Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejvíce inovativní firmy na světě

Už je znám nový žebříček padesáti nejvíce inovativních firem na světě. Během jednoho roku došlo k významným přesunům. Do první desítky se letos dostaly firmy, které vloni byly daleko vzadu. Jak je to možné? Jde o náhodu nebo trend? Podle všech odborníků na kreativitu, inovace a strategické řízení, budou změny v první dvacítce čím dále častější.

Podívejme se na výsledky:
1. Facebook (vloni 15)
2. Amazon (vloni 9)
3. Apple (vloni 4)
4. Google (vloni 2)
5. Huawei (nová)
6. First Solar (vloni 18)
7. PG&E (nová)
8. Novartis (nová)
9. Walmart (vloni 33)
10. HP (vloni 12)
Více na www.fastcompany.com 
Jak je to možné? Podle gurua světového managementu C.K. Prahalada (Univerzita v Michiganu) jsou pro úspěšné firmy charakteristické dvě věci. Mají ambice, které se vymykají zdrojové základně. Pak svou zdrojovou základnu řízeně rozšiřují a zvětšují. Například mnohé japonské firmy dosáhly neuvěřitelných vítězství, a přitom měly mnohem méně zdrojů než jejich konkurenti. Jejich ambice předstihly jejich zdroje a pak i konkurenty. Ke své představě budoucnosti se dopracovaly pomocí procesu syntézy – intuitivního a systematického.
Podle analýz odborníků na strategii je pro nejvíce inovativní firmy charakteristických několik věcí:

