NOVÝ stavební zákon očima někoho, co nikdy nic nepostavil – a ani nepostaví…

Je určitě hrozné zjednodušení, pokud si z platných zákonů člověk odnese jenom něco, jenom něco si zapamatuje. Nestačí se potom divit, že záležitost je taková, jaká je. 

Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

A samozřejmě chápu, že zákony stárnou a že se musí měnit, protože společnost se vyvíjí.

A je určitě hrozné zjednodušení, pokud si z platných zákonů člověk odnese jenom něco, jenom něco si zapamatuje. Nestačí se potom divit, že záležitost je taková, jaká je. V mém případě se nejen nedivím, ale ani to nedokážu pochopit. Zkrátka jsou skutečnosti, na které jsem asi ještě nedospěl.

Tak například vím, že abych netrápil zvířata (určitě je na to také nějaký zákon), tak když si koupím na vánoce šupináče, tak než do něho zabodnu nůž, aby vykrvácel, tak ho láskyplně musím řádně jebnout  do hlavy. I prodejci, kteří zbavují života kapříky v místě prodeje, tak je musí řádně přetáhnout. Dočetl jsem se, když pořádně do kapra nejebnou, tak dostanou pokutu. A určitě nějací ochránci zvířat na ně upozorní a jsou následně popotahováni. Přesto u nás, v naší domovině existují legální jatka, kde zvířata před jejich vykrvácením nebouchnou palicí do hlavy ani je neomráčí elektrickým proudem ani nijakým jiným vhodným způsobem je neuspí. Podivné, přinejmenším.

Vždycky jsem si myslel, že stavební zákon, myslím ten dosavadní - existující, je alespoň v něčem důsledný. Důsledný tedy v tom, že když postaví někdo něco nelegálně, bez povolení stavebního úřadu, že mu to nemůže projít. A to ani dodatečným povolením, protože to vede zákonitě ke korupci a k dalšímu nerespektování zákona. Ale hluboce jsem se mýlil. Máme mnoho postavených garáží bez stavebního povolení, mnoho chatiček a chat i nemalý počet vilek a luxusních sídel. Občas proběhne tiskem upozornění na nějakou černou stavbu, leckdy skutečně bizardní, neskonale velkou a nehodící se do daného prostředí. Nic, nic se neděje a v klidu se to legalizuje.

Staveb, které byly ze zákona odstraněny, takových neznám ani pět. Možná, že je jich víc, nevím, ale nerad bych se mýlil.

A tak bych se přimlouval za to, aby v novém stavebním zákoně hned v záhlaví stálo, že bez povolení nelze stavět. A to dokonce ani papalášům, bafůňářům, zbohatlíkům... zkrátka nikomu.

A kdo postaví něco bez povolení, že to, co bylo postaveno - bude zbouráno. Padni, komu padni.

Debilně si myslím, že to tam asi hned v záhlaví toho nového stavebního zákona - nebude.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otto Kamm | pátek 28.5.2021 3:38 | karma článku: 23,16 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 30,99

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01

Otto Kamm

Verdikt

24.1.2024 v 13:52 | Karma: 39,15