Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může se každý stát inovátorem a vynálezcem?

Řada expertů na psychologii kreativity a inovativního myšlení tvrdí, že ano. Například už G.S. Altšuller soudí, že neexistují žádné mimořádné vrozené vlohy k vynalézání. Vlastnosti nezbytné pro tvůrčí činnost se vyvíjejí teprve během výchovy a práce. Tak proč by se nemohl naučit vynalézat každý, kdo může a chce? Jistě, bez určitých schopností a vůle to nejde.

Hřbitovy jsou plné nevyužitých géniů

Proč někteří lidé vynalézají a inovují? U někoho je tvořivost vyvolána nutností. U jiných je tvořivost posedlostí. Mobilizuje se při každé příležitosti a při práci neustále přemýšlí, jak něco udělat jinak a lépe. Jiný své tvůrčí schopnosti podceňuje tak, že se na vynalézání neodváží ani pomyslet. Přitom v mnohých dříme obrovský talent, který „díky“ školskému systému i chybějícímu povzbuzování ze strany rodičů v dětství zůstane neobjeven a nevyužit. Hřbitovy jsou pak plny nevyužitých géniů, a lidstvo ztrácí tvůrčí potenciál k řešení problémů s nezaměstnaností, nemocemi, ochranou životního prostředí, s terorismem, s využitím energií apod.

Naší snahou je překonat mylný názor, že vynalézat mohou jen bohem nadaní. Na druhé straně to neznamená, že vynalézat mohou jen ti, kteří se to naučili z knížek, obsahující návody k vynalézání.  Jak dochází k inovacím či k objevům?

V zásadě dvojím způsobem. Někteří lidé dokáží spojovat věci známé do nových neobvyklých celků. Jsou důvtipnými pozorovateli, a ze známých faktů umí vytvořit nové souvislosti a skutečnosti. Například k vynálezu fotografie došlo postupně: G. Delle Porta (1534-1615) vynalezl temnou komoru. Roku 1802 objevili J. Wedgwood a H. Davy fotografie na papíře s lapisem lazuli. J. Herschel (1792-1871) odstranil neosvětlené části stříbrných solí. L J. Daguerre vyvolal latentní obraz citlivým jodidem stříbrným.

 

Druhý způsob vynalézání, tedy objevování je vzácnější a mnohem náročnější. Někteří jedinci dokáží přijít s nějakou naprosto převratnou myšlenkou - objevem, jako například A. Einstein či  M. Planck.

Od motokola k raketám

Typem všestranného vynálezce byl například Ludvík Očenášek, nazývaný  „velmož českých techniků“. Svou vášeň vynalézat si vybíjel na technických hříčkách i na významných vynálezech. Seznam jeho vynálezů je bohatý: Kolo – motocykl (1898), letecký rotační rotor (1905), letadlo vlastního typu (1910), zdokonalená oblouková lampa (1912), vzdušné torpédo (1915), odpálení vlastní rakety (1930), hydrodynamický člun (ministerstvu obrany dodán r. 1935), síť podzemních reproduktorů pro stadión k X.všesokolskému sletu (1938), dále nehlučná puška, praktická krabička na krémy a masti, stroj na odpočítávání lékárenských tablet, elektroautomatické váhy na přesné odměřování a plnění farmak s přesností 0,01 g a mnohé další. L. Očenášek nebyl vědcem, ale typem zvídavého a praktického technika – vynálezce, jehož život byl naplněn vynalézáním.

 

Dějiny objevů a vynálezů jsou plny příkladů lidí, kteří objevovali, zlepšovali a vynalézali, aniž by k tomu měli odpovídající vysokoškolské vzdělání či nějakou oficiální podporu. Denně užíváme nejrůznější předměty, které byly vynalezeny či zdokonaleny lidmi bez vědecké erudice. Někteří z nich mají na svém kontě desítky, stovky a dokonce i tisíce patentů.

 

Předpoklady vynálezce

Ani absolvování univerzity či využívání všech technických a fyziologických „fíglů“ k povzbuzení mozku ke zrodu vynálezce nevede. Podle expertů, kteří analyzovali tisíce vynálezců, objevitelů a zlepšovatelů z hlediska jejich povah, vloh a stylů práce, není tou nejdůležitější vlastností kreativita, ale vytrvalost. Vždyť překážky, neúspěchy, posměch, zklamání apod. už odradily desetitisíce nadaných lidí tak, že skončili napůl cesty. Pouze ti s mimořádnou vytrvalostí dovedli své dílo k praktickým a využitelným výsledkům. Psychologové, kteří se specializují na rozvoj kreativity, seřadili podle důležitosti vlastnosti nezbytné pro inovátory, objevitele a vynálezce:

  1. Vytrvalost, houževnatost, cílevědomost
  2. Originalita, myšlenková nespoutanost
  3. Lehkost asociovat, smělé pohrávání si s ideami, obecná hravost
  4. Odvaha k překročení konvencí a šablonovitosti (získané převážně ve škole), které omezují horizont myšlení, odvaha riskovat
  5. Citlivost k problémům, které jiní přehlížejí, impulsivnost, vznětlivost, velká šíře zájmů
  6. Obrazotvornost, nespoutaná fantazie, představivost – schopnost imaginace
  7. Pozorovací schopnost, zvědavost, obrovská touha po poznání
  8. Výcvik a školení tvořivosti, znalost metod tvořivosti, schopnost kdykoli přelaďovat funkci mozkových hemisfér, schopnost uvolnit se – hluboce relaxovat
  9. Analytické a deduktivní schopnosti
  10. Schopnost soustředit svou pozornost a dlouhodobě ji udržet
  11. Vysoké EQ - sebedůvěra, zdravé sebevědomí– zvláště schopnost sebeřízení a sebekontroly a schopnost odkládat slast, příjemnosti a potěšení na pozdější dobu
  12. Vědomosti  z různých oborů a schopnost je propojovat
  13. Optimismus, smysl pro humor, láska k lidem
  14. Soudnost a inteligence – limitní hranice IQ okolo 120
  15. Obchodní talent, k „prodání“ a realizaci nápadu.

 

Protože díky nemotivující výchově v rodině a potlačování přirozené zvídavosti a tvořivosti ve škole, většina z nás tyto všechny vlastnosti pohromadě nemá, je pro rozvoj inovací ve firmách nezbytné, aby do řešitelských týmů byli zařazováni zaměstnanci, kteří výše uvedený seznam naplní jako celek. Správně sestavený tým, který projde ročním výcvikem kreativity a inovativního myšlení, začne v „mozkové síti“ podávat velmi dobré výkony. Úloha lektora kreativity a facilitátora inovativních procesů je nezbytná. Například v jedné české strojírenské firmě si tři čtvrtě roku lámali hlavu nad určitým technickým problémem. Teprve pak povolali facilitátora (s nímž měli dobré zkušenosti), a pod jeho vedením byl problém za tři hodiny vyřešen.

 

Inovovat a vynalézat se může naučit téměř každý. V podnikovém týmu, pod vedením dobrého lektora, se čas zrání každého talentu desetinásobně zkrátí. A dobře sestavená „síť podnikových kreativních mozků“ je mnohem efektivnější, než sebelepší úsilí jednotlivce.

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | neděle 24.4.2011 20:38 | karma článku: 13,19 | přečteno: 2077x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik