Zase se hřebík netrefil na hlavičku

V USA se svého času přelétalo nad kukaččím hnízdem. V Praze se mělo přelétat nad Vltavou. Nebude – a je to škoda! 

Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

V USA se svého času přelétalo nad kukaččím hnízdem (One Flew Over the Cuckoo's Nest - 1975), kterýžto příběh převedl na celuloidový pás český režisér Miloš Forman. Vcelku úspěšně: odnesl si za to cenu filmové akademie Oscara a z celkem devíti nominací na tuto prestižní filmovou cenu jich dokázal proměnit dohromady pět.

V Praze se mělo přelétat nad Vltavou. Nebude – a je to škoda!

Že prý stíhačky si objednal odcházející kardinál Duka jako doplnění sobotních trachtací a atrakcí spojených se svatým Nepomukem.

Mnoha lidem se to nelíbilo; a nelíbilo se to ani primátorovi hl. města. Ale všem uniká podstata věci: je úplně jedno, že to nemá žádnou spojitost s připomínkou svatého, nadto ještě by se měl připomínat svatý ve městě, které je známé svým mizivým počtem klečících lidí neděli co neděli s podágrou v nevytopených kostelích. Je úplně jedno, že zvolená výška přeletu byla dost nízká, aspoň se ten přelet nepřehlédne a bude pořádně slyšet. Šťouralové se ptali, kolik takový přelet bude stát a zda ho flanďáci zaplatí (nezaplatili by ho, ale přeletu by jistě požehnali - je to výhodnější, vhodnější a zadara).

Podstata toho přeletu je však přeci úplně jinde.

Je veřejným tajemstvím, že docela značný počet z těch nemnohých stíhaček je permanentně v opravě. Nebo na preventivní prohlídce. Řádově tak průměrně tři kousky. Ale za to (zatím) nepadají a lítají.

Že musí lítat každý den je evidentní. Jednak by se nikdy nezjistilo, kdyby nelétaly, že potřebují opravu. Nebo tu zmíněnou preventivní prohlídku. Servismani by neměli co dělat a zvlčili by. Zrovna tak všichni myči a luxovači stíhaček, údržbáři padáků a zásobovači pohonnými hmotami. Pohotovostní hasiči, by zlenivěli a nepohotovostvali. A tak dál, dál. Všichni by ztratili své pracovní návyky od promazávačů až po nafukovačů kol. A to v případě našeho napadení (Rusové, Arabové, Turci) by se mohlo vymstít.

Takže jestli by se v rámci udržování dobré kondice stíhaček proletěly tyto nad Prahou, tak by to bylo k dobru věci (= všichni by viděli, že to lítá; a navíc se tím potěšil i sv. Nepomuk). Duka, který se poslední dobou ocitá v nelichotivých komentářích, by se pak zviditelnil a zapomnělo by se třeba na ty odkloněné církevní majetky pozemků v Hostivaři.

Co si víc přát.

Debilně si myslím, že by nad Prahou měli nejen proletět, ale několikrát i elegantně zakroužit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otto Kamm | pátek 14.5.2021 3:05 | karma článku: 23,13 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 30,99

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01

Otto Kamm

Verdikt

24.1.2024 v 13:52 | Karma: 39,15