Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stane se Čína nejvíce inovativní zemí světa?

Britská akademie věd předpovídá, že se Čína do dvou let stane světovým lídrem v inovacích. Prý má k tomu všechny předpoklady. Evropa se bude jen divit, když se ve výzkumu a vývoji dostane na vedlejší kolej. Zatím nikdo nebije na poplach. Všichni mocní v Evropě se zabývají odstraňováním finanční krize a dluhy Řecka a Portugalska. Rok 2009 byl v Evropě rokem kreativity a nic se nestalo. Evropě ujíždí vlak. Máme se Číny bát?

 

Prognóza britské akademie věd je dosti šokující. Na jedné straně můžeme pochybovat, že by se akademie blamovala domněnkami a nepodloženými informacemi, na druhém straně prognóze mnoho odborníků oponuje. Ve prospěch odhadu britské Akademie věd hovoří několik faktů:

 

  1. Čínská vláda uvažuje v horizontu dvaceti až třiceti let, protože je u vesla stále. Může nařídit cokoliv a nikoho se na nic neptat. Evropské vlády (s výjimkou skandinávských) většinou uvažují v horizontu čtyř volebních let a neřeší, co bude za dvacet až třicet let. Jejich plány bývají nekoncepční a krátkozraké. Když už něco naplánují, pak demokratické mechanismy diskuse a schvalování mohou i dobrý úmysl vlád pohřbít.
  2. Čínská vláda vkládá do výzkumu a vývoje 2,2 % HDP, (což je absolutních číslech nejvíce finančních prostředků na světě). Ve Finsku je to 3,5 %, v Česku 1,5% HDP.
  3. V Číně se ročně podá „jen“ 3,3 patentu na 10 tisíc lidí.
  4. V roce 2006 opustilo vysoké školy 1,5 miliónu absolventů inženýrských oborů. Ročně absolvuje vysoké školy 600 tisíc plnohodnotných inženýrů, ale jen asi třetina z nich je prý použitelná pro moderní průmysl a jen deset procent pro výzkum a vývoj.
  5. Velké a bohaté čínské firmy dávají do výzkumu a vývoje neuvěřitelné prostředky. Když se něco zajímavého podaří vyvinout, čínské úřady v některém městě či regionu okamžitě provedou aplikační experiment – například v dopravních systémech.
  6. Čína má během pěti let postavit 56 nových letišť.
  7. Čína se stává lídrem ve vývoji nových typů autobaterií a hodlá převzít i většinu vývoje a výroby fotovoltaického příslušenství.
  8. Na mnoha čínských univerzitách se trénuje kreativita a inovační myšlení.
  9. Čína se velmi rychle učí a opakuje „japonský zázrak“. V padesátých a začátkem šedesátých let se o japonských výrobcích posměšně hovořilo jako o „Japanese Quality“.  Japonci kopírovali kdeco a jejich agenti neustále hledali tajné plány inovací evropských a amerických firem. Dnes jsou Japonci spolu s USA lídrem v inovacích.
  10. Číňané jsou houževnatí, pracovití, skromní a umí se nadchnout pro stát. Představme si, že v Číně bude brzo asi 50 miliónů výzkumníků, kdežto v Evropě asi jen desetina.
  11. Číňané si kupují znalosti po celém světě. Nemají problém přeplatit kohokoliv.

 

Právě skromnost a úžasné nasazení čínských vědců nás může velmi brzo zaskočit. Kontrola čínských médií státem neumožňuje světu odhadnout, na čem čínští vědci pracují, kde pokulhávají, a v čem získávají náskok. Naopak americké i evropské vědecké časopisy přinášejí informace o výzkumných záměrech či průběžných výsledcích vývojových týmů. Číňané pak často projekt koupí.

 

Naproti těmto faktům stojí jistá skepse odborníků, kteří Čínu dobře znají. Ti tvrdí, že to Britská akademie věd s odhadem přehnala a nic není tak horké. K tomu názoru se přidává i belgický odborník na inovace Martin Hinoul, který tvrdí, že Čína se stane inovačním lídrem mnohem později než za dva roky. Ekonomická a inovační síla USA, Evropy a Japonska je podle něj mnohem větší než čínská. Skeptici tvrdí, že Číně její devítiprocentní růst nevydrží, protože i v Číně rychle rostou mzdy, stoupá inflace a práci čínským firmám přebírají firmy vietnamské a indické, kde je pracovní síla levnější. Navíc indický výzkum a vývoj také šlape Číně na paty, stejně jako Evropě a Japonsku. Ke slovu v inovacích se dostává i Malajsie a Brazílie, o níž je zatím málo slyšet, ale například všestranné úspěchy brazilské Curitiby dávají tušit silného hráče na poli inovací.

 

Na druhé straně svět je tak nesmírně turbulentní, demokracie tak křehká a čínská diktatura zatím tak mocná, že se necháme překvapit. Avšak dva roky čekání na výsledek se může vymstít. Když se totiž v Česku budeme zabývat jen politickými skandály, neujede nám inovační vlak? Nebude pak trochu pozdě na nápravu? Není moudré usilovat o finskou či Lovanskou cestu k inovacím už nyní bez ohledu na čínský výsledek?

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | pondělí 9.5.2011 11:55 | karma článku: 9,74 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik