Ekoteroristé z Dětí Země

Desetitisíce aut denně. Tuny rakovinotvorných výfukových plynů. Hluk, který vede k poruchám spánku, imunity, ke vzniku srdečně cévních chorob. Psychické poruchy. Popraskané zdi. Nervy řidičů nadranc. Vysoká nezaměstnanost. Zmařené naděje, promarněná léta.

Za to všechno mohou Děti Země z Brna a jim podobní v obcích českého středohoří, kudy musí jezdit objížďkou tisíce řidičů, protože dálnice není dostavěna. Děti Země již dvanáct let úspěšně bojují proti dostavbě dálnice D8 z Lovosic do Ústí nad Labem. Kdyby se tito rádoby milovníci přírody vydali do hospod v obcích, přes něž denně projedou tisícovky kamiónů, dozvěděli by se o sobě mnohé. Jak vidí jejich užitečnost obyčejní lidé. „Přivázali bychom je na 24 hodin ke sloupu veřejného osvětlení, aby si užili hluku, otřesů a výfukových plynů“, tvrdí rozhořčeně místní obyvatelé a dodávají: „Jak mohou Brňáci rozumět našim problémům? Kdyby tady byla dálnice dostavěna podle plánu v roce 1998, mohlo na Ústecku vzniknout mnoho nových firem. Mohli jsme mít práci. Proč nás svými fígly terorizuje malá skupinka fanatiků z Brna? Proč jim soudy naslouchají? Copak naše životy nejsou veřejným zájmem? Copak zdraví našich dětí není veřejným zájmem? Jsou to ekoteroristé!!! Měli by je zavřít.“
V hospodě se rozproudila živá diskuse. Většina místních lidí obdivuje ochránce přírody, kteří v lesích sbírají odpadky, čistí potoky a řeky a ve školách vedou děti k lásce k přírodě. Avšak nenávidí fanatiky, kteří se prý často nechávají koupit významnými firmami, aby něco blokovali před zájmy jiné firmy.
Dálnice do Ústí nad Labem prý bude hotova až v roce 2012. Zase díky aktivitám Dětí Země. Co je pro ně důležitější, stovky lidských životů nebo endemická rostlina? Jak se obyčejní lidé mohou bránit ekoteroristům? Proč jsou úřady tak slabé vůči teroristům? Co tak změnit legislativu?

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | středa 21.4.2010 11:05 | karma článku: 35,99 | přečteno: 2268x