1. Vytvářejí zcela nový byznys, který ještě nikdo jiný před nimi nevytvořil. Například Virgin Galactic bude jako první na světě vozit turisty do vesmíru a ubytovávat na oběžné dráze. Nebo firmy, které otevírají tzv. „zelený byznys“, jako například Philip Enviromental, která firmám radí, jak dělat jejich byznys „ekologický – zelený“. To znamená, že při jakémkoliv rozjíždění výroby jim už dnes radí, jak nastavit technologii tak, aby obstála i do budoucna před nejpřísnějšími normami. Firma se sice živí hlavně likvidací odpadů, ale postupně u ní převažuje poradenství. Naprosto fenomenální je v tomto ohledu Google. Vytvořil nejen nejpoužívanější vyhledavač, ale otevírá zcela nový byznys. Jeho automobily s kamerou 360 stupňů brázdí všechny významné cesty všech zemí světa a snímají jejich okolí. Prohlížeč Street View se stane velmi populární. Google začne prodávat virtuální prostor kolem cest firmám i jednotlivcům. A bude mít na to monopol. Tak úžasný byznys snad ještě nikdo jiný nevymyslel.
2. Firmy vytvářejí nový rámec – způsob použití nějakého objevu či vynálezu. Internet byl původně vymyšlen jen pro armádu či vysoké školy. Facebook byl původně jen sdílenými stránkami, které spojovaly studenty amerických vysokých školách. Mobilní telefon už neslouží jen k telefonování, ale hlavně k zábavě. Počítače byly kdysi určeny jen k výpočtům. dnes řídí celý svět. Výrobci hraček pro děti se přeorientovávají na výrobu hraček pro seniory.
3. Nové modely trhů. Nejvíce inovativní firmy vytvářejí zcela nové obchodní a podnikatelské modely a nové trhy. Například vytvoření kosmetiky pro děti, pro muže a pro zvířata. Vůbec péče o domácí mazlíčky je úžasně rozvíjejícím se byznysem. Psychologická péče, hotely, lázně, nemocnice, hřbitovy apod. Rovněž péče o staré lidi se stává nejrychleji rostoucím trhem. Od kosmetiky – krášlící a omlazovací medicíny, přes módu, vzdělávání, turistiku, zábavu apod.
Bez nadšení to nepůjde
Všichni odborníci na strategické řízení se shodují na tom, že firma musí mít nějaký strategický záměr – široce sdílenou ambici, touhu až posedlost zvítězit. To je jediné palivo, které pohání jejich motor. 
Nestačí mít jen strategickou architekturu – strategický plán. Ten ukazuje, kudy se ubírat, firma však potřebuje emociální energii k naplnění této cesty. Společná ambice nasměruje všechny zaměstnance, mobilizuje síly, pomáhá překonávat překážky. Strategický záměr není vyhlášením prostředků, ale cílů. Prostředky je třeba najít cestou. 
Pokud je cílem firmy nastartování – aktivizace celé organizace, mělo by být co nejvíce zaměstnanců, kteří jsou nejblíže zákazníkům, zapojeno do přemýšlení a tvorby strategie. Strategie musí být výsledkem naladění všech na stejnou vlnu představivosti manažerů a zaměstnanců celého podniku. 
Proč mnohým firmám naplňování vize nefunguje?
Podobně tomu bylo u firem Marriott, Steelcase, EDS, Philips, Nokia a mnoha dalších. Na všech úrovních řízení, na všech pracovištích došlo k zvnitřnění vize a strategie. Lidé o ní stále mluví a přemýšlejí, jak co zlepšit. Vrcholový management byl až překvapen tím, co způsobil. Povinností managementu je neprohospodařit energii a důvěru lidí. Měl by pravidelně lidi nabíjet energií a obnovovat vizi. Nestačí, když si vrcholový management vytvoří strategický plán, a pak pošle dolů příkazy k naplnění. Podle mezinárodního výzkumu mezi tisícovkou CEO, se podaří uskutečnit strategii pouze v 10 % firem. Je to proto, že se mezi odbornými řediteli ztratí nadšení a CEO přestane být důsledný. Všichni top manažeři se nechají naplno vtáhnout do všední operativy plnění denního HV. V podnicích se musí se vytvořit lidská a časová kapacita pro naplňování strategie. Velmi smutné je, že pouze 5 % lidí ve firmách rozumí strategii. Co s tím? Rozebírat na poradách – i výrobních s dělníky. Rozebírá ten, kdo to umí jednoduše vysvětlit. Musí existovat jednoduché příměry – metafory a vizualizace. Získat lidi pro vizi a strategii, aby to bylo i jejich dítě. 
Podle dotazovaných CEO asi 70 % neúspěchů strategie nebylo důsledkem špatně zformulovaných strategií, ale jejich nedostatečná realizace. Strategii v podniku neděláme proto, že se to má dělat. Bez důsledně řízených a kontrolovaných strategických plánů není možné strategii realizovat. Podle průzkumu pouze 25 % manažerů má své úkoly a odměny svázané se strategií. Každý manažer by měl mít stanoveny konkrétní roční úkoly, termíny a kritéria hodnocení svázané významně se strategií. 
Zarážející je, že až 85 % týmů vrcholového vedení diskutuje nad strategií méně než jednu hodinu měsíčně. Musí se v podniku vytvořit železné pravidlo, že každý měsíc dvě hodiny se top management bude věnovat naplňování strategie. Na schůzce někteří poreferují jak se vyvíjejí příležitosti a hrozby, jak jsou plněny termíny a parametry strategie. 
Každý podnik, který si neví rady se strategií, měl by si najmout odborníka na strategické řízení. Co nejdříve. Neotálet. Protože vytvoření vize a strategie trvá minimálně čtvrt roku a její uskutečňování minimálně rok až dva. Ale stojí to za vytrvalost. Pak je naděje dostat se do první padesátky nejvíce inovativních firem.

11. Hulu
12. Netflix 
13. Nike
14. Intel
15. Spotify
16. BYD
17. Cisco Systems
18. IBM
19. GE
20. Disney
21. Gilt Groupe
22. Indian Premier League
23. PatientsLikeMe
24. Grey New York
25. BMW DesignworksUSA
26. Synthetic Genomics
27. FiLife
28. Frito-Lay
29. Alibaba
30. MITRE
31. HTC
32. Diller Scofidio + Renfro
33. Firstborn
34. Sportvision
35. Ideo
36. Samsung
37. Glam Media
38. Ngmoco
39. VNL
40. Aldi Süd
41. Fast Retailing
42.Huayi Brothers
43. Athenahealth
44. MVRDV
45. Alstom
46. Quantcast
47. Good Guide
48. Microsoft
49. Politico
50. Twitter
Jaké máte zkušenosti?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | neděle 14.3.2010 17:16 | karma článku: 11,37 | přečteno: 3043x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik