Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chutnají Vám Čerešne stejně jako třešně?

Odvykla jsem si nepsat ve verších. Rýmy a větičky do nové písničky…tuto hru, kterou si hraji sama se sebou, mám moc ráda...

V posledních letech mě provází takový zvláštní pocit nejistoty. Denně zapínám počítač, protože ho potřebuji k práci. Potřebuji i internet. Jsem závislá na internetu.  Je to zvláštní, protože před dvaceti lety jsem ani jedno z toho k životu nepotřebovala. Ani svůj iPhone ne. Kdosi však vymyslel webové stránky, datové schránky, elektronické podpisy, elektronické podávání daňových přiznání, internetové bankovnictví, sms, Facebook, youtube a je toho stále víc.  Doba se jednoduše změnila a nic s tím nenadělám. Konec konců, má to i své výhody. Právě teď a tady.

I když často vůbec nechci, přijímám stále více informací. Titulky v prohlížeči skáčou do mých očí jako vrabčáci na chodníku.  No a čím je těch zaručeně pravdivých informací a obchodních lákadel víc, tím častěji si kladu otázku: “ Mám si přečíst to anebo tohle? Co z toho je pravda a co je lež? Co z toho je pro mě důležité? Co mám správně jíst, co je zdravé, co je jedovaté? Mám se napatlat zázračným prostředkem na mládnutí nebo zůstat, pro jistotu, škaredá a stará, ale svá? Budu mít ještě kamarády, když nebudu in, když nepůjdu s proudem názorové většiny, když nebudu mít prdelku jako dva česneky a tvář vyžehlenou jako sváteční ubrus?“  Nevím, jestli někdy někdo spočítal, kolik gigabytů se nám vejde do hlavy. Mám za to, že Pán Bůh to trochu podcenil, když nám v kebuli projektoval velikost našeho hardwaru. Na dnešní dobu není dostačující. Nedivme se proto, že nám software kolabuje, vždyť se ty tuny dat už nemají kam rozpínat. Teda mají, ale podle toho taky vypadám. Ještěže si na ní sedím… přetížená a často otrávená jako návnada na krysy.

Podle nevyžádaných nabídek, které denně dostávám e-mailem, jsem zjistila, že z titulků a krátkých vět, které by upoutaly pozornost návštěvníka internetu, se stává nový vědní obor a měla bych ho začít rychle studovat. Vypadá to tak, že něco pravdy na tom bude a že se autoři psychologických studií na téma „být viděn na internetu“ nechali inspirovat hasičskou houkačkou. Jak jednoduché. Chceš něco sdělit? Upoutej pozornost.  V podstatě i tento článek je toho důkazem. Začali jste číst? Děkuji. Buď jsem ten titulek trefila, nebo patříte mezi ty vzácné, svobodné bytosti, které neradi hrají podle not, ale intuitivně hledají svou vlastní píseň.

Já se také snažím řídit se svými pocity, intuicí a selským rozumem stejně, jako to dělali naši předkové. Bohužel mám pocit, že selský rozum se někde ztrácí a je plošně nahrazován světem iluzí. Lépe se mi žije od chvíle, kdy jsem pochopila, že názor není pravda.  Je to jen názor, úhel pohledu na věc, na který má každý demokratické právo. Alespoň zatím. Na druhé straně spěju k přesvědčení, že někdy příliš demokracie škodí a v jistých situacích by v nás měl zvítězit pud sebezáchovy a to v osobním i globálním slova smyslu. Z vlastních zkušeností také vím, že některé věci nemusí být takové, jak se na první pohled zdají a podobně se to dá říct i o lidech. Proto se snažím nesoudit, nesrovnávat a nekopírovat. Myslím, že tento přístup bude asi správný, protože i můj psychiatr mi řekl, že jsem jeho jediný duševně naprosto zdravý pacient. Koho by ta výjimečnost nepotěšila, no ne?

Jako zpěvačka příliš výjimečná nebudu. Hodně lidí mi totiž řeklo, že jim svojí tvorbou a pocitovou interpretací silně připomínám Hanu Hegerovou. Nebrala jsem to jako kompliment do doby, než mě život nasměroval k jejím písním, na které i u mě dozrál čas. Mnoho z nich jsem začala najednou chápat, dokonce je i žít. Stejně tak jsem objevila její interpretační umění, její úžasnou schopnost zanechávat v posluchačích pocity. Silné pocity. Před její osobností se s pokorou a úctou skláním, protože vím, že pocity se nedají naučit. Pocity v písničkách se musí prožít. I když bych možná chtěla, nemůžu zpívat jako Hana Hegerová. Není nutno srovnávat, soudit, kopírovat. Protože ona, já a v podstatě my všichni jsme výjimeční. Jsme jedineční ve své podstatě, jedineční ve svých pocitech a životních zkušenostech. Jedineční ve své odvaze i slabosti. Jedineční  v tom, jak dokážeme zvládnout své ego, životní překážky, tragédie a hlavně, s jak velkou pokorou a bez falešných tónů jsme schopni zazpívat příběh svého života či zvládnout svůj úspěch. Tentokrát nenabídnu příběh mé písničky a ani  příběh  písně Čerešne. Neznám ho. Prožila jsem ho však, stejně tak, jako většina z nás.

Čerešne jsou pro mnoho z nás synonymem nostalgických vzpomínek na slovenštinu, na naše mládí, jeho nezkušenost, stud, na první lásku a její naplnění a také na výjimečnou, nepřekonatelnou interpretku, královnu pocitů, Hanu Hegerovou. Pokud si je budeme zpívat, nikdy neumřou. Stejně jako naděje v lepší svět a jistota, že po chladných zimních dnech zase přijde jaro.

S láskou Vaše bosorka :-) Cmuk

Autor: Irena Kanovská | čtvrtek 31.3.2016 14:03 | karma článku: 20,17 | přečteno: 2107x
  • Další články autora

Irena Kanovská

Nezáleží na tom, čo žerieš, ale čo žerie teba

Váha alebo rovnováha? Všimla som si, že v poslednej dobe stále viacej ľudí rieši to, čo je, než to, čím je. Nemám na mysli čím je to, čo je, myslím kým je :-)

2.12.2018 v 12:01 | Karma: 9,43 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 8 – Dobrá rana do hlavy je lepšia, než zlý psychológ

Ako mladé dievča, už je to za nami,... som športovala rada, často, poctivo a intenzívne. Najradšej som mala loptové hry – volejbal, futbal, ping pong a basketbal.

20.11.2018 v 18:33 | Karma: 9,53 | Přečteno: 198x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 7 - …. a je tomu na vine európska mena!

Peniaze sú neodmysliteľnou súčasťou nášho života a hoci u mňa nie sú na prvom mieste, snažím sa ich mať natoľko rada, aby odo mňa neutekali.:-)

15.11.2018 v 20:21 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 6 – Prý bychom měli být přirození

Nedávno jsem četla zajímavý výrok o tom, že bychom měli být přirození. Když mi to došlo, chytla jsem pořádný záchvat smíchu. Konečně něco, co vysvětluje, proč se někteří lidé chovají tak, jak se chovají!

11.11.2018 v 16:03 | Karma: 8,78 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Irena Kanovská

Z deníku bosorky č. 5 – Základ zdraví? Neberme se příliš vážně!

1. ledna jsem si dala předsevzetí, že i když jsem nesmělá, do roku 2018 vkročím odvážně, nevážně, zvesela. Proč?

7.11.2018 v 17:17 | Karma: 6,43 | Přečteno: 231x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 481x
Kamarádi mi říkají, že jsem zpívající slovenská bosorka nebo-li česká čarodějnice. Já říkám, že čarovat neumím, i když bych moc chtěla. Faktem je, že o čem jsem kdysi napsala písničku, to se splnilo. Asi to bude tím, že jedinou věcí, kterou skutečně umím, je poslouchat, motivovat, inspirovat, ctít, cítit a hlavně se vcítit do pocitů jiných. Ve svých 55-ti letech se můj život obrátil vzhůru nohama a já se díky tomu hodně naučila. Například, že je třeba věřit sobě a zázrakům, které se ději, když změníme úhel pohledu na problémy, které nám život přináší. Jinak jsem úplně obyčejná ženská, která zpívá a píše písničky a která se rozhodla plnit si své sny, protože život máme jenom jeden. Ať je na co vzpomínat.

Seznam rubrik