O patronu střelců

Dnešního dne máme v křesťanském kalendáři svátek velmi zvláštního světce. Je jím sv. Gabriel z Possenti – mladý mnich, který zachránil svou vesnici před drancováním, a to za pomoci své neochvějné víry v Boha, pevné odvahy – a páru revolverů…

Psal se rok 1860 a Itálií táhla Garibaldiho vojska. Jedna jednotka asi dvaceti vojáků se oddělila, vstoupila do malé horské vesničky Isola a začala ji drancovat a vypalovat.

Rozruch byl slyšet až v nedalekém klášteře. Mladý mnich Gabriel požádal opata, zda by nemohl jít dolů do vesnice a pokusit se to nějak urovnat. Opat mu to dovolil – zřejmě netušil, jakým způsobem to tam Gabriel bude rovnat… :o)

Gabriel tedy vzal svou modlitební knížku, růženec a vyrazil do vesnice. První, koho potkal, byli dva vojáci, kteří právě odvlékali místní dívku do stodoly. Když je Gabriel požádal, aby ji nechali, skutečně ji nechali být a začali ho napadat.

Gabriel měl ovšem pro strach uděláno; postřehl příležitost a v nestřeženém okamžiku uzmul jednomu z vojáků od pasu revolver. S jeho pomocí pak odzbrojil i druhého vojáka a takto ozbrojen je oba hnal před sebou na náves.

Tam se následně odehrála scéna jako z westernu; Gabriel, s revolvery v obou rukou, stanul proti celé jednotce vojáků. K přestřelce však nedošlo; po návsi náhle přeběhla ještěrka a Gabriel, postřehnuvše příležitost, bleskově zamířil a jedinou přesnou ranou jí ustřelil hlavu. Pak obrátil své zbraně proti vojákům a přikázal jim, aby uhasili požár, který založili.

Vojáky v té chvíli zřejmě osvítil Duch Svatý, neboť náhle pochopili, po jak nesprávných cestách kráčeli, a dali se na upřímné pokání, projevené zejména okamžitým splněním mnichova příkazu. Poté je Gabriel vyprovodil z vesnice s doporučením, aby se tam už víckrát neukazovali…

Gabriel z Possenti zemřel ve věku čtyřiadvaceti let na zápal plic. V roce 1920 byl kanonizován jako patron mladých lidí. Patronem střelců nikdy oficiálně prohlášen nebyl. Přesto si mnoho lidí dodnes připomíná příběh statečného mladého mnicha, který ukázal, jak zbraně v rukou dobrého člověka mohou zabránit páchání zla a násilí.

 

Autor: David Karásek | sobota 27.2.2010 0:45 | karma článku: 29,18 | přečteno: 2696x
  • Další články autora

David Karásek

O zbraních, svobodě a nás

17.11.2020 v 20:10 | Karma: 35,68

David Karásek

Blíží se senátní volby

19.9.2020 v 17:04 | Karma: 29,64

David Karásek

Tohleto Sigmund nikdy nenapsal...

10.4.2019 v 15:30 | Karma: 27,23

David Karásek

Zbraně a duševní zdraví

12.1.2019 v 23:57 | Karma: 34,91

David Karásek

Bez jediného výstřelu

28.12.2018 v 23:12 | Karma: 29,86