O falešných tónech aneb proč doma nikdy nezpívám

Jsem tak trochu zpěvačka, ale doma, pro jistotu, raději nikdy nezpívám. Nechci totiž, aby si sousedé mysleli, že týrám našeho psa :-) Náš, ve studiu odchovaný pes, má moje písně rád. Jen nemá rád faleš, stejně jako já.

Mnoho let jsem svému muži, muzikantovi, často a ráda opakovala větu: "Odpustím Ti i nevěru, ale falešný tón, falešný tón! To nikdy!!!" :-) A tak se stalo  Dnes si dávám pozor na výroky a odpouštím lidem falešné tóny, když jsou zpívané v písničce, ze srdce, z radosti a se skleničkou vína v ruce.

Kdysi dávno jsem se nemohla ubránit dojmu, že jeden můj kamarád tajně miluje jednu moji kamarádku. Když byli spolu, neustále se smáli, vymýšleli koniny, bavili celou společnost a vedle sebe svítili jako dva plamínky. Když jsem ho pak uviděla v roli svědka na její svatbě, mé oči nevěřily, srdce zabolelo a v mé hlavě se zrodila písnička.

Nespoutaná

Sváteční den … ty v bílém záříš,
svítíš jak vykřičník v mém kalendáři
Sváteční den – i slunce se sklání.
Dnes jiný muž řekne: „Jsi odteď mou paní!“

Sváteční den … a kapky slané
šeptají potichu: „Netrap se, pane“
Sváteční den, ta slova prázdná…
I když já pláču, ty buď vždy šťastná, nespoutaná

Nespoutaná, nespoutaná
Jsi pro mě básnička nedopsaná
Nespoutaná, nespoutaná
Svážu tě láskou, ne poutama

Nabízel jsem, ty nechtěla jsi
Volal jsem tě, zas odešla jsi
Dal jsem ti křídla pro tvůj let,
ať v sobě najdeš nový svět.

Hladil jsem tě, když plakala jsi,
radil jsem ti se zlými časy.
Teď přeji tvým křídlům šťastný let
a tobě, lásko, lepší svět nespoutaný

Nespoutaná, nespoutaná
Budeš má písnička … nedohraná
Nespoutaná, nespoutaná
Ať sváže tě láskou, ne poutama
… nespoutaná …

Jak jinak, Nespoutanou jsme nacvičili s kapelou a kolega ji svým přenádherným hlubokým hlasem zpíval tak, že žádné oko a kdoví co ještě, nezůstávalo suché. S podivem se v ní mnoho lidí našlo. Když jsem však jednou, s odstupem času a ve slabé chvilce prozradila skutečný zdroj mé inspirace, byla jsem ujišťována, že s pointou písně jsem vedle jak ta jedle. Je možné, že  nefalešně čisté a láskyplné přátelství mezi ženou a mužem doopravdy existuje. Na druhé straně je také zcela možné, že jsem měla příležitost uvidět skutečnou lásku mezi dvěma bytostmi, která nic nežádá, je přející a nespoutává. Kdo ví? Co si o tom myslíte vy?

Já připouštím, že se mohu mýlit a možná existuje i třetí varianta, ale nedivte se. Vždyť doteď zcela přesně nevím, kdo vlastně jsem, což můžete sami posoudit ve videu. Zcela nespoutaně jsem se rozhodla přešít tuto písničku a zazpívat si ji sama, po svém a trochu jinak  :-) 
Krásně nespoutaný a veselý den i noc Vám přeje Vaše bosorka :-)

Autor: Irena Kanovská | sobota 17.12.2016 19:36 | karma článku: 10,69 | přečteno: 237x