Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sihote

Nejsem věřící, ale modlím se. Po svém. Modlím se za to, abych nikdy neztratila paměť, abych svým nevděkem a nespokojeností nikdy neublížila ani sobě ani nikomu jinému.

Nedávno mi jeden můj kamarád napsal:“ Nemusíš být vděčná, nemusíš mi pokaždé děkovat. Nejsi přece žádná chudinka, ale schopná a talentovaná ženská. Sakra!“

Dost mě to pobavilo, druhé až páté slovo od konce mé srdíčko potěšilo a přece…      I když nejsem chudinka, o vděčnosti vím své. Například to, že mi ještě z žádného s úsměvem vyřčeného slova „děkuji“ pusa neupadla. A že jich bylo! Z vlastních zkušeností vím, že úsměv a slovo „děkuji“ je pro většinu dobrých lidí pohlazením, které potěší, impulsem, který dodá energii, radost, povzbuzení, upřímnou chuť pomoct či posloužit a na oplátku také s láskou povzbudit, pohladit, dodat energii, potěšit, pomoct, posloužit … dokolečka dokola. Je to zvláštní. Lidé se po staletí snaží objevit nekonečný zdroj energie a přitom ho už dávno znají. Jmenuje se vděčnost. Stačí ji jen správným impulzem nastartovat. Děláme to?

Je zajímavé, že „děkuji a prosím“ patří mezi první slova, které učíme své děti. Alespoň takhle to bylo za našich mladých časů. I když, tehdy se také našly výjimky. Nikdy nezapomenu na výrok jednoho muže, který mi řekl: „V životě udělám všechno pro to, aby moje děti nikdy nemusely nikoho o nic prosit a nikomu za nic děkovat!“ No a tak to i dopadlo. Dnes už se nemá čím chlubit, snad jenom ukázkovým nezájmem svých dávno dospělých ratolestí.

Děkovat je něco, čím vyjadřujeme ty nejhlubší pocity k těm, kteří nám pomohli, věnovali nám svůj čas, pozornost, pochopení, lásku, dali nám dobrou radu či náladu, stáli při nás v bouřkách a nesnázích, byli k nám upřímní, protože jim na nás záleží, nasměřovali nás, pečovali o nás nebo nám jenom obyčejně posloužili. I když za naše peníze. Vždy mě fascinuje situace, když čekám v obchodě ve frontě a zákazník stojící přede mnou bez pozdravu vybafne na prodavačku: “Dvacet deka támhleté šunky mi dejte!“ Pak zaplatí a bez pozdravu odejde. V hospodě jsem si už také zvykla na to, že dva zdvižené prsty znamenají „dvě piva“ a asi to v překladu znamená, že časem obou zúčastněných stran se má šetřit, protože taková je doba. Pamatuji si, jak kdysi můj syn, ještě jako malé dítě, natěšeně utíkal otevřít sousedce vchodové dveře a namísto „děkuji“ dostal vynadáno, že jí zavazí. Měla totiž plné ruce zavazadel. Na mnoho věcí v životě se dá zvyknout, i když těžce. Pokud se chceme vyhnout zklamání, nemáme prý nic očekávat. No ale vysvětlete to dítěti!

Kromě světlých zítřků už také nic neočekávám. Vděčnost a uznání? To už vůbec ne. Vše, co dělám, snažím se dělat s láskou a pro radost, kterou mi to přináší. Když vidím úsměv a slyším „děkuji“, má radost je dvojnásobná. Proč si ji nedopřát? Jenomže občas mě přece jenom něco zaskočí. Smutné příběhy o ztrátě paměti a bohapusté lidské nevděčnosti. Každodenní příběhy o pomatení smyslů, o nezodpovědnosti, nespokojenosti, bezohlednosti, o ztrátě pudu sebezáchovy, o hamižnosti, zaslepení mocí,….

Nejsem věřící, ale modlím se. Po svém. Modlím se za to, abych nikdy neztratila paměť, abych svým nevděkem a nespokojeností nikdy neublížila ani sobě ani nikomu jinému. Každý večer děkuji za všechno, co mám, za všechny krásné bytosti, které znám, za vše, co jsem se naučila a co jsem prožila a předem děkuji za všechno krásné a dobré, co na mně čeká příští den. Kdybych uměla čarovat, přičarovala bych lidem vděčnost a pro každého jeho vlastní ostrov klidu a pokory.

Pokud občas nejste spokojeni s tím, co máte, podívejte se na Sihote. Tuto písničku jsem nenapsala já. Jako malou holčičku mě ji naučila jedna  obdivuhodná, statečná žena s nelehkým osudem, která už dávno není mezi námi. Sihotě mě provází od malička, zpívala jsem je s cimbálovkou i rockovou kapelou. Když mě občas přepadne pocit, že svět kolem nás a náš život v něm není dost dobrý, bohatý, šťastný a krásný, vracím se k tomuto videoklipu a je mi moc smutno, že ještě stále neumím čarovat…

S láskou a vděčností vaše Zpívající bosorka

https://www.youtube.com/watch?v=7OzL-hMAis4

 

Autor: Irena Kanovská | středa 9.3.2016 14:22 | karma článku: 13,41 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Irena Kanovská

Nezáleží na tom, čo žerieš, ale čo žerie teba

Váha alebo rovnováha? Všimla som si, že v poslednej dobe stále viacej ľudí rieši to, čo je, než to, čím je. Nemám na mysli čím je to, čo je, myslím kým je :-)

2.12.2018 v 12:01 | Karma: 9,43 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 8 – Dobrá rana do hlavy je lepšia, než zlý psychológ

Ako mladé dievča, už je to za nami,... som športovala rada, často, poctivo a intenzívne. Najradšej som mala loptové hry – volejbal, futbal, ping pong a basketbal.

20.11.2018 v 18:33 | Karma: 9,53 | Přečteno: 198x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 7 - …. a je tomu na vine európska mena!

Peniaze sú neodmysliteľnou súčasťou nášho života a hoci u mňa nie sú na prvom mieste, snažím sa ich mať natoľko rada, aby odo mňa neutekali.:-)

15.11.2018 v 20:21 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 6 – Prý bychom měli být přirození

Nedávno jsem četla zajímavý výrok o tom, že bychom měli být přirození. Když mi to došlo, chytla jsem pořádný záchvat smíchu. Konečně něco, co vysvětluje, proč se někteří lidé chovají tak, jak se chovají!

11.11.2018 v 16:03 | Karma: 8,78 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 5 – Základ zdraví? Neberme se příliš vážně!

1. ledna jsem si dala předsevzetí, že i když jsem nesmělá, do roku 2018 vkročím odvážně, nevážně, zvesela. Proč?

7.11.2018 v 17:17 | Karma: 6,43 | Přečteno: 231x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 481x
Kamarádi mi říkají, že jsem zpívající slovenská bosorka nebo-li česká čarodějnice. Já říkám, že čarovat neumím, i když bych moc chtěla. Faktem je, že o čem jsem kdysi napsala písničku, to se splnilo. Asi to bude tím, že jedinou věcí, kterou skutečně umím, je poslouchat, motivovat, inspirovat, ctít, cítit a hlavně se vcítit do pocitů jiných. Ve svých 55-ti letech se můj život obrátil vzhůru nohama a já se díky tomu hodně naučila. Například, že je třeba věřit sobě a zázrakům, které se ději, když změníme úhel pohledu na problémy, které nám život přináší. Jinak jsem úplně obyčejná ženská, která zpívá a píše písničky a která se rozhodla plnit si své sny, protože život máme jenom jeden. Ať je na co vzpomínat.

Seznam rubrik