Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z deníku bosorky č. 3 – Slepice tě létat nenaučí

Bůh mi je svědkem, že nemám nic proti žádnému ptákovi na tomto světě. Miluji ptačí řeč, kdysi jsem dokonce dělala i ornitologii a doteď vím, jak se řekne latinsky vrána východoevropská. Jenže s jedním druhem ptáka problém mám.

Od malička nemám ráda slepice. Kdysi nám běhaly po dvorku a já nikdy nevěděla, na koho se vlastně dívají. Jedno oko sem, druhé tam, účes nakřivo. Nikdy si se mnou nechtěly hrát a zajímaly se jen o to, co si kde nahrabou. Vadilo mi, že bez rozmyslu sezobnou vše, kdo jim co předhodí, snad nikdy nezavřou zobáky a v podstatě si jen důležitě hrají na ptáky. Zdá se, že tento negativní postoj ke slepicím, zrozený v duši nevinného dítěte způsobil, že mě stín slepic pronásleduje celý život. A aby toho nebylo málo, celý příspěvek jsem musela přepsat do češtiny, protože si za ten svět nemůžu vzpomenout, jak se řekne slovensky „kvočna“ :-)

Tomuto období mého života ráda říkám "mé ptačí metamorfózy". Posuďte sami. Narodila jsem se v rodném hnízdě jako malé vypelichané ptáčátko a vůbec nic jsem neměla a vůbec nic jsem neuměla. Jenom řvát a jíst. Myslím si, že tohle máme všichni společné a proto jsme bratři a sestry. Ve čtyřech se zjistilo, že zpívám jako skřivánek, ale ve dvanácti jsem najednou byla Nitriansky sláviček. Labutí období jsem přeskočila, protože jsem se cítila jako neatraktivní, škaredé káčátko. Doteď nevím, kdo mi vryl do palice toto choré přesvědčení, kterého jsem se vlastně doteď nezbavila, ale pracuji na tom :-). Naštěstí jsem vždy věřila v moudrost sov a v sílu orlů.  Moje svobodná duše od mládí verše psala, létala vysoko v oblacích, srdce zpívalo a zářilo. Není divu, že mé světlo přitáhlo k sobě lásku. Pak přišly prstýnky - kroužky, budování hnízda a jak jinak, každodenní honička za zrníčky, za červíčky. Když se narodily děti, stala se ze slavíčka, po vzoru své tchyně, kvočna. Ta přesně věděla, jak to má v rodinném hejnu hierarchicky vypadat a jaký je náš slepičí úkol. Být silná, obětavá, usměrňující, neúnavná a tak trochu hloupá, což se demonstrovalo tím, že jsme všechny nosily stejnou trvalou a kaštanový přeliv. Hrabat, zobat z ruky a ani kdákat jsem se sice nikdy nenaučila, ale snášela jsem, dávala lásku, poskytovala ochranu, zónu komfortu, pohodlí a bezpečí. Jen mi nějak uteklo, že mi roste zadek a že pod mými zakrnělými křídly začíná stále častěji parkovat i ten, kdo měl lásku, ochranu, komfort a bezpečí poskytovat mě. Není divu, že když pak kolem nás prošla mladší, křehká, bezbranná, komfort čekající a obdiv vysílající slepice s labutím ohozem, která zatoužila být stejně zazobaná jako já, země se zatřásla, orgány přemístily a ….? Páv měl po ptákách a já po důvodu hrát si dále na kvočnu.

Říká se, že jsme tady proto, abychom se něco naučili. Když jsem si uvědomila, že jsem téměř celý svůj život nebyla ve své kůži, bylo mi do breku. Na druhé straně jsem se díky této zkušenosti naučila, že přirozeností každého z nás je být přirozený a na to není nikdy pozdě.  Že máme být sami sebou a nemáme si na nic hrát, lhát a předstírat.  Že jakákoliv snaha popřít svou osobnost je cesta do pekel stejně jako snaha se každému zavděčit nebo se někomu obětovat. Naučila jsem se, že i když jsou slepice pro náš život nesmírně užiteční ptáci, protože nám dávají vejce a vývar, vysoko létat nás nenaučí. Přesto jsem se od nich něco naučila. Naučila jsem se povznést se!!! A to je pro život stejně důležité jako samotné létání. I ten největší problém se totiž z výšky či z nadhledu jeví jako malá, zanedbatelná tečka, která nestojí za naše trápení. Ať je jak je, na své slepičí období nakonec vzpomínám ráda a s láskou. Jsem na sebe hrdá stejně, jak mohou být na sebe hrdé všechny mámy – kvočny na světě. I stýskání po tom, co už není, patří k životu. Základ je se tomu nepoddat, více si věřit a hlavně: neskončit někde v hejnu vran!!! 

Autor: Irena Kanovská | sobota 3.11.2018 18:05 | karma článku: 9,59 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Irena Kanovská

Nezáleží na tom, čo žerieš, ale čo žerie teba

Váha alebo rovnováha? Všimla som si, že v poslednej dobe stále viacej ľudí rieši to, čo je, než to, čím je. Nemám na mysli čím je to, čo je, myslím kým je :-)

2.12.2018 v 12:01 | Karma: 9,43 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 8 – Dobrá rana do hlavy je lepšia, než zlý psychológ

Ako mladé dievča, už je to za nami,... som športovala rada, často, poctivo a intenzívne. Najradšej som mala loptové hry – volejbal, futbal, ping pong a basketbal.

20.11.2018 v 18:33 | Karma: 9,53 | Přečteno: 198x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 7 - …. a je tomu na vine európska mena!

Peniaze sú neodmysliteľnou súčasťou nášho života a hoci u mňa nie sú na prvom mieste, snažím sa ich mať natoľko rada, aby odo mňa neutekali.:-)

15.11.2018 v 20:21 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 6 – Prý bychom měli být přirození

Nedávno jsem četla zajímavý výrok o tom, že bychom měli být přirození. Když mi to došlo, chytla jsem pořádný záchvat smíchu. Konečně něco, co vysvětluje, proč se někteří lidé chovají tak, jak se chovají!

11.11.2018 v 16:03 | Karma: 8,78 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 5 – Základ zdraví? Neberme se příliš vážně!

1. ledna jsem si dala předsevzetí, že i když jsem nesmělá, do roku 2018 vkročím odvážně, nevážně, zvesela. Proč?

7.11.2018 v 17:17 | Karma: 6,43 | Přečteno: 231x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 481x
Kamarádi mi říkají, že jsem zpívající slovenská bosorka nebo-li česká čarodějnice. Já říkám, že čarovat neumím, i když bych moc chtěla. Faktem je, že o čem jsem kdysi napsala písničku, to se splnilo. Asi to bude tím, že jedinou věcí, kterou skutečně umím, je poslouchat, motivovat, inspirovat, ctít, cítit a hlavně se vcítit do pocitů jiných. Ve svých 55-ti letech se můj život obrátil vzhůru nohama a já se díky tomu hodně naučila. Například, že je třeba věřit sobě a zázrakům, které se ději, když změníme úhel pohledu na problémy, které nám život přináší. Jinak jsem úplně obyčejná ženská, která zpívá a píše písničky a která se rozhodla plnit si své sny, protože život máme jenom jeden. Ať je na co vzpomínat.

Seznam rubrik