Odpověď předsedovi ústavně právního výboru

Předseda  výboru (JUDr. Jeroným Tejc) mi zaslal odpověď na mé připomínky ke stavu justice.(http://dokum.rajce.idnes.cz/dokum1#Tejc.jpg). Reaguji následujícím dopisem.

Vážený pane předsedo ústavně právního výboru.

Děkuji Vám, že jste se zabýval mým rozborem právní situace v našem státě. Nechci s Vámi polemizovat, protože jedna věc je litera právních předpisů a jiná je skutečnost, jak justice s občanem zachází. Jak diametrálně se rozchází litera zákona od soudcovské praxe, vidíme všichni v přímém přenosu.

Ústava čl. 82. : (1) Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.

Naprosto nechápu současný stav, kdy si soudy přisuzují doplatky za minulá léta. Rozhodnutím 21 Cdo 1440/2014-456 porušil Nejvyšší soud Ústavu české republiky. Článek nařizuje všem soudcům, že nesmí svou nestrannost ohrožovat. Opak nestrannosti je podjatost. Žádný soudce se nesmí zabývat takovým případem, ve kterém by mohl být osobně hmotně zainteresován. Jestliže soudce přímo žádá svůj prospěch, tak není zřetelnější důkaz podjatého rozhodování soudce.

Jako předseda ústavně právního výboru máte povinnost dbát na dodržování Ústavy. Měl byste přesvědčit předsedu poslanecké sněmovny a celou sněmovnu, aby sněmovna prohlásila předmětný postup soudů za neplatný, protože odporuje Ústavě. Sněmovna je nejvyšším zákonodárným orgánem, který může měnit i svá rozhodnutí. Pravomoc stanovovat platy (nebo doplatky) soudcům náleží výhradně poslanecké sněmovně a vládě. Jestliže si soud přisoudil pravomoc rozhodovat o výši soudcovských doplatků, potom z toho automaticky plyne, že tuto pravomoc odebral moci zákonodárné a výkonné.

Zrušení výroku Nejvyššího soudu by mělo mít i jiné důsledky. Soudci odvolacích soudů by neměli mít pravomoc vracet spor soudcům I. stupně. Také tím porušují uvedený článek Ústavy. Povinností soudců odvolacích soudů je potvrdit, nebo změnit rozhodnutí soudce I. stupně. Podstatně by se zkrátila doba soudních procesů, a došlo by i k úsporám na Ministerstvu spravedlnosti.

Pouze poslanecká sněmovna může soudcům připomenout jejich povinnosti. Toto by byl první krok k tomu, aby se justice vymanila z totalitních postupů.

Pane předsedo, doufám, že se Vám podaří dosáhnout toho, že Ústava nebude porušována.

S pozdravem

Ing. Karel Januška

7. února 2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Januška | sobota 7.2.2015 7:57 | karma článku: 6,31 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11