Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znáte malé příčiny a největší následky?

Téměř nikdo si neuvědomuje, co je v životě opravdu důležité. Všichni se honí za tzv. „velkými věcmi“ a opomíjejí  tzv. maličkosti, které jsou rozhodující. Paretovo pravidlo malých příčin a velkých následků zná málokdo. Přitom ovlivňuje život nás všech.

 

Příklady, které známe

Telefonování za volantem je maličkost. Když člověk telefonuje v obvyklých dopravních situacích, vše zvládá. Avšak stačí, když se stane něco nenadálého a reakční časy nestačí. Nastává malér – invalidita a smrt.

 

Šestnáctiletá Anička má volný byt a přivede si na návštěvu sedmnáctiletého Františka. Ptá se ho, zda si dá pozor. „To víš, že si dám pozor“, odvětí sebevědomě František a netuší, že jeho tělo zareaguje na Aničku příliš bouřlivě. Následkem je těhotenství, obtížné studium střední školy, zmařená vysoká škola, role svobodné matky, nemožnost se chodit bavit a žít život šestnáctileté slečny.

 

Rodiče vedli svého syna Luboše k vytyčování cílů, k překonávání překážek a k vytrvalosti. Díky tomu překonal zdravotní handicap – mozkovou obrnu, vystudoval tři vysoké školy, dnes je manažerem nadnárodní společnosti. Každodenní příklad rodičů, povzbuzování a chvála opakované soustavně po celá léta byly těmi důležitými maličkostmi, které vykonaly velké dílo. Opakovaná maličkost se přes zpětnovazební smyčky posiluje do neuvěřitelného vlivu. Na druhé straně opakované srážení sebevědomí dítěte, neustálá kritika a výčitky způsobí, že vyroste nešťastný jedinec, který pak svou agresi obrací buď proti sobě nebo proti druhým a nezvládá svůj život.

 

Italský premiér Silvio Berlusconi je znám svou prostořekostí. Ve vypjaté finanční situaci Itálie se před novináři vyslovil pohrdlivě o svém ministrovi financí a trhy začaly panikařit. Americký prezident se „chytl“ s republikánským šéfem Eriken Cantorem ohledně řešení obřího amerického dluhu, zvyšování daní a škrtů. Okamžitě zareagovaly trhy posilováním ceny zlata a poklesem ceny dolaru. Pokud státy rychle nevyřeší své dluhy a nezačnou s léčbou nemocné ekonomiky, může se vrátit krize a vzniknout recese, která potrvá až patnáct let.

 

V arabském světě se dlouho schylovalo k revoluci. Všichni politikové vědomě přehlíželi čím dál silnější signály nespokojenosti občanů, bídy a vlivu radikálů. Chtěli věřit, že diktátoři udrží výhodné status qo. Nyní se státníci, kteří podporovali arabské diktátory, zastávají opozice a revolucionářů.

 

Zvrat v technologiích

Některé technologie, jako např. letadla, televize, internet apod., se vyvíjely a zaváděly poměrně dlouho. Avšak jiné vtrhly do našeho života s vervou a rozšířily se během několika let. Například telegraf, elektřina, osvětlování žárovkami, auta, rozhlas, mobilní telefony, počítače, vysavače apod. A inovační cyklus se výrazně zkracuje a zrychluje. Všimněte si, jak rychle se mění počítače, telefony, televize, materiály apod. Často je překážkou rozšíření nové technologie jen cena. Před třemi lety stála velká plochá obrazovka asi 150 tisíc Kč. Dnes ji pořídíte za pětinu.

 

Ve světě nových technologií se schyluje k několika převratným zvratům, které zásadně ovlivní těžbu surovin, zpracovatelský průmysl, energetiku, elektrotechniku, elektroniku, chemický průmysl, zdravotnictví, zajišťovny i pojišťovny. Chybí jen krůček k bodu zvratu, po němž se během tří až pěti let změní některá průmyslová odvětví a jejich obory úplně od základů. Některé obory úplně zmizí, jiné se velmi rychle rozvinou. To, co je na „rýsovacích prknech“ již hotové, se jen musí dostat do sériové výroby. Je zajímavé, že mnozí politici, kapitáni průmyslu, generální ředitelé a majitelé firem si takových signálů nevšímají a ubezpečují se v tom, že jim jejich obory ještě dlouho vydrží. Jen pár článků v odborném tisku je vyvádí z omylu. Nejsou nachystáni na zvraty. Nemají připraveny scénáře reakce. Neinspirují se ve vedlejších a příbuzných oborech. Malé příčiny – velké následky.

