Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebaví vás vaše práce? Těšte se na práce budoucnosti

Jaké jsou růstové obory? Na čem se v budoucnu nejvíce vydělá? Jakou práci doporučit našim dětem? Situace na trhu práce se do dvaceti let radikálně změní. Podle všech dostupných údajů významných institucí a guru světového managementu hlavními možnostmi výdělku již nebudou práce manažerů či bankéřů, kterých do deseti let ubude o sedmdesát procent. K velkým penězům a uznání se dostanou zcela jiné profese.

Zatímco začátkem předminulého století pracovala v zemědělství většina populace, dnes to je v některých zemích jen asi tři procenta. Jestliže koncem minulého století v některých zemích pracovalo v průmyslu asi padesát procent populace, dnes je to asi čtyřicet procent. Podle smělých odhadů odborníků je za deset let možné, že se počet lidí zaměstnaných v průmyslu se sníží na třicet a za dvacet let na dvacet procent. Těžiště práce bude ve službách. Lze říci, že si většina lidí bude sloužit navzájem. 
Které obory jsou obory zítřka?
Jde hlavně o služby: 
• péče o seniory 
• volný čas lidí 
• vzdělávání 
• zdravotnictví 
• umění 
• věda a výzkum 
• poradenství 
• bezpečnost a ochrana obyvatel 
Podívejme se na jednotlivé okruhy blíže. 
1. Péče o seniory.
Lidstvo stárne. Ve vyspělých zemích se senioři dožívají vysokého věku v relativně dobrém zdravotním stavu. Mají peníze a chtějí dohnat to, co celý život nestihli. Budou chtít utrácet za kvalitní výrobky i služby: zdravotnictví, zkrášlovací medicínu, kosmetiku, masáže, lázně a wellness programy. Budou chtít dobře vypadat. Bude se prudce rozvíjet kosmetika pro seniory, léčba kmenovými buňkami, odstraňování kožních defektů a stařeckých skvrn, budou na vzestupu nejrůznější zubní náhrady, pokvete péče o vlasy, fitness centra ovládnou sedmdesátníci. Důchodci si budou více užívat i kultury – divadel, kina, koncertů, výstav. Budou si více kupovat umění: originály i kýče – podle vkusu. Budou cestovat po světě a poznávat nové země. Hlavně kvůli nim pokvete turistický průmysl se vším všady – hotely, lázně, doprava letecká i balónová, autobusová, lodní apod. Důchodci budou více číst, budou pro ně tištěny knihy, vysílány speciální televizní programy na speciálních kanálech. 
Samostatnou kapitolou budou nové domovy důchodců s celou plejádou služeb. Staří lidé už nebudou sedět sami na chodbách, koukat do prázdna a z nedostatku podnětů degenerovat. Naopak, psychologové specializovaní na gerontologii budou v kursu. Bohaté děti si budou moci rodičům platit individuální péči. Novým odvětvím pro podnikání se stává výroba inteligentních hraček a her pro seniory. A v neposlední řadě se rozšíří „vědecké“ zmrazování mrtvol, pro probuzení v lepších zítřcích. 
2. Volný čas.
Bude ubývat práce. Bude přibývat volného času. Ti, co na to budou mít, si budou mnohem více užívat života než dnes. Cestování, adrenalinové sporty, zážitkové pobyty, nové formy kultury, všestranný seberozvoj, rekreační sportování, to vše si vyžádá statisíce pracovních míst trenérů, organizátorů, masérů, poradců, manažerů i obslužných profesí. 
3. Vzdělávání.
Díky nanotechnologiím a dalším novým technologiím budou zanikat celé obory a vznikat nové. Bude naprosto obvyklé, že lidé budou během kariéry studovat druhou a třetí vysokou školu. Univerzity a vysoké školy se stanou nesmírně výnosným podnikáním. Poroste význam celoživotního vzdělávání. Bude přibývat kvalitních kursů. Vzdělávání bude jedním z nejrychleji rostoucím oborem. 
4. Zdravotnictví.
Péče o zdraví obyvatel se prudce změní. Od masové výroby léků přejde k individuální léčbě, kdy lékaři budou také farmaceuty, jež budou „míchat“ pacientům léky na míru. Bude přibývat sofistikovaných zákroků chirurgů, dermatologů, neurologů, imunologů apod. Budou se využívat jak kmenové buňky i genetická léčba. Cena lékařů nesmírně vzroste. Jejich odbornost a vzdělání také. Lidé si budou na tyto zákroky výrazně připlácet, aby si je mohli dovolit. Nesmírně poroste význam zkrášlovací medicíny. Lékaři budou stále více umělci než lékaři pro továrny na zdraví – velké nemocnice. Poroste význam psychologů jako průvodců životem, poradců a koučů osobnostního rozvoje. 
5. Umění.
Jak bude vyspělý svět bohatnout, poroste význam umění – veřejného i soukromého. Přibude malířů, sochařů, fotografů, herců, hudebníků, tanečníků a nejrůznějších performerů. Bude přibývat nových forem umění, hlavně virtuálního a elektronického. Města budou více pečovat o veřejná prostranství. Přibude parků, květinových záhonů i sochařské výzdoby. Lidé si budou více vážit krásy a harmonie. Umělci budou více cenění a bohatší. 
6. Věda a výzkum.
Zlaté časy vědy, výzkumu a vývoje v budoucnu ještě vroste. Počet vědců a vývojových pracovníků poroste s tím, jak bude trh stále více turbulentnější. Prudce roste potřeba zásadních – skokových inovací. Firmy, které budou mít kreativní inovátory, budou vítězit. Věda a výzkum se stanou velmi výnosné. Je to příležitost pro dnešní děti. Škoda, že největší poptávka po vynikajících mozcích bude v Asii.
7. Poradenství.
Poradenství ve všech oborech poroste na významu. Půjde o růst právních služeb, finančních služeb, psychologických služeb, ale také astrologických, šamanských a transcedentních služeb. Nejrůznější samozvaní spasitelé budou mít žně. 
8. Bezpečnost a ochrana obyvatel.
Podle některých prognóz bude klesat vliv státu a poroste vliv nadnárodních společností, magnátů a mafie. Bohatí lidé si budou stále více najímat ochranku a soukromé polovojenské oddíly. Poroste význam špionážní techniky i ochrany před ní. 
9. Marketing a reklama.
Jak prudce roste konkurence, poroste vliv marketingu i nových forem reklamy, protože např. asi 98 % obyvatel USA odmítá sledovat reklamy. Budou hledány nové a nové formy marketingu a reklamy. 
10. Móda.
Móda se bude více individualizovat. Přibude módních návrhářů pro různé věkové a sociální skupiny. Ubude masové produkce oblečení. Přibude individualizace. Počet návrhářů stoupne deset-tisíckrát. Je to příležitost pro mnohé nekonformní a kreativní děti a mladé lidi, aby se návrhářství věnovali. 
11. Manažer pro jednání s úřady
Firmy si čím dál více budou najímat nebo vychovávat manažery, kteří budou umět jednat s úřady na všech úrovních. Vždyť obce, kraje i stát vypisují mnoho výběrových řízení na různé zakázky. Pokud půjde vývoj směrem k posilování role veřejné správy, bude přerozdělování peněz čím dál větší. Nepůjde-li, pak se o limitované objemy peněz ve veřejných zakázkách bude ucházet čím dál více firem. Tedy role takových goverment manažerů poroste.
12. Univerzální voják
Čím dál více konfliktů ve světě bude klást nároky na univerzální vojáky. Musí ovládat nejen způsoby partizánského boje, ale musí umět řadu jazyků, znát krizový management, psychologii, manipulaci davu, znalost kulturních a náboženských rozdílů, telematiku, výbušniny, nové technologie, chemii, IT apod. Musí se naučit způsobům přežití a být psychicky a fyzicky velmi odolný.
13. Kouč osobního rozvoje
Škola neposkytuje osobnostní rozvoj. Firmy žádají po uchazečích velkou vyzrálost uchazečů. Kde je vzít? Řešením jsou koučové, kteří člověku pomáhají růst, nastavují zrcadlo sebepoznání, povzbuzují, ukazují – jak rozvíjet potenciál.
Tento výčet není konečný a vyčerpávající. Nezahrnuje další profese, jejichž význam poroste. Chtěl jsem nastínit hlavní obory činnosti. Aby si mladí lidé mohli vybírat obory, pro než by se mohli začít připravovat. Nebo začít připravovat pracovníky ve firmách na nové výzvy, na nové obory podnikání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | sobota 20.3.2010 10:05 | karma článku: 10,49 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik