Neposílejte majitele na vzdělávání!

Na mých kursech pro top management se dozvídám mnoho zajímavého. V jedné velmi úspěšné firmě se majitel a ředitel v jedné osobě na kursu dozvěděl, že lidé by neměli dostávat tzv. sociální peníze, tedy různé třinácté a čtrnácté mzdy, kolektivní prémie, příspěvek na dovolenou, příspěvek na vánoce apod. Lidem se mají vyplácet jen zásluhovostní peníze, tedy ty, k jejichž získání přispěli svou prací, nápady a umem. S myšlenkou souhlasil a nastalo drama.

Po návratu z kurzu si svolal celý management a personalisty a přikázal jim, aby urychleně připravili nový systém odměňování, kde se zruší sociální peníze a významně posílí osobní ohodnocení a zásluhovostní prémie.
Byly připraveny nové pracovní smlouvy a mzdové výměry. V nich se snížil základ a zvýšily prémie z 15 na 30 %. Zavedla se rychlá odměna za zlepšovací návrhy. Zavedly se vysoké cílové odměny za projekty, v nichž se splnily čas, rozsah a kvalita.
Asi deset procent lidí z firmy odešlo. Ostatní si mzdově velmi polepšili. Všichni se začali více snažit, aby si na prémiích více vydělali. Produktivita práce se zvýšila o 17 % a přidaná hodnota o 26 %. I když majitel nyní vyplácí na mzdách mnohem více, tak v poměru k tržbám a k úsporám se objem mzdových prostředků snížil. Majitel si mne ruce, lidé jsou rádi, že si více vydělají. Jen ti, kteří odešli, nemohou přijít personalistům na jméno, že poslali majitele na školení o řízení produktivity a přidané hodnoty.
Jaké máte zkušenosti vy? Napište mi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | čtvrtek 18.3.2010 7:30 | karma článku: 14,71 | přečteno: 1120x