nemůže nalézt. To, že se trestný čin stal, musí být zřejmé na první pohled každému občanovi. Ale dodatečně hledat, zda se některý občan dopustil trestného činu, je ten největší nesmysl, jaký si lze vymyslet. Všichni obvinění občané (Tluchoř a spol., pí Parkanová) jednali v dobré víře. „Přišít“ jim za jejich jednání nějaký trestný čin, je opravdu možné jen v našem soudcokratickém systému. Je to obraz ubohého právního vědomí asi většiny občanů, ale je to ten nejhorší obraz našeho soudnictví. Jestliže se soudce I. stupně může na základě sdělení státního zástupce domnívat, že dochází k trestné činnosti a dá povolení užít mimořádné prostředky (sledování telefonických hovorů), pak je to pochopitelné. Ale ten, kdo dal souhlas ke zbavení základních práv (omezení svobodného pohybu) těchto občanů, měl by být okamžitě zbaven soudcovské hodnosti. Protože tím se stát dopouští trestného činu a činí velkou újmu bezúhonným občanům. Takové porušení práv občanů je naprosto nepřípustné!! Žádná satisfakce nemůže žádnému občanovi vynahradit to, co mu stát způsobil.

Dokument: Otevřený dopis ministryni spravedlnosti a členům vlády

Vážená paní ministryně.

Následující odstavec je součástí jak Ústavy, tak Listiny práv a svobod:

Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

V souvislosti s případem zadržených občanů (Tluchoř a spol.) mám dotaz: Co tito občané učinili (který konkrétní trestný čin spáchali), aby na ně byla uvalena vazba. Byli přinuceni odejít (spoutaní) pod dozorem policie do vazební cely. Protože stíhání nebylo zastaveno, a policie nadále v uvedeném případu koná, je bezpodmínečně nutné, aby trestný čin byl zveřejněn. Jsem právní laik, ale v časopisu Reflex (35) jsem si přečetl rozhovor s emeritním kriminalistou (JUDr. W. Jedlička), jak je nesmírně důležité vážit okamžik, kdy je na občana podezřelého z vraždy možnost uvalit vazbu.

Protože v uvedeném případě byla vazba uvalena na celou skupinu, měl by trestný čin být takové závažnosti, jako je vražda. 

V případě, že takový trestný čin neexistuje, jedná se o hrubé porušení zákona ze strany státu. Proto je Vaší povinností učinit všechny možné zákonné kroky, aby nadále k takovým činům nedocházelo. Domnívám se, že (kromě pochybení soudce I. stupně) fatální chyba nastala v rozhodnutí Krajského soudu, který nezamítl uvalení vazby a vrátil rozhodnutí soudci I. stupně. Aby k takovým případům v budoucnosti nedocházelo, navrhuji Vám, aby vláda přijala toto zákonné ustanovení:

Vláda České republiky vydává tuto definici Zákona:

Zákon České republiky tvoří hierarchické uspořádání všech zákonů matematiky, nejnovějších poznatků z přírodních a lékařských věd, Ústava, Listina práv a svobod, soubor nařízení vydaných parlamentem (sbírka zákonů) a soubor nařízení vydaných institucemi, které jsou k tomu zmocněné.

Důsledek: Krajské soudy nebudou smět vracet spory soudům nižšího stupně, ale samy musí spor vyřešit, protože pravomoc vracet spory je uvedena pouze v Občanském soudním řádu, ale Ústava jasně stanovuje: Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat. Jestliže soudce vynese své rozhodnutí (při nejlepším vědomí a svědomí), nikdo toto rozhodnutí nesmí ohrožovat. Pouze nadřízený soud může takové rozhodnutí potvrdit, nebo vynést jiné.

Vážená paní ministryně, domnívám se, že tento krok vlády by velmi prospěl naší republice.

S pozdravem

 

Ing. Karel Januška

Roztoky 30. 8. 2013

____________________________________________________________

Odpověď: 4. září 2013 13:26

Č.j. 11397/2013-OSV
Vážený pane inženýre,  
Úřadu vlády ČR byl doručen Váš elektronický dopis adresovaný ministryni spravedlnosti paní Marii Benešové ve věci vazby poslanců pana Tluchoře a spol.
Dovoluji si Vás informovat, že jsme Vaše podání předali vrchní ředitelce sekce kabinetu ministryně paní Mgr. Haně Smetanové.
Prosím, abyste přijal tuto moji zprávu.
S pozdravem
Mgr. Jitka Vodrážková, v.r.
vedoucí oddělení styku s veřejností

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Januška | neděle 8.9.2013 6:06 | karma článku: 15,11 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11