 

Počasí a klima

Naprostou neznámou jsou záležitosti, které nemáme ve svých rukou. Například počasí či změnu klimatu. Zatím s jistotou nevíme, zda ve světě nastane oteplení nebo malá doba ledová. Z hlediska strategických příprav to fakt není jedno, zda oteplení či ochlazení. Může prý k němu dojít během pěti až deseti let. V každém případě to ovlivní produkci a ceny potravin. Zatím o tom hovoří jen klimatologové a další odbornici. A politikové si z toho dělají legraci.

 

Začíná se měnit počasí i u nás. Deště se stávají návalovými. Již chybí soustavné a vytrvalé drobné deště, kdy prší sice drobně, ale několik dní. Takový déšť naplňuje studny a důkladně zavlaží krajinu. Avšak místo toho jsou čím dál častější přívalové deště, které rychle stečou po krajině a berou sebou ornici. Díky tomu a nečinnosti úřadů bude krajina ročně ztrácet milióny tun ornice, budou se snižovat hektarové výnosy a Česko se stane více závislé na potravinách ze zahraničí. Čím déle se bude odkládat budování remízků a tisíců drobných nádrží v krajině, tím vše bude dražší. Opakované malé příčiny – velké následky.

 

Epidemie a jiné hrůzy

Další neznámou jsou nemoci – virové epidemie, které mohou ovlivnit běh světa. Zatím se lidstvo vyrovnalo s ptačí i prasečí chřipkou. Je však jen otázkou času, kdy se něco zvrtne a lidstvo bude v obrovském ohrožení. Dojímá mně, když naivní novináři vyčítají Ministerstvu zdravotnictví „přehnané“ nákupy vakcín. Je lépe vyplýtvat pár miliónů na „zbytečné“ nákupy, než přijít o třetinu populace díky falešným úsporám.

 

A co sopky? Umíte si představit, že by najednou intenzivně soptily jak islandské tak čilské nebo novozélandské sopky po dobu půlroku až rok? Zastavila by se letecká doprava v celém světě. Co by to znamenalo? Jsou na to letecké společnosti a firmy, které neustále využívají leteckou přepravu, připravené? Nejsou. Umíte si představit, že by do toho vstoupily teroristické útoky na několika místech najednou? V letecké dopravě a například v panamském a suezkém průplavu?

 

A teď si představte, že nastanou všechny okolnosti najednou. Několik tzv. maličkostí, které se vyskytnou najednou, budou navzájem potencovat účinek jedna druhé, až dosáhnou katastrofálních rozměrů. Že nemohou nastat? Vzpomeňte si na všechny významné katastrofy – vždy došlo k souběhu několika okolností najednou: technické problémy a lidské chyby.

 

Svět se dostává do velmi turbulentního stavu. Budou se v něm odehrávat takové zvraty, že to až děsí. Ti, kdo mají rádi klid, předvídatelný svět a bezpečí, budou žít v trvalém strachu a úzkosti. Manipulátoři, populisté a někteří politici toho budou využívat. Lze se na to připravit? Lze se bránit?

 

Ušlé příležitosti

Lidé s kreativním myšlením dokážou odhalovat malé příčiny a využít je k velkým následkům dříve než ostatní. Asi dvě procenta lidí to mají „v krvi“ i bez výuky. Ostatní se to musí naučit v tréninku kreativity, inovačního a strategického myšlení. V zahraničí do takových kurzů vkládají firmy milióny dolarů, aby přežily. U nás to stojí jen sto tisíc. Absolventi pak mají úžasnou konkurenční výhodu. Mohou se připravit na obchody a příležitosti, které jiní zatím nevidí, a získat náskok prvních, kteří „slíznou všechnu smetanu“. Mohou se vyvarovat chyb, které jiní zatím nevidí. Mohou včas ztlumit dopad katastrof na svou firmu či rodinu.

 

Kdykoliv se budete chystat k nějakému rozhodnutí, zkuste si uvědomit, zda jde o malou příčinu s velkým následkem či souběh malých příčin, které zesilují opakováním.

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | pátek 15.7.2011 7:35 | karma článku: 14,12 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik