Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Úmysl Karle, je to úmysl - a dali to tam schválně, jenom kvůli Vám.

0 0
možnosti
Foto

J40a87n 14P35a35v33e86l56k19a

30. 5. 2014 10:13

Já bych spíše řekl nepochopení - nepochopení z jeho strany...

0 0
možnosti
JL

Gott, poslanci (Tluchoř a spol.), důkaz opaku, definice Zákona, jeho spor s T-Mobile (on to tedy žádný spor není) - na tom pan Karel dělá už spoustu měsíců a možná i roků, nové téma už člověk nemůže pojmout, snad jenom, že by napsal úvod a pak zkopíroval své teorie o důkazu opaku a napsal definici Zákona.

0 0
možnosti
RP

Důkaz opaku a důkaz sporem jsou přece různé věci???

0 0
možnosti
JC

V některých případech zákonodárce nepožaduje striktní důkaz o právní skutečnosti, ale místo toho v zákoně konstruuje právní domněnku nebo právní fikce.

Právní fikce se zavádí v případě, kdy skutečnost sice známe, ale nikoho nezajímá - pravda se finguje. Například při nepřevzetí úřední zásilky se finguje její doručení - odmítnutí převzít zásilku nebo propadnutí lhůty pro její převzetí má za následek vznik právní fikce, že zásilka byla doručena, a adresátu vznikají právní důsledky doručení (např. běh odvolací lhůty), jako kdyby zásilku řádně převzal.

Právní domněnka se zavádí v případě, kdy skutečnost neznáme a neumíme ji dostatečně spolehlivě nebo dostatečně rychle či dostatečně včas zjistit. V takovém případě formou právní domněnky povyšuje zákonodárce pravděpodobnost na pravdu.

U některých právních domněnek se umožňuje předložení důkazu opaku - takové domněnky nazýváme právní domněnky vyvratitelné (například právní domněnka, že otcem dítěte je manžel jeho matky).

U jiných právních domněnek není důkaz opaku připuštěn - a tam hovoříme o právní domněnce nevyvratitelné. Nevyvratitelná právní domněnka se svými důsledky rovná právní fikci, nikoli však svým obsahem (u fikce víme, že jde o nepravdu, u domněnky předpokládáme, že jde o pravdu). Důkaz opaku není připuštěn zejména z důvodu právní jistoty, stability právních vztahů či extrémní nákladnosti či nejistoty o spolehlivosti důkazu opaku.

2 0
možnosti
AD

Naprosto přesné, leč v případě autora blogu naprosto nepochopitelné.

2 0
možnosti
Foto

Nastala změna v tom, že jedna věta byla vypuštěna. A to tato: Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. 

Vy ji tam vidíte? Já nikoliv. Soudci z toho usuzují, že nemusí respektovat důkaz opaku. 

Jak je zřejmé z mnoha výroků soudců. 

Za císařství důkaz opaku byl dovolen, jak račte číst.

0 0
možnosti
AD

Bože můj, ano není tam napsáno, že důkaz opaku jest dovolen, ale je tam napsáno pokud v řízení nevyšel najevo opak. Vím, že je to pro vás nepochopitelné, ale znamená to totéž. Znovu však opakuji - uvedené § se týkají tzv. vyvratitelných právních domněnek, tedy toho co je či není třeba v průběhu řízení dokazovat. Nikoliv vašich bludů o důkazu opaku výroku rozsudku. Jak jsem již psal v diskuzi pod některým z vašich blogů, opakem výroku: "manželství pana XY s paní ZY se rozvádí", není "manželství se nerozvádí", ale výrok "návrh na rozvod manželství se zamítá". Výsledek sice bude stejný, tj. manželství fomálně zůstane zachováno, ale výrok jako takový zní jinak.

1 0
možnosti
Foto

Pane Januška, zase uvádíte nepravdivé informace. žádná změna nenastala.

Paragraf za Rakouska-Uherska:

Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu. Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. (§ 270Reichsgesetzblatt 1849-1918, böhmisch.)

Současný paragraf:

Skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, jež připouští důkaz opaku, má soud za prokázanou, pokud v řízení nevyšel najevo opak. (§ 133 o.s.ř.)

Ten § jsem zkopíroval z diskuse pod Vaším blogem a uvedl jste ho tam vy sám. Každá osoba, která je schopna chápat psaný text musí vidět, že význam je stejný, jen je to jinak formulováno. A pro Vaši informaci - důkaz opaku je znám již od starého říma a všude byl používán stejně. A proto znovu - důkaz opaku v právu není a nikdy nebyl negace výroku soudu.

2 0
možnosti
Foto

je to marný, je to marný, je to marný .......

Nejsem psycholog, ale přesto se domnívám, že u pana Janušky se jedná takovou míru chorobné představy, že je to hodno zákroku lékaře.

To není pomluva, to je dobrá rada.

3 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.