Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak pomoci umírajícím Somálcům?

OSN bije na poplach a vyhlásila v Somálsku hladomor. Denně zemřou stovky dětí a desítky dospělých, protože nemají jídlo ani pitnou vodu. OSN potřebuje asi tři miliardy, aby nakoupila potraviny a distribuovala. Žel, proti pomoci stojí jak nefunkční stát, tak somálská odnož Al-Kaidy. Existuje způsob, který by dokázal Somálsku pomoci vyřešit problémy sucha a neúrody.

Zlikvidovat teroristy

Větší část Somálska postihlo obrovské sucho, v mnoha oblastech už rok nepršelo. Aby bylo možné v Somálsku začít s nějakým programem obnovy zemědělství, bylo by nutné, aby světové společenství dalo mandát NATO, aby tam „vyčistila“ zemi od zmatku, korupce, bojůvek, a pomohla s místních vlád vytvořit jednu novou. Proč NATO? Poněvadž jednotky Africké unie muslimské fundamentalisty nedokáží porazit.

 

Odsolování mořské vody

Nedostatek vody pro závlahy sužuje zemědělce v mnoha částech světa, nejen v Somálsku. Někde proto začínají ve velkém používat i odsolenou mořskou vodu. Například ve Španělsku končí každý pátý litr odsolené mořské vody na polích. Jako vždy si inspiraci můžeme vzít hlavně od Izraelců, kteří jsou na technologické špici. Řada velkokapacitních odsolovacích zařízení v Izraeli funguje. Avšak nestačí to.

 

Izraelská vláda včera schválila výstavbu největší továrny na odsolování mořské vody na světě. Chce tím řešit problémy v zásobování pitnou vodou. Počítá se s tím, že díky této továrně, která vznikne jižně od Tel Avivu, bude 40 procent pitné vody spotřebované v Izraeli v budoucnu tvořit odsolená voda. Odsolovací zařízení v Soreku bude po dokončení produkovat každý rok 300 miliard litrů vody. Výstavba bude trvat několik let, ale už od roku 2013 má zařízení ročně odsolit 150 miliard litrů vody.

 

Premiér Benjamin Netanjahu na schůzi řekl, že Izrael postrádá každý rok miliony metrů kubických vody, a že továrna v Soreku by tento problém měla vyřešit. Podle mluvčího vodního úřadu Uriho Šora potřebují izraelské domácnosti 700 miliard litrů vody. Zemědělství a průmysl pak spotřebují 450, respektive 100 miliard upravené vody. Izrael do zásobování vodou stále častěji zapojuje moderní vědu. Využívá doslova každou kapku, každý pramínek. Zavlažování řídí počítače, které přidělují každé rostlině a každému stromu tolik vody, kolik potřebuje.

 

V Izraeli se už voda odsoluje na několika místech. V Hadeře se vyrobí například 127 miliard litrů, v Aškelonou 120 miliard a dalších 45 miliard litrů v Palmahimu. Na vládní schválení čeká výstavba dalšího zařízení, které má vzniknout v Ašdodu. Pokrytí části spotřeby odsolenou mořskou vodou má snížit závislost Izraele na vodě odčerpávané z Jordánska a Tiberiadského jezera.

Izrael uvedl na pobřeží Středozemního moře u Aškelonu do provozu velkokapacitní zařízení na odsolování mořské vody s roční produkcí jedné miliardy kubíků.

 

Vodu, kterou Izrael poskytuje svým lidem jako pitná voda naprosto vyhovuje. Po ekonomické stránce je aškelonská stanice nejúspěšnější na světě. Náklady na jeden kubík se pohybují kolem půl amerického dolaru. Vzhledem k tomu, že spotřeba pitné vody v oblasti je nižší než výrobní kapacity stanice, využívají se přebytky odsolené vody k závlahám. Tolik Izraelská inspirace.

Odsolená mořská voda však není pro některé plodiny ideální. Odsolená voda sice postrádá škodlivé ionty sodíku a chlóru, ale zároveň s nimi při odsolování ztrácí i vápníkové, hořčíkové a síranové ionty, které jsou důležité pro růst rostlin. Na porostech zavlažovaných odsolenou vodou se záhy negativně projevil nedostatek hořčíku. Zemědělci museli přistoupit k hnojení, kterým chybějící prvek rostlinám nahradili. Také vápník a síranové ionty rostlinám chyběly a zemědělci jimi musí odsolenou vodu dodatečně „špinit“.

 

Každý den nerozhodného přešlapování vlád stojí stovky životů

Západní civilizace se přejídá a každý spotřebuje asi 300 litrů vody denně. Většina afrických dětí nemá ani litr denně. Co dělat? Sponzoři by měli ihned nakoupit odsolovací zařízení a umístit je v Keni vedle somálských hranic. Dále položit kilometry trubek a vytvořit zavlažovací síť. Až OSN „vyčistí“ Somálsko, pak zařízení postavit i tam. A trochu kreativní provokace na závěr: možná, že by se mohly využít i některé nápady na „Zalesňování Sahary“, které vymýšleli účastníci kurzu kreativity.

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | pondělí 25.7.2011 16:05 | karma článku: 17,18 | přečteno: 2251x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2410x